CS:GO tnie się jak emo w wannie
Pany. Jest taki problem. W niedziele gra działała mi na najwyższych ustawieniach w 60 fps. Wczoraj włączam grę i klatkuje mi niezależnie od ustawień, czy to max low, czy max high. Nic, przysięgam nic nie zmieniałem. Jedynie na początku meczu zaczynam z 60 i po paru rundach gra schodzi do 20-40. Grać się nawet nie da. Jedyna rzecz, która od tamtego czasu została zmieniona to brak podkładki chłodzącej od laptopa. Ale to może tylko zbieg okoliczności? W końcu, aż taka byłaby różnica wydajności? Chyba, nie aż taka. Może ktoś z was to samo zaobserwował? Jakieś problemy po patchu jakimś? Zaraz chyba naprawdę zacznę wierzyć w tą podkładkę za 30 zł...
Rozwiązania twojego problemu nie mam, ale gratuluję tytułu, który sprawił że nawet uśmiechnąłem się do monitora.
Radzę ci najpierw zobaczyć czy to aby na pewno nie jest zasługa podkładki ( skoro po 3 rundach mówisz że ci klatkuje to prawdopodobnie się przegrzewa), a później jeżeli ona nic dalej nie zmienia radzę ci zobaczyć czy dzieje się podobnie z innymi grami jeżeli tak to jest to prawdopodobnie coś z systemem lub z kartą graficzną. Jeżeli dzieje się to tylko z tą grą są dwa wyjścia Albo złośliwy wirus albo problem z trawieniem tej gry przez twojego laptopa z powodu patcha.
czemu akurat w wannie? woda miesza się z krwią, i leżeć tak w takiej wodzie. to już lepiej nachlapać na podłogę. chyba że ma to niwelować ból czy coś.
pierwsze co mi przychodzi do głowy to temperatury, sprawdź i podaj
wiedzmin mial sie ciac w cieplej wodzie z Yen by nie czuc bolu, ale olali sprawe dla przyjemnosci:)
wiec pewno o to chodzi
Nie sprawdzę, czy to zasługa podkładki, bo się zepsuła (urok chinoli). Nie wiem w 100 proc. czy to jej zasługa. A kupić nową też mi się nie uśmiecha, bo hajs się nie zgadza, a kolejnego chińczyka nie mam zamiaru kupować. Ło matko co ja zrobię. ;-;
A kupić nową też mi się nie uśmiecha, bo hajs się nie zgadza, a kolejnego chińczyka nie mam zamiaru kupować. Ło matko co ja zrobię. ;-;
ale temperatur wciąż nie podałeś.. fuck logic
Jutro miałem zamiar podać, ponieważ dzisiaj już nie dam rady. Wybacz.
Na moje laptop się przegrzewa i występuje throttling polegający na tym, że zegary na procesorze i karcie graficznej zmniejszają częstotliwość, żeby układy wydzielały mniej ciepła i nie uległy uszkodzeniu, przez co spada Ci wydajność w grach. Takie obcięcie potrafi być dosyć drastyczne.
Poczytałem trochę o tym i nie zdziwiłbym się, gdyby to było to. Dziś już tych temperatur nie sprawdzę, bo piszę z telefonu, ale jutro wstawię wyniki.
No więc tak. Temperatury karty i procesora to:
Bez obciążenia: 60 stopni
Po włączeniu gry i załadowaniu mapy (pierwsza runda): ok. 74 stopni
Po dłuższej grze: ok. 92 stopnie
Chyba, będzie trzeba fundnąć znowu tego chinola :)
Przed kupnem chinola, przedmuchaj porzadnie wszystkie wloty powietrza w lapku. Moze sie zapchaly?
A chinol za 20pln to nie podkladka, tylko chinol i NIC nie pomaga.
Mam nadzieje rowniez, ze nie trzymasz lapka na kolanach tylko jakiejs twardej nawierzchni ;) ?
Laptop stoi na biurku. Postaram się w najbliższym czasie przedmuchać te wloty, ale wątpię, że to ich wina. Z dnia na dzień wydajność drastycznie spadła.
Co do podkładki lepszej na razie nie kupię. Ta wystarczała, ja jestem niepracującym nastolatkiem, niemającym w ogóle pieniędzy. Myślę, że zrozumiecie. Kupię chinola i mi wystarczy na jakiś rok znowu, a wtedy kupię coś porządnego.
Gratsy za dobry tytuł wątku, chwytliwy jak ksiądz w przedszkolu;->