Co usprawnić w moim PC?

Forum Komputery
Odpowiedz
15.01.2026 09:54
1
odpowiedz
GoHomeDuck
69
Senator

Co usprawnić w moim PC?

Chcę trochę ulepszyć mojego starego PC, żeby móc komfortowo grać w gry takie jak Arc Raiders, S.T.A.L.K.E.R. 2 czy nowe Anno na wysokich ustawieniach w rozdzielczości 1080p i 60 FPS.
Nie mam dużej wiedzy na temat sprzętu komputerowego i nie jestem pewien, co powinno zostać ulepszone w pierwszej kolejności.
Mój początkowy budżet to 2000-3000zl, ale w razie potrzeby mogę go nieco zwiększyć.
Poniżej znajdują się aktualne specyfikacje mojego komputera:

Chłodzenie CPU: SilentiumPC Fera 3 HE1224 v2

HDD: Seagate 1TB 7200 RPM, 64MB Cache, BarraCuda

SSD: GOODRAM IRDM PRO (GEN2) 240GB 2.5" SSD (MLC)

Karta graficzna: MSI Radeon RX 580 ARMOR OC 8GB GDDR5

Monitor: AOC 24V2Q (24", czarny)

Obudowa: SilentiumPC Gladius M35 Pure Black

RAM: G.SKILL Aegis 16GB DDR4 3000MHz CL16 (2×8GB)

Płyta główna: MSI B450-A PRO (Socket AM4)

Procesor: AMD Ryzen 5 2600

Zasilacz: SilentiumPC Supremo L2 550W Gold

15.01.2026 10:29
2
odpowiedz
trumpf
12
Generał

pierwsza i podstawową rzecz to dysk M2, generalnie wziąłbym 1tb

następnie grafika, nie przejmował bym się na te chwile bottleneckami i reszta bo te dwie rzeczy dałyby mocnego kopa zaraz na wejsciu

potem wymieniasz procesor. na jakiegoś 5600

pewnie będzie parę osób lepiej obeznanych w detalach ale jak zrobisz to w tej kolejności komfort grania/korzystania z kompa zmieni się dramatycznie.

kiedyś do każdego laptopa znajomych który wydawał się być już tylko na śmietnik zmiana dysku na SSD sprawiała że zyskiwał drugie życie

teraz zauwazylem że masz już SSD zakładam że z systemem. to możesz ewentualnie pominąć M2 i zacząć od grafiki, ale HDD będzie ciągle mocno ciągnął wszystko w dół

post wyedytowany przez trumpf 2026-01-15 10:37:00
Forum Forum Komputery
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl