Crossovery
To że jakiś czas temu napisałem fanfik o skrzyżowaniu Diablo z Forgotten Realms i niektórzy go nawet czytali, to nie jest przypadek. Od dziecka lubiłem sobie w głowie łączyć różne światy. Ale zawsze musiało to mieć jakiś sens logiczny, na tyle na ile fantastyka na to pozwala. Łączenie sf z fantasy jest zazwyczaj bez sensu, zwłaszcza w sensie walki choć rozmowa Geralta z Din Djarinem taka głupia by nie była. Wiadomo, taki Dragon Ball nie nadaje się do crossoverowania z czymkolwiek, ze względu na poziom mocy. Tam MOŻE najpotężniejsi z DC czy Marvela MOŻE coś by zdziałali.
Pamiętam jak kiedyś w jakimś odcinku kreskówki Scooby - Doo pojawił się....Johny Bravo. I to mi się podobało bo on im pomagał (taaaa) i dodawał swój humor :)
Na pewno podobał mi się film Freddy vs Jason. Niby slasher ale od slashera oczekuję jatki a tu dwóch pojebów tłukło się ze sobą.
Połączenie Alien vs Predator jest już kultowe, doczekało się najpierw komiksów, potem filmów. Jest też komiks Alien vs Predator vs Terminator.
Słyszałem że fajny jest komiks Robocop vs Terminator.
Ostatnio przeglądając sieć natrafiłem na okładkę komiksu Alien vs Avengers. Nie ukrywam że mnie zaintrygowało, musze zdobyć :)
Na pewno gracze znają Kingdom Hearts, który łączy serię gier Final Fantasy z postaciami Disneya.
Mortal Kombat zaprosiły w swoje progi Jasona, Freddyego, Leatherface'a, Jokera, Rambo, Kratos......Soul Calibur zrobił to logiczniej, to nie był jakiś dziwny misz masz bo jednak Ezio, Geralt, Vader czy Yoda to mistrzowie broni walki wręcz.
Dzięki AI można zrobić fajne obrazki do tego typu ZABAWY i rozmów o fantastyce. Pytanie do was: jakie crossovery lubicie, czy na jakieś czekacie albo pojedynek kogo z kim, chcielibyście zobaczyć? Ponizej kilka moich propozycji. Tak, ja wiem, Jamie Lannister ma ciężko, ale zastanawiałem się czy na jego miejsce nie wstawić Aryi Stark albo Brienne z Tarthu...Ogólnie tak sobie rozkminiam czy Bonhart 1v1 nie zatłukł by KAŻDEGO z GoT.
No i mówię. Zawsze staram się łączyć postacie z w miarę porównywalnych światów na poziomie mocy. Dla zabawy mogę analizować czy elfy z Rivendell obroniłyby się przed atakiem najemników z Czarnej Kompanii a nie przed Sayanami z Dragon Balla.
Tak więc: jeśli znacie gry, seriale, filmy, książki, komiksy (to chyba najprędzej) dawajcie znać, niekoniecznie na zasadzie że te postacie ze sobą walczyły.
O, teraz mi się przypomniało że był kiedyś komiks gdzie Joker założył Maskę (tą Maskę co w filmie miał ją Jim Carrey :P ).