Recenzja The Blood of DawnwalkerInteraktywna mapa Gothic RemakePoradnik do DawnwalkeraWszystko o Wiedźmin 3: Dziki Gon - Remaster
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Crossovery

Forum Moje Hobby
Odpowiedz
08.08.2026 23:59
Iselor
1
odpowiedz
Iselor
52
Senator
MAX
Image

Crossovery

To że jakiś czas temu napisałem fanfik o skrzyżowaniu Diablo z Forgotten Realms i niektórzy go nawet czytali, to nie jest przypadek. Od dziecka lubiłem sobie w głowie łączyć różne światy. Ale zawsze musiało to mieć jakiś sens logiczny, na tyle na ile fantastyka na to pozwala. Łączenie sf z fantasy jest zazwyczaj bez sensu, zwłaszcza w sensie walki choć rozmowa Geralta z Din Djarinem taka głupia by nie była. Wiadomo, taki Dragon Ball nie nadaje się do crossoverowania z czymkolwiek, ze względu na poziom mocy. Tam MOŻE najpotężniejsi z DC czy Marvela MOŻE coś by zdziałali.
Pamiętam jak kiedyś w jakimś odcinku kreskówki Scooby - Doo pojawił się....Johny Bravo. I to mi się podobało bo on im pomagał (taaaa) i dodawał swój humor :)
Na pewno podobał mi się film Freddy vs Jason. Niby slasher ale od slashera oczekuję jatki a tu dwóch pojebów tłukło się ze sobą.
Połączenie Alien vs Predator jest już kultowe, doczekało się najpierw komiksów, potem filmów. Jest też komiks Alien vs Predator vs Terminator.
Słyszałem że fajny jest komiks Robocop vs Terminator.
Ostatnio przeglądając sieć natrafiłem na okładkę komiksu Alien vs Avengers. Nie ukrywam że mnie zaintrygowało, musze zdobyć :)
Na pewno gracze znają Kingdom Hearts, który łączy serię gier Final Fantasy z postaciami Disneya.
Mortal Kombat zaprosiły w swoje progi Jasona, Freddyego, Leatherface'a, Jokera, Rambo, Kratos......Soul Calibur zrobił to logiczniej, to nie był jakiś dziwny misz masz bo jednak Ezio, Geralt, Vader czy Yoda to mistrzowie broni walki wręcz.
Dzięki AI można zrobić fajne obrazki do tego typu ZABAWY i rozmów o fantastyce. Pytanie do was: jakie crossovery lubicie, czy na jakieś czekacie albo pojedynek kogo z kim, chcielibyście zobaczyć? Ponizej kilka moich propozycji. Tak, ja wiem, Jamie Lannister ma ciężko, ale zastanawiałem się czy na jego miejsce nie wstawić Aryi Stark albo Brienne z Tarthu...Ogólnie tak sobie rozkminiam czy Bonhart 1v1 nie zatłukł by KAŻDEGO z GoT.
No i mówię. Zawsze staram się łączyć postacie z w miarę porównywalnych światów na poziomie mocy. Dla zabawy mogę analizować czy elfy z Rivendell obroniłyby się przed atakiem najemników z Czarnej Kompanii a nie przed Sayanami z Dragon Balla.
Tak więc: jeśli znacie gry, seriale, filmy, książki, komiksy (to chyba najprędzej) dawajcie znać, niekoniecznie na zasadzie że te postacie ze sobą walczyły.

O, teraz mi się przypomniało że był kiedyś komiks gdzie Joker założył Maskę (tą Maskę co w filmie miał ją Jim Carrey :P ).

Iselor
1.1
odpowiedz
Iselor
52
Senator
MAX
Image

.

Iselor
1.2
odpowiedz
Iselor
52
Senator
MAX
Image

.

09.08.2026 00:00
Iselor
1.3
odpowiedz
Iselor
52
Senator
MAX
Image

.

09.08.2026 00:00
Iselor
1.4
odpowiedz
Iselor
52
Senator
MAX
Image

.

09.08.2026 00:01
Iselor
1.5
1
odpowiedz
Iselor
52
Senator
MAX
Image

.

09.08.2026 06:00
PersonifikacjaCienia
2
odpowiedz
5 odpowiedzi
PersonifikacjaCienia
43
Brat

jakie crossovery lubicie, czy na jakieś czekacie albo pojedynek kogo z kim, chcielibyście zobaczyć?
Raczej nie skupiam się na tego typu "zabawach", wolę tworzyć własne historie w danym uniwersum lub jeszcze bardziej po prostu własne historie oparte o swoje postacie, lub postacie współgraczy.
Ale do Twojego zestawienia pasowałoby kilka komiksów, które gdzieś tam się przez moje ręce przewinęły:

PersonifikacjaCienia
2.1
odpowiedz
PersonifikacjaCienia
43
Brat
Image

Batman Versus Predator

PersonifikacjaCienia
2.2
odpowiedz
PersonifikacjaCienia
43
Brat
Image

Batman/Judge Dredd: Judgment on Gotham

09.08.2026 12:02
Iselor
2.3
odpowiedz
Iselor
52
Senator
MAX

PersonifikacjaCienia O dzięki! Dodam se do listy xd
Pamiętam że kiedyś oglądałem kreskówkę Batman vs Dracula xd Bardzo mi się podobalo xd Batman to w ogóle też dużo miał starć crossoverowych.

09.08.2026 23:13
Wrzesień
2.4
odpowiedz
Wrzesień
84
Idiot Doom Spiral

PersonifikacjaCienia Oba komiksy zajebiste. Swoją drogą, jak byłem dzieckiem to była w mediach mocna nagonka na komiksy. Że to sama przemoc itp. Mój stary kiedyś po obejrzeniu czy przeczytaniu jakiegoś reportażu w podobnym tonie, postanowił sprawdzić czy faktycznie tak jest i co tam czyta jego dziecko. I oczywiście ze wszystkich komiksów, które miałem na półce musiał wybrać akurat to "Judgement of Gotham". Pamiętam, że tak go to zszokowało, że potem chyba przez pół roku miałem szlaban na komiksy. Jak chciałem od rodziców pieniądze, żeby sobie kupić komiks, to musiałem udawać, że to na coś innego, a potem je chować. W końcu im oczywiście przeszło, ale do dziś wspominam tę konspirację😁

10.08.2026 17:51
PersonifikacjaCienia
2.5
odpowiedz
PersonifikacjaCienia
43
Brat

Wrzesień Z upływem czasu nawet się nie dziwię tej nagonce. Wiadomo, wtedy to było trudne do przyjęcia, nawet jeżeli bardziej niż na treści byłeś skupiony nad kreską autora, ale trudno się nie zgodzić, że gro tych komiksów nie była odpowiednia dla dzieci. Wszystko mroczne, historie pełne przemocy z morderstwami przedstawianymi w surowym realizmie. Wszechobecna seksualizacja i dehumanizacja postaci i stawianie na antybohaterów. Zresztą co tu dużo pisać, już same okładki potrafiły wstrząsnąć zatroskanym rodzicem.

09.08.2026 13:01
SULIK
3
odpowiedz
3 odpowiedzi
SULIK
279
olewam zasady
Image

Jak był już kiedyś Gołota vs Predator, to pora na srebronowłosego vs Xenomorf

09.08.2026 18:27
Iselor
3.1
odpowiedz
Iselor
52
Senator
MAX

SULIK Geralt mógłby wygrać gdyby tylko skutecznie unikał kwasu.

09.08.2026 18:30
SULIK
3.2
odpowiedz
SULIK
279
olewam zasady

Iselor ma ogień, a Xeno boją się ognia, więc raczej wytępił by tą zarazę :D

10.08.2026 21:04
Iselor
3.3
odpowiedz
Iselor
52
Senator
MAX

SULIK Zapomniałem kompletnie o Wiedźminskich znakach xd Bo miecz to nie wiem...
Ogólnie wojownicy walki wręcz z fantasy raczej mieli by przewalone bo kwas. Moja Aliza (mówię moja bo napisałem książkę i czekam na korektora, a w książce to po prostu upgrade'owana Rogue z Diablo, w pewnym sensie) mogłaby strzelać z łuku ale nie wiem czy z łuku...

09.08.2026 21:42
4
odpowiedz
damianyk
166
Nośnik Treblinek

Był taki serial "Firefly" gdzie skrzyżowano sci-fi z westernem. Był fajny, skończył na jednym sezonie i filmie, i być może to uchroniło go przed krindżem.

10.08.2026 00:32
Silas1415
5
1
odpowiedz
2 odpowiedzi
Silas1415
34
Konsul
Wideo

Z takich crossoverów jakich doświadczyłem w popkulturze, to jestem dużym fanem crossover'owego odcinka Supernatural, gdzie główni bohaterowie znaleźli się w świecie Scooby Doo - no i kurcze, jest to świetna mieszanka. Konwencja obu tytułów ma trochę wspólnych elementów, ale jednak sam ogólny ton dość się różni, by było to czymś innym. https://www.youtube.com/watch?v=UwAR7GLcB_o

10.08.2026 08:08
Loon
5.1
1
odpowiedz
Loon
146
mohenjodaro

Silas1415 ale super! Byłem dużym fanem Supernatural, ale chyba jak wielu, wymiękłem gdzieś koło 11 sezonu i załatwianiu lewiatanów domestosem

10.08.2026 15:49
Silas1415
5.2
odpowiedz
Silas1415
34
Konsul

mohenjodaro Oj, nie dziwię się, jak kocham całą serię, to jednak gdzieś po tych 5 sezonach (gdzie miały dość zwartą większą sagę) poziom jest dość nierówny i wątek lewiatanów to traktuję w sumie jako ten najgorszy spadek jakości. Za pierwszym razem jak oglądałem to też chyba gdzieś na nich odpadłem, żeby kilka lat później wrócić i to przebrnąć.

10.08.2026 07:54
Qer-Azghal
6
1
odpowiedz
Qer-Azghal
115
Event Horizon
Image

A propos komiksów jak u góry z Batmanem, które notabene czytałem, pamiętam też wielki ubaw jak czytałem komiks Lobo vs Maska. Groteska która tan się przelewała była cudowna :D

10.08.2026 08:00
7
1
odpowiedz
1 odpowiedź
?-?-?-?
161
Last Of The Wilds

Był kiedyś taki cross... Świat według Kiepskich z Miodowe lata i Graczykowie w jednym universum :))

10.08.2026 11:19
Iselor
7.1
odpowiedz
Iselor
52
Senator
MAX

Lateralus Z takich zwyczajnych filmowych to podobało mi się że bracia Duke pojawili się na chwilę w filmie "Książę w Nowym Jorku" xd

10.08.2026 10:33
Iselor
8
odpowiedz
1 odpowiedź
Iselor
52
Senator
MAX

SULIK

Odnośnie tego wyżej....Ostatnio miałem rozkminę czy Imperium pod wodzą Palpatine'a i Vadera, u szczytu swojej potęgi, bez problemu podbiłoby planety odpowiednio Predatorów jak i opanowaną przez Ksenomorfy. Taki komiks to bym zobaczył xd Bo z tego co wiem w komiksach tacy Avengersi mieli cholerne problemy z Ksenomorfami.

10.08.2026 12:12
SULIK
8.1
odpowiedz
SULIK
279
olewam zasady

Iselor z Xeno pewnie tak, bo miecze świetlne powinny zasklepiać rany i kwas nie powinien tryskać, z drugiej strony gwiazda śmierci robi bum i planety Xeno nie ma wraz ze wszystkimi królowymi itp. Największym problemem imho mogłoby być gdyby facehugger przykleił się do kogoś z mocą. Ale efekt byłoby pewnie strasznie durny w komiksie :D

Co do Predatorów to nie wiem jak są liczni, ale uważam, że Imperium mogłoby mieć z nimi problemy i to spore.

10.08.2026 11:04
Wrzesień
9
1
odpowiedz
1 odpowiedź
Wrzesień
84
Idiot Doom Spiral
Image

Jeszcze wracając do komiksów, to istnieje crossover DC z tradycjami chrześcijańskimi ;) A konkretnie komiks w którym Lobo przyjmuje od zlecenie zamordowania Świętego Mikołaja od Zajączka Wielkanocnego. Całkiem fajna rzecz. W Polsce wydało to TM-Semic pod koniec lat 90-tych.

10.08.2026 12:13
SULIK
9.1
odpowiedz
SULIK
279
olewam zasady
Wideo

Wrzesień https://www.youtube.com/watch?v=PuRIJA7KyHE nawet była amatorska adaptacja filmowa tego :D

Forum Forum Moje Hobby
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl