Co siadło... ?

Forum Komputery
Odpowiedz
15.12.2012 16:53
😍
1
odpowiedz
zanonimizowany867143
6
Centurion

Co siadło... ?

Temat być może jest drugą częścią założonego przeze mnie kilka dni temu, czyli:

https://www.gry-online.pl/forum/nowy-zasilacz-czy-to-normalne/zfbe0404?N=1

Dzisiaj, po 3 dniach podłaczenia wszystkiego i sprawnego użytkowania nagle w jednej chwili słysze dziwny odgłos, troche przypominający "klik" przy wyłączaniu przycisku zasilania na zasilaczu i automatycznie wszystko podłączone do gniazdek na piętrze zgasło. Po ustaleniu co sie stało okazało się że bezpiecznik się wyłączył, a powodem po moich czarnych (sprawdzonych) obawach okazało się podłączanie zasilania do zasilacza PC do listwy/lub bezpośrednio do kontaktu (co też sprawdziłem). Za każdym razem po podłączeniu go do prądu wyskakuje ten bezpiecznik, więc na tym kończą się moje próby, poza tym próbować już raczej nie ma czego... Coś robi zwarcie wewnątrz obudowy albo sam zasilacz, jednak teraz nasuwa się pytanie jak to dokładnie sprawdzić i czy przy przytoczonych symptomach można jednoznacznie stwierdzić, czy to na 100% nowy zasilacz, czy też może awarię spowodowało coś innego wewnątrz pc. Bo jeśli to zasilacz, to jeszcze mogę go odesłać na gwarancję, nawet nie zdążyłem jeszcze kolesiowi z allegro komentarza wystawić...

Bo jeśli to "tylko" zasilacz, to problem zostaje znacznie zminimalizowany i starczy wysyłka i oczekiwanie na to aż przyślą nowy. Jesteście w stanie coś z tego wydedukować? Niestety, nie mam zbyt dużo doświadczenia w zjaranych podzespołach, jak kiedyś poszedł mi zasilacz, to pc zwyczajnie się nie włączał...

Real Power M520 - Cooler Master zasilacz
gigabyte ep43s3l
Core 2 Duo E6750 2.66 GHz
4 gb ram
gf gtx 295

zasilacz i karta grafpodłączone od 2 dni, dziś dołożyłem 2 gb ramu do wcześniej obecnych 2 gb. Help...

15.12.2012 17:09
😉
2
odpowiedz
zanonimizowany807355
1
Generał

Zasilacz to chyba nie, przyeciez to nie jakis no-name.

15.12.2012 17:17
😒
3
odpowiedz
zanonimizowany867143
6
Centurion

Wątpie jeszcze by miało to znaczenie, ale to wszystko się zdarzyło podczas instalacji sterowników do płyty głównej, xpress install a ja lezałem w łóżku bo chory... (zrobilem dzis rano ponownie formata bo mialem zamiar instalowac drugi system wiec trzeba bylo jakos sensownie partycje podzielic...) Przez kilka sekund miałem wrazenie że coś własnie smierdzi spalenizną ale nie wiem czy sie nie zasugerowałem przez gorączke. Znając moje szczescie to pewnie serio była spalenizna... Tylko kwestia- co. Fajne swięta się szykują, jak się okaże że poszło wszystko/większość podzespołów. W sumie to prawie wszystko oprócz procesora na gwarancji jeszcze jest (i uzywanej grafiki), ale zawsze.

15.12.2012 18:07
PrzemoDZ
4
odpowiedz
PrzemoDZ
145
Legend

[2] ---> Co z tego że to Cooler Master? Przecież większość zasilaczy z ich oferty to badziewia, wcale nie lepsze od odradzanych feel'ów III.

No wszystko wskazuje na zasilacz- jeśli jakiś podzespół powodował by zwarcie, itp, to zasilacz powinien to wyłapać i zareagować wyłączeniem komputera, a nie wywaleniem korków.

15.12.2012 18:21
5
odpowiedz
szybki13579
27
Generał

pożycz od znajomego zasilacz i sprawdz czy działa

15.12.2012 18:22
😐
6
odpowiedz
zanonimizowany867143
6
Centurion

Zrobiłem jeszcze jeden mały teścik- odłączyłem kartę graficzną w ogóle bo bez niej PC powinien chociaż ruszyć. No to chwila prawdy- podłączam zasilanie pc bezpośrednio do gniazdka (wcześniej już wybadałem, że lista w ogóle chyba poszła bo gdziekolwiek podłączam to nie działa) Różnica jest taka, że tym razem nie wywaliło żadnego korka, ale komputer nie zareagował ani trochę mimo kilkukrotnych prób. Mam nadzieję, że to "tylko zasilacz" ...

15.12.2012 18:27
7
odpowiedz
sebu9
69
O_o

U mnie kiedyś też PC wywalał korki. Byłem pewien, że zasilacz będzie do wymiany ale wtedy mnie olśniło. Wszystko mam wpięte do listwy (PC, monitor, konsola, drukarka) i uruchamiane pilotem. Pilot uruchamia całą listwę naraz a to jak się okazało po wymianie monitora, było zbyt wiele i jedna faza się wyłączała (a wraz z nią prąd w połowie domu). Założyłem drugie gniazdko na pilota (PC uruchamiany oddzielnym klawiszem) i było po problemie. :D

Wątpię aby w twoim przypadku powód był tak trywialny ale warto sprawdzić.

15.12.2012 18:49
8
odpowiedz
zanonimizowany867143
6
Centurion

Cóż, miałem podłączone do listwy właściwie wszystko- zasilanie do pc, zasilanie głosników 5.1, zasilanie 24 calowego LCD. W sumie 3 rzeczy tylko, ale nie znam się na elektronice, możliwe że początkowym powodem był właśnie podłączenie tego wszystkiego do listwy... Ale to nie zmienia faktu, że pc się nie włącza i mógłbym przysiąc, że przez pierwsze kilka dni minut smierdziało czymś spalonym.

15.12.2012 19:17
maciejkami
9
odpowiedz
maciejkami
69
Jónior

pierwsze kilka dni minut smierdziało czymś spalonym.
Hę?

15.12.2012 19:35
QrKo
10
odpowiedz
QrKo
170
Yarr!

Wszystko wskazuje na zasilacz, tak jak napisal Przemo, jednak jezeli chcesz miec czyste sumienie to mozesz odlaczyc wszystko i uruchomic sama plyte glowna podlaczona do zasilacza. Bedzie jeden wielki pisk z powodu braku podzespolow bazowych, ale zobaczysz czy nadal wywala korki.

16.12.2012 09:28
11
odpowiedz
zanonimizowany867143
6
Centurion

Napisałem już, że po odłączeniu samej karty graficznej korków nie wywala, ale sam PC się nie włącza- tak jakby był odcięty od zasilania totalnie.

16.12.2012 11:12
😐
12
odpowiedz
zanonimizowany867143
6
Centurion

Da się jakoś realnie stwierdzić, czy według tej teorii wszystko oprócz zasilacza jest całe? Wizualnie, to wszystko wygląda raczej normalnie...

16.12.2012 11:23
Cartoons
😐
13
odpowiedz
Cartoons
212
Network Ninja

Nie da się. Każdy sprzęt zachowuje się inaczej i nikt tutaj nie wymyśli czemu wywala Ci bezpiecznik? A może to kwestia instalacji elektrycznej w domu? Może ktoś dał mały bezpiecznik i przy dużym skoku napięcia wywala go? Załatw sobie od kolegi zasilacz, zamień i będziesz wiedział o co chodzi. Załatw sobie grafikę od kolegi i będziesz wiedział o co chodzi.

16.12.2012 14:40
14
odpowiedz
zanonimizowany867143
6
Centurion

Sprawdziłem jeszcze podłączenie proponowane przez Qrka, czyli tylko zasilacz + płyta główna wiedząc już wcześniej jaki będzie efekt- nic znowuż, jakby do pradu nie było podłączone. A jest na pewno bo listwa działa oraz z gniazdkiem na 100% wszystko ok.

Od chwili gdy odłączyłem kartę graficzną- korków już nie wywala. Ale jakoś nie za bardzo mogę sprawdzić, czy przy podłączeniu teraz znowu karty graficznej znów będzie- domownicy już wczoraj na mnie źli byli...

Nie mam możliwości sprawdzić innego zasilacza, jestem w domu aktualnie a znajomi ze studiów są tam gdzie i moja uczelnia...

Damn.

21.12.2012 17:09
15
odpowiedz
zanonimizowany867143
6
Centurion

Dostałem z serwisu z powrotem i to na 100% tylko zasilacz. Teraz tylko musze jeszcze sprawdzic czy dpd w soboty pracuje bo dziś juz sie nie zdążyłem dodzwonic by ich zamówić. Wątek uważam za zamknięty.

Forum Forum Komputery
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl