Witam.
Postanowiłem trochę pozmieniać podzespoły komputera, a mówiąc konkretnie kartę graficzną. Jak na razie jestem posiadaczem GeForce'a 9600GT 1GB, postanowiłem zmienić go na coś mocniejszego. Nie wiem jednak, co mogę to mojego PeCeta "wsadzić"; czy procesor poradzi sobie z nią. Tą kartę spróbuję sprzedać, ale dopiero wtedy, gdy będę miał nową kartę. Więc pytanie, jaką kartę graficzną (tylko od nVidia) w kwocie do 300 zł polecacie do tego sprzętu:
- procesor: Intel Core 2 Duo E8500;
- RAM: 8 GB;
- Zasilacz: 460 W.
Myślałem o GeForce GTX 295. Dość tania (250 zł), no i dużo lepsza od mojej. A może jest coś jeszcze lepszego od mojej karty? Pamiętajcie, że cena ma nie przekraczać 300 zł, pasowała do reszty podzespołów i propozycje tylko od firmy nVidia.
ZA POMOC W DOBORZE KARTY BARDZO DZIĘKUJĘ. :-)
Twój zasilacz nie pociągnie GTX 295, to strasznie prądożerna karta. A tak w ogóle to podaj markę i model zasilacza, bez tego ciężko będzie znaleźć coś pasującego.
@Edit
Jak masz porządny zasilacz to takiego GTX 560 mógłbyś wsadzić (na allegro poniżej 300 zł są), w cenie prawie mieści się gtx 570, ale twój zasilacz raczej go nie pociągnie.
Jakiej marki ten zasilacz?
Bo się może okazać, że przed zmianą karty dla bezpieczeństwa trzeba będzie najpierw wymienić... zasilacz ;p
OK, podam teraz pełniejszą specyfikację podzespołów:
- procesor: Intel Core 2 Duo E8500 (2 x 3.2 GHz);
- RAM: 8 GB;
- zasilacz: Chieftec HPC-420-302 DF (420 W);
- płyta główna: Gigabyte GA-EP43-DS3.
Wcześniej podałem, że moc zasilacza wynosi 460 W. Pomyłka, bo tak naprawdę to 420 W. :-)
Twój zasilacz nie pociągnie GTX 295, to strasznie prądożerna karta.
Nie zwróciłem uwagi na to, ale faktycznie niezły z niej pożeracz prądu. Więc odpuszczę ją sobie. :-)
A czy taki GTX 560 jest lepszy w grach od GTX'a 295?
Po pierwsze GTX 295 nie wspiera DirectX11, czyli większość gier wydanych w ciągu 2 ostatnich latach nawet się nie uruchomi. Do tego mimo iż to dość wydajna karta, to CPU nie pozwoli rozwinąć jej skrzydeł.
Do tego komputera nie ma sensu dawać czegoś wydajniejszego niż GF 460 czy GF 550 Ti, a nawet te karty będą pracować na 80-90% w grach, które wymagają więcej od CPU niż GPU.
No przy twoim procesorze GTX 560 będzie się nudził, poza tym 420W to może być trochę za mało dla takiej karty. Tak jak napisał Likfidator 550Ti będzie tutaj najlepszym wyborem, tylko twój zasilacz nie ma kabli zasilających PCIE 6pin a takich wymaga ta karta, musiałbyś kupić przejściówkę, coś takiego: http://allegro.pl/kabel-adapter-zasilania-molex-na-6pin-6pin-gpu-krk-i5215027667.html (nie wiem jak to się sprawuje, nigdy w takie coś się nie bawiłem)
GTX 550 Ti powinien odpalić wszystkie gry jakie do tej pory wyszły, te najnowsze będą pewnie nie grywalne, powinieneś być w stanie zagrać dość komfortowo(30 FPS) w gry wydane w zeszłym roku jeśli brałbyś pod uwagę tylko kartę, procesor będzie cię ograniczał przy większości gier.
Jaka plyta glowna? Bo moze się okazać, ze wsadzisz tam q6600, zrobisz OC do tego sensowna karta i nawet w Wieśka 3 pograsz, nie na Uber High ale ujdzie.
Czyli optymalnym wyborem będzie GTX 550 Ti? Skoro GTX 560 nie wejdzie, bo procesor go ograniczy (no i zasilacz za słaby), to GTX 460 ty bardziej, no nie?
Ale jak już będę kupował tego GTX'a 550 Ti, to wersję OC?
tylko twój zasilacz nie ma kabli zasilających PCIE 6pin a takich wymaga ta karta, musiałbyś kupić przejściówkę
Do mojej karty takie dodatkowe zasilanie też jest potrzebne. Wrzucę później zdjęcie, czy to jest to (ale zdaje mi się, że tak).
Jaka plyta glowna?
Pisałem o tym w poście [4]. Ale dla przypomnienia napiszę raz jeszcze: Gigabyte GA-EP43-DS3. :-)
Za tą cenę brał bym GTX'a 470, ale nie na ten komputer
Za tą cenę brał bym GTX'a 470, ale nie na ten komputer
To dobrze, ale ja chciałbym wiedzieć, jaką mogę kupić pasującą do reszty podzespołów kartę na ten komputer. ;-)
A więc? Mam dylemat, wybrać lepszego GTX'a 460, tylko nie bardzo wiem czy by pasował, czy gorszego (ale na pewno lepszego od 9600GT :')) GTX 550 Ti. A może jest inna, lepsza karta w cenie do 300 zł pasująca do mojego PC?
Do Core2Duo to możesz wsadzić i GF 980 Ti, albo nawet Titana, o ile zasilacz podoła. Jedyną niedogodnością będzie tylko to, że w wielu grach nie wyciągniesz karty 100%.
Możesz spokojnie brać GTXa 460 czy 470, albo nawet 660 jak masz pieniądze. W części gier zrobisz z tych kart dobry użytek np. GTA V pozwala wykorzystać bardzo wydajne GPU na słabych komputerach. Na Core2Duo musisz ograniczyć suwaki widoczności i ilości pojazdów do minimum, ale na wydajnej GPU możesz dać tekstury na wysokie, shadery na maksa, miękkie cienie, efekty post-process na maxa i w zasadzie wszystkie te efekty, które mają niewielki wpływ na CPU, bo działają głównie na GPU.
Mówiąc inaczej, w GTA V wykorzystałbyś np. GF 770 w pełni na tym swoim Core2Duo. Oczywiście o grze w 60 fps zapomnij, ale 30 fps w 1920x1080 w wysokich detalach i wszystkimi opcjami AA czemu nie.
Po prostu kup najwydajniejszą kartę za 300 zł jaką znajdziesz, ale pod warunkiem, że jest to GF z serii 4xx lub wyższej.
W C2D na 980ti wyciągnął by może 40% (przy super wiatrach) mocy karty przy tytułach nakładających obliczenia głównie na GPU, bo przy pozostałych może 15% ;)
Pytasz o ten komputer ? Po co? Kupowanie w ogóle jakiejkolwiek karty graficznej pod ten komputer ma taki sens jak kupowanie mercedesa clk gtr za 10 mln $
Pytasz o ten komputer ? Po co? Kupowanie w ogóle jakiejkolwiek karty graficznej pod ten komputer ma taki sens jak kupowanie mercedesa clk gtr za 10 mln $
Co z kolei ma taki sam sens, jak twoja wypowiedź w tym wątku.
Po prostu kup najwydajniejszą kartę za 300 zł jaką znajdziesz, ale pod warunkiem, że jest to GF z serii 4xx lub wyższej.
I tak bym zrobił, tylko zasilacz nie wiem, czy w większości podoła.
Pomoc znalazłem w innym wątku na tym forum dotyczącym składania komputerów (każdy stały bywalec GOL'a wie, o co chodzi).
Mimo tego dziękuję za zainteresowanie wątkiem, a co poniektórym za pomoc. :-)
TEMAT ZAMYKAM!