Co usprawnić w moim PC?
Chcę trochę ulepszyć mojego starego PC, żeby móc komfortowo grać w gry takie jak Arc Raiders, S.T.A.L.K.E.R. 2 czy nowe Anno na wysokich ustawieniach w rozdzielczości 1080p i 60 FPS.
Nie mam dużej wiedzy na temat sprzętu komputerowego i nie jestem pewien, co powinno zostać ulepszone w pierwszej kolejności.
Mój początkowy budżet to 2000-3000zl, ale w razie potrzeby mogę go nieco zwiększyć.
Poniżej znajdują się aktualne specyfikacje mojego komputera:
Chłodzenie CPU: SilentiumPC Fera 3 HE1224 v2
HDD: Seagate 1TB 7200 RPM, 64MB Cache, BarraCuda
SSD: GOODRAM IRDM PRO (GEN2) 240GB 2.5" SSD (MLC)
Karta graficzna: MSI Radeon RX 580 ARMOR OC 8GB GDDR5
Monitor: AOC 24V2Q (24", czarny)
Obudowa: SilentiumPC Gladius M35 Pure Black
RAM: G.SKILL Aegis 16GB DDR4 3000MHz CL16 (2×8GB)
Płyta główna: MSI B450-A PRO (Socket AM4)
Procesor: AMD Ryzen 5 2600
Zasilacz: SilentiumPC Supremo L2 550W Gold
pierwsza i podstawową rzecz to dysk M2, generalnie wziąłbym 1tb
następnie grafika, nie przejmował bym się na te chwile bottleneckami i reszta bo te dwie rzeczy dałyby mocnego kopa zaraz na wejsciu
potem wymieniasz procesor. na jakiegoś 5600
pewnie będzie parę osób lepiej obeznanych w detalach ale jak zrobisz to w tej kolejności komfort grania/korzystania z kompa zmieni się dramatycznie.
kiedyś do każdego laptopa znajomych który wydawał się być już tylko na śmietnik zmiana dysku na SSD sprawiała że zyskiwał drugie życie
teraz zauwazylem że masz już SSD zakładam że z systemem. to możesz ewentualnie pominąć M2 i zacząć od grafiki, ale HDD będzie ciągle mocno ciągnął wszystko w dół
To zależy ile chcesz na to przeznaczyć pieniędzy. Rozumiem że skoro się pytasz to nie chcesz zmieniać całego kompa.
- dodanie RAMu 16GB RAM aby mieć 32GB powinno pomóc we wszystkim. Jak ci się uda kupić dwie takie same kości, to nie będziesz musiał zmieniać starej. Sprawdź sobie w instrukcji do płyty czy możesz wsadzić 4x8GB.
- jeżeli chodzi ci o gry to karta graficzna jest najważniejsza. Jeżeli obecna jest dla ciebie za wolna, a pewnie jest, to lepsza będzie w zasadzie każda z kolejnych generacji na jaka cię stać. Może starą uda ci się sprzedać starą za parę groszy.
Reszty bym nie ruszał, chyba że chcesz wymienić wszystko.
To jest bardziej pytanie, czy jest sens wymieniać całego PC, jeśli nie potrzebuję jakiegoś niebywałego potwora. Nie umiem sam ocenić, ale przyjmę wszystkie opinie
Rozumiem, że z tym ramem to jakiś żart?
Ps. Ja bym celował w jakieś używki r7 5700x i rtx4060/5060
xD
Dołożenie RAMu do tego komputera będzie niczym założenie felg 20" do Fiata Punto.
Myślę że nie rozumiecie jak działa komputer.
32GB RAM do nowoczesnych gier jest optymalnym rozwiązaniem jeżeli chodzi o poprawę szybkości. Bo w pamięci poza systemem operacyjnym i samą grą, muszą się zmieścić wszystkie dodatkowo uruchomione program ale co najważniejsze wszystko to co nie mieści się w pamięci karty graficznej. Nowe gry mają dużą ilość tekstur i jak się ma dużo VRAM to nawet wtedy nie zawsze się mieszczą, reszta jest zapisywana w RAM, a jak się kończy RAM to są zapisywane na dysku. Nawet jak jest to M2 to jest to 10 razy wolniejsze.
Do normalnego użwania Windows, 16GB to nawet nadmiar, ale do większości nowych gier jak ma taką kartę graficzną jak ma to 32GB RAM pomoże mu.
Przeciez op konkretnie sprecyzowal co potrzebuje, mam wrazenie ze nie zrozumiales o co mu chodzi.
On chce GRAC i na to kladzie nacisk, to ze tobie wiecej ramu przydaje sie bo mozesz wiecej okienek otworzyc jemu w niczym nie pomoze.
Myślę że nie rozumiecie jak działa komputer.
Problem w tym, ze to wlasnie ty tego nie rozumiesz
VRAM a RAM to dwie osobne rzeczy i mylisz sie twierdzac ze to co nie zmiesci sie w VRAM idzie do RAM to jest bzdura, chyba ze mamy do czynienia z shared memory, rozwiazanie takie stosowane jest na przyklad w macbookach. RAM moze byc wylacznie stosowany jako cache, ale przy szybkich M2, to nie ma az takiego znaczenia.
Sam mam 128GB ram i 24GB vram i renderujac cokolwiek w aplikacjach graficznych badz uzywajac lokalnego AI typu stable diffusion vram spotykam sie z problemem zapelnienia vram i nie ma bata zebym mogl uzyc zwyklego ram jako substytutu.
reasumujac, uruchom tam jakas AI i sprawdz sobie o co chodzi.
Chciałbym ci tylko zwrócić uwagę na to że jeżeli masz 24GB VRAM to tekstury do 99% gier zmiesi ci się w VRAM.
On ma 8GB VRAM i przy wielu nowych grach podczas grania całość tekstur nie zmieści mu się w VRAM. Tekstury są wyjściowo na dysku. Przy uruchomieniu gry są wczytywane do RAM, a potem kopiowane do VRAM.
Jeżeli ma mało VRAM to to co się nie mieści zostaje w RAM i załaduje mu się tylko tyle ile się zmieści.
Jak zaczyna brakować VRAM i RAM to musi doczytywać te tekstury z dysku.
Gdyby RAM nie miał znaczenia to wystarczyło bo 8GB RAMU do uruchomienia gry. Bo sama gra zajmuje na ogół poniżej 2GB. Ale tekstury zajmują więcej niż 2GB.
Ta opowieść że 16GB wystarcza do grania była aktualna 10 lat temu.
generalnie w przypadku kiedy ram sluzy jako cache textur, podobne rezultaty da sie osiagnac tez majac szybki dysk M2 - tak to jest zrobione w konsolach - oczywiscie jest to wydajniejsze ze wzgledu na architekture, ale nawet przesuwanie textur z ram do vram bedzie powodowac stutteringi etc. o ile bedzie to sie dzialo podczas gry a nie ladowania poziomu.
Zgodze sie ze 16GB ram to malo, ale mozliwe ze w tym konkretnym przypadku - musi wystarczyc - na razie.
W takim głupim czasie chcesz to zrobić, że nawet nie wiadomo co napisać. Co do ramu zdałoby się 32 GB ale te 32 GB nie będzie ratunkiem i remedium.
Gdybym ja dzisiaj miał cokolwiek robić ze starym kompem to wolałbym zrobić przerwę, uzbierać kasy (niekoniecznie 10 tys) ale mieć już np 6 tys, poczekać aż sytuacja na rynku się unormuje (bo kto wie może dojadą jakieś dostawy i ram będzie tańszy o połowe ale to gdybanie).
Nieważne jaki czas. 32gb na tej maszynie nie da absolutnie nic. Ani jednego fpsa więcej.
Stalker 2 lubi mocnego proca i ramy (zależnie od ustawień). Według mnie będzie wszystko do ruszenia, a sama grafika i ramy zabiją budżet albo szukać używek na gwarancji. Może ktoś całą budę wystawi za mniejsze pieniądze.
60 fps w Stalker 2 osiągniesz mając i9 14700k lub 9800x3d + RTX 4070/3080 w FullHD ustawienia Epic lub ratowanie się DLSS to 3060. Wiadomo, że miejsce testowe to największe obciążenie ale to tylko przykład. Analogicznie można brać słabsze komponenty i bawić się ustawieniami.
https://www.purepc.pl/stalker-2-test-wydajnosci-wymagania-sprzetowe-opinia-recenzja?page=0,8
Można pooglądać jak wygląda platforma testowa i jak wyglądają poszczególne karty i ustawienia.
Tylko pamiętaj, że nie jestem hardcore farmerem, zwłaszcza że mam jeszcze Steam Deck I PS5. Mogę teraz i 20 tys wydać, ale chodzi o wydanie nie więcej, niż potrzebuję
Rozumie o co chodzi bo nie sztuka wywalić 10-15 tys i rzadko używać czy bawić się w 1 grę ale napisałeś, że chcesz używać komfortowo i na wyższych ustawieniach (nawet pomijam RT). Wrzuciłem ci test Stalkera 2 to możesz zobaczyć jak wygląda w FullHD i zobaczyć na jakieś maszynie się odbywał.
W pierwszej kolejności to wymieniłbym chyba kartę graficzną na coś co obsługuje RayTracing, czyli na coś z rodziny RTX albo RX 6xxx i wyżej. Potem można wymienić procka na Ryzen 5700 albo coś z 3D cache. No i fajnie byłoby ramu dołożyć do 32 GB ale teraz jest na to baaardzo zły czas.
Ogólnie platforma AM4 cały czas daje radę i będzie dawać radę jeszcze przez parę dobrych lat, procesory bardzo wolno się starzeją więc dziś zmiana platformy nie ma sensu.
Myślicie, że jest sens dokupić tylko procka 5 5600x oraz Radeon RX 9060 XT?

Nie jest to do końca odpowiedź na pytanie ale mam do sprzedania, gotowy, złożony przeze mnie w 2022 r. komputer. Specyfikacja na zdjęciu z faktury, z tą różnicą, że grafikę w międzyczasie wymieniłem na RTX 4070. Do niedawna był to mój komputer, 2 miesiące temu złożyłem sobie zupełnie nowy więc ten mam na sprzedaż. Wystarczy zainstalować swój system i można korzystać. Do bardzo komfortowej gry w 2k (sam tak korzystałem) a tym bardziej w 1080p na pewno wystarczy.

Zmiana procka na 5700X powinna być mocno odczuwalna.
Co do karty to tutaj bez zmiany zasilania max chyba RTX4060 lub odpowiednik od AMD.
Porównanie --->
w komputerze dzieciakow mam 5700 + NV4070 na 600W zasilaczu ktory - uwaga - ma 15lat i ciagle dziala - seasonic.
o zasilacz bym sie jakos specjalnie nie obawial.
Jak najszybciej brałbym grafe bo drożeją.
Wziąłem 2 miesisce temu 9070 XT za 2700 zł. Teraz patrzę 3700 zł. Wesoło się robi...
Do 1080p starczy ci 9060 XT.
Bierz też wspomnianego 5700X procka.
Warto pomyśleć o drugim takim zestawie Ram o ile AM4 akceptuje Quad Channel, bo AM5 już nie. Ale może i 16 starczy póki co.
Potem może ekran chociaż 27". Nie męczy już 24" ?
To nie są gry procesorowe, więc moim zdaniem zmieniłbyś kartę, ale tu już zależnie od budżetu, znajdziesz rtx 4060 taniej i z krótszą gwarancją, albo poluj na 5060 za jakieś 1250-1300zł (czekaj na promki). Wiem, ze to tylko 8gb, wiec jezeli się nie pali, to dozbierać i coś nowszego z 16GB.
Miałem dość podobny dylemat i po prostu rok temu kupiłem 4060, majac proca 2600X. Nie słuchaj o jakichś bottleneckach, bo nie wszystkie gry są takie 'procesorowe', ten procek zabierze Ci kilkanaście procent klatek wzgledem jakiegoś mocniejszego i moim zdaniem wymiana procka jest bez sensu. Gram w roznosci i niszowe indie, ale Cyberpunka tez chcielismy z moją luba odpalić i wszystko w full hd idzie jak trzeba.
A co do prockow, podrozaly, 5600 sie wyprzedały te sztuki po 500zl, ja wyrwałem ostatnio 5500 w wersji tray za 300zł i tez juz nie ma, ludzie tez się zbroją i poprawiają co mogą na am4, bo mamy teraz czasy pompowania bańki i golenia frajerów. Tzn moja wymiana, to tylko moje 'widzimisie', chce zlozyc ze starych czesci drugiego kompa do internetu i starszych gierek.
Warto jeszcze mieć na uwadze, ze karty graficzne tez beda stopniowo drozec.
Po różnych poradach pomyślałem, żeby w swoim obecnym komputerze z wymienić jedynie kartę graficzną na Sapphire technology Pure Radeon RX 9060 XT 16GB oraz CPU na Ryzen 5 5700. Czy ostatecznie uważacie, że taki upgrade ma sens i wskazane modele są odpowiednie? Dla kontekstu poniżej mój aktualny sprzęt:
Chłodzenie CPU: SilentiumPC Fera 3 HE1224 v2
HDD: Seagate 1TB 7200 RPM, 64MB Cache, BarraCuda
SSD: SSD PNY CS1030
Karta graficzna: MSI Radeon RX 580 ARMOR OC 8GB GDDR5
RAM: G.SKILL Aegis 16GB DDR4 3000MHz CL16 (2×8GB)
Płyta główna: MSI B450-A PRO (Socket AM4)
Procesor: AMD Ryzen 5 2600
Zasilacz: SilentiumPC Supremo L2 550W Gold