Procesor: Intel Core i7-4790K (4GHz, turbo 4,4 GHz, 4 rdzenie/8 wątków, BOX)
Cooler: CPU Raijintek TISIS (0R100001)
Katra graficzna: MSI GTX 970 GAMING 4096 MB DDR5 - (GTX 970 GAMING 4G)
Płyta główna: MSI Z97 GAMING 7, Intel Z97, 4xDDR3, 1xM2, VGA, GbLAN, ATX (Z97 GAMING 7)
Pamięć RAM: GoodRAM DDR3 (2x4 GB, 1866 MHz, CL9)
Dysk 1: SSD Crucial MX100 256 GB
Dysk 2: Seagate 2TB (3,5 cala, 7200 obr./min, ST2000DM001)
Naoęd optyczny: LiteOn IHAS122-04 (22x DVDRW Dl, SATA, OEM, czarna)
Zasilacz: Thermaltake Smart SE 630W
Obudowa: SilentiumPC Gladius X60
Sądzę, że dostarczy wiele frajdy z grania :)
Co byśmy zmienili, ale żeby co ? Zmiana, która co miałaby za zadanie ?
Nie wiem co by można było zmienić po prostu jestem nie doświadczony i pytam aby się upewnić. A co do systemu to zastanawiam się nad Windows 7 albo 8.
Ale masz coś na myśli pisząc "coś zmienić". Ja bym zmienił kolejność podawania parametrów i zamienił płytę główną kolejnością z ramami, a cooler dał w nawiasie.
Do tego kolor obudowy by mi nie pasował to bym zmienił.
A jeszcze inna zmiana to kupiłbym tańszego, a część pieniędzy oddał potrzebującym.
Któraś z moich propozycji Ci pomogła ?
Nic nie zmieniać! Taki komputer każdy chciałby mieć. Ja polecam stabilną siódemkę jako OS :D
Po co Core i7? Weź najmocniejszego i5 + podkręcenie i zmień ram na najszybszy obsługiwany przez płytę.
Mam na oku jeszcze inny RAM ale jest trochę droższy i nie jestem pewien czy mi się zmieść , i7 ponieważ komputer nie jest tylko do gier, nie ma innego koloru tej obudowy oraz faktycznie jestem bardziej skłonny ku Windows 7.
Windows 7 nie dostanie nowego DX więc niedługo nie będzie nadawał się do grania.
No to niech zostanie i7 i ponownie - jak najszybszy ram wsadzic :)
@Volkejnus_PRG: A do czego poza grami ma to być? Bo i5 to i tak cholernie mocny procesor i poza naprawdę zaawansowanymi zastosowaniami trudno mi sobie wyobrazić po co Ci aż i7 - a w takim przypadku może się okazać, że niektóre inne podzespoły może warto "podrasować" pod te "inne zastosowania".
@barnej7: Brak DX12 na Win7 nie został potwierdzony. To raczej plotka powstała wskutek niefortunnej wypowiedzi jednego z pracowników AMD...
Jak już inwestując tyle hajsu w kompa to wymienił bym tu RAM na szybszy i przyszłościowo już 16GB i dysk SSD też na jakiś szybszy, może być ten co ja mam.
No i jaki Win 8 bez jaj. Na dzień dzisiejszy Win 7 HP, a jak wyjdzie Win 10 to przesiadka na niego. Tak ja właśnie zrobie. 8 omijać szerokim łukiem.
Jak wyżej - ram min. 16 GB - przy haswellu szybkość pamięci nie ma aż tak dużego wpływu - ale z CL9 to można kupić lepsze pamięci - np. 2133 - generalnie lepiej niższe timinigi niż częstotliwość. Jak do poważnej pracy to i 16 może być za mało
Ja bratu do kompa kupiłem G.skille tridentx 2133 cl9
Edit - uważaj na napięcia - chociaż 1,6 V u brata ruszyło bez pierdnięcia (4 x *8gb) ale teoretycznie powinno być 1,5 - lub mniej czyli np. crucial
Moby04
MS zakończył podstawowe wsparcie Win7, MS nie ma żadnych powodów by robić DX pod stary system.
Stoigniew: mam akurat ten sam RAM na oku i dużą jego zaletą jest to że ma ściągane radiatory.
barnej7: a i chyba poczekam na Windows'a 10.
Volkejnus_PRG--> dobra uwaga- przy czterech kościach kupowałem je dla tego własnie myku - ale udało zmieścic się pod chłodzeniem proca bez ściągania (troche uniosłem wentylator). Ale autor wątku zamierza kupić dwie kości wiec problemu raczej nie bedzie.
Ale autor wątku ... haha ale głab ze mnie
jak masz zamiar kupić boxa to MS daje darmową aktualizację z 8.1 na 10.
Też polecam brać win 8.1 box, darmowy win 10 to jest coś.
A do takiego fajnego zestawu dorzuciłbym myszkę wysokiej jakości czyli :
http://www.morele.net/mysz-logitech-g502-proteus-core-910-004075-643076/
@barnej7: MS wprawdzie zakończył podstawowe wsparcie dla W7 ale wciąż trwa wsparcie rozszerzone - chociaż fakt, że to nie musi być argument za robieniem DX pod siódemkę. Z drugiej jednak strony to wciąż jest najpopularniejszy system w rodzinie Windows (wg danych Steam) i nawet jeśli MS się zaprze, żeby nie robić DX12 to jest wielce prawdopodobne, że wielu producentów gier nie odpuści sobie tak dużego odsetku rynku.
Co do darmowego upgrade do Win10 to tutaj też jeszcze nie wszystko jest pewne, bo jedna z teorii mówi że darmowy upgrade obejmie również starsze niż 8.1 wersje. Inna hipoteza mówi, że wersja Home będzie w ogóle darmowa (choć o tym jakoś co raz ciszej).
Wsparcie rozszerzone to jakieś łatki bezpieczeństwa. To, że większość graczy siedzi na starym, bo 6letnim systemie świadczy tylko o tym, że taka akcja MS się opłaca, duża część graczy będzie zmuszona do kupna nowego systemu a co z twórcami gier? Pewnie przez pewien czas będzie można grać w brzydszym i wolniejszym DX11 a jak ktoś ma obsługiwaną kartę graficzną i nowy system to będzie mógł grać ładniej, płynniej, po jakimś czasie na Win7 nie będzie dało się w nic pograć. Win7 zacznie powoli umierać jeśli chodzi o granie.