Co na spokojny sen/uspokojenie/stres?
Cześć! Co polecacie na uspokojenie, stres? (na razie piję tylko melisę)
Osu!
Nervosol.
Heroina.
hydroxyzinum albo diozepin a jak wolisz bardziej naturalne sposoby to jagody goji mają lekkie działanie nasenne w połączeniu z melisą ewentualnie z mlekiem z miodem działają mniej więcej jak lekkie leki uspakajające w sam raz żeby zasnąć. Jagody można dostać w każdym sklepie z ziołami, herbatkami itd itp...
diozepin
Co masz na mysli, diazepam, czy ogolnie benzodiazepiny? Benzo oczywiscie by pomogly, zarowno na stres, jak i bezsennosc, ale to jest troche igranie z ogniem, bo bardzo latwo sie w nie wpieprzyc, a potem ciezko odstawic. Gdzie sam diazepam akurat nasennie dziala srednio.
[1]
Przede wszystkim dieta i cwiczenia. Nie mowie tutaj oczywiscie o jakiejs radykalnej diecie, czy ekstremalnych treningach. Wystarczy zmienic lekko nawyki zywieniowe: odstawic fast foody, dorzucic jakies suplementy, jesc o w miare regularnych porach, zwiekszyc ilosc warzyw i owocow, do tego dorzucic kilkanascie minut cwiczen codziennie, czy nawet co drugi dzien (chociazby bieganie, czy nawet jakies cwiczenia przed tv), a gwarantuje ze poprawi sie samopoczucie, jak i jakosc snu.
Z suplementow na poczatek styknie jakas multiwitamina, do tego magnez, l-teanina i melatonina przed snem.
Medytacja przez 15 minut dziennie. Siadasz w pozycji pół lotosu i koncentrujesz się na oddechu. Zmniejszy się stres, zaczniesz inaczej patrzeć na otaczające Cię problemy i będziesz lepiej spał. Ewentualnie słuchanie muzyki powinno pomóc. Warto też przed snem przewietrzyć się, jakiś krótki spacer nie zaszkodzi i oczywiście przed samym snem nie gramy na komputerze ani nie oglądamy TV tylko np. czyta się książkę.
Obejrzeć komedię na dobranoc ;D
Ekstraklasa - na serio to działa.
No i jeszcze większość kawałków z nowej płyty Pink Floyd, tak cię uspokoją że na 100% uśniesz
polecam bieganie wieczorem, ja potem spie jak dziecko.
z mniej legalnych sposobow to lufka 20 minut przed pojsciem spac.
Nervomix, Relana Forte. Albo po prostu piwo.
Na spokojny sen ibuprofeny 2 tabletki i np. http://goo.gl/9eJYZh
Ktoregos wieczora wlaczylem " przygody kota Filemona" i po ktoryms odcinku sie poczulem jak chwile po obudzeniu sie po operacji. Po prostu sie rozplynelem.
gonsiur może i mają średnie działanie nasenne ale jak raz wziąłem to mnie ścięło po jakiś 10 - 15 minutach i spałem dość długo jakieś 14 godzin. Apropo zasypiania to jeszcze pomaga odpowiednie oddychanie wdech nosem i wydech buzią najlepiej do tego liczyć oddechy.