Co może być powodem gwałtownego spadku wydajności laptopa ?

Forum Komputery
Odpowiedz
22.05.2021 10:44
1
odpowiedz
buddookann
110
Konsul

Co może być powodem gwałtownego spadku wydajności laptopa ?

Od razu wykluczam brak podłączenia do zasilania.
Objaw jest taki , że czasem odpalam grę i zamiast działać w 120 kl/s jak zwykle to działa w 15 kl/s.
Po restarcie komputera wszystko jest OK.
Wentylacja jest na 100% dobra i nic nie blokuje wlotu, ani wylotu powietrza.

Może i7 9750H ma zintegrowaną kartę i ta nie przełącza się w odpowiednim czasie ? Jak to sprawdzić ?
Ram 16 GB i RTX 2060.

22.05.2021 10:48
adam11$13
2
odpowiedz
adam11$13
135
EDGElord

Jeśli to laptop to prawdopodobnie throttling. Tyle i aż tyle. To, że wentylatory działają nic nie znaczy bo być może szaleją temperatury.

22.05.2021 15:23
WolfDale
3
odpowiedz
WolfDale
90
~sv_cheats 1

Zobacz czy nie ma zakurzonego chłodzenia i może pasta do wymiany skoro wcześniej było wszystko dobrze.

22.05.2021 18:06
elathir
4
odpowiedz
elathir
114
Czymże jest nuda?

Osobiście obstawiam przełączająca się kartę graficzną. Jak na throttling spadek jest jednak zbyt duży. Zresztą jeżeli spadek jest od początku, zaraz po odpaleniu gry a nie w trakcie to nie będzie to throttling.

Ja bym też zasilania nie wykluczał, bo może złamałeś kabel i się rozłącza? Na pewno w momencie odpalania gry masz informację, że sprzęt jest na zasilaczu?

A co do tego jak to sprawdzić w trakcie gry opcje są dwie, jak masz MSI to on zazwyczaj sygnalizuje to kolorem na np. diodzie przy przycisku od odpalania. Ogólnie za ściągasz MSI afterburner, odpalasz overlay i tam ci napisze z jakiej obecnie gra korzysta.

23.05.2021 01:55
5
odpowiedz
zanonimizowany1189783
56
Konsul

Sprawdzić możesz bardzo łatwo. Zainstaluj Msi Afterburner z Riva Tuner Statistic i będziesz wiedział jakie są temperatury i użyje CPU i GPU w danej chwili.

23.05.2021 09:01
6
odpowiedz
2 odpowiedzi
buddookann
110
Konsul
Image

Laptop to HP Omen 17 ma juz w sobie aplikacje do mierzenia wydajności.
Temperatury są ok. Sprawdzam często i nigdy nie osiągały wartości krytycznej. Gram też czasami wiele godzin w zasobożerne gry i nic się złego nie dzieje.

To raczej nie problem temperatur bo te 15 kl/s są zaraz po odpaleniu gry już w menu. Nie w trakcie. W dodatku wtedy wiatraki nie szaleją. Dzieje się tak raz na 10 uruchomień.
Myślałem o tej zintegrowanej karcie, ale nigdzie w opcjach nie widzę żebym taką miał. Nie ma wyboru odpalania gry na określonej karcie gdy kliknę prawym przyciskiem myszy na ikonie. W poprzednim laptopie mogłem wybrać.

post wyedytowany przez buddookann 2021-05-23 09:03:31
23.05.2021 12:42
WolfDale
😜
6.1
WolfDale
90
~sv_cheats 1

HP i wszystko jasne, firma która czerpała informacje o chłodzeniu z książek Sci-Fi.

23.05.2021 14:18
6.2
buddookann
110
Konsul

WolfDale Nie za bardzo się zgodzę . Nie wszystko jasne bo grałem wiele godzin z rzędu w Subnautica czy CitiesSkylines bez słuchawek i ani mi wentylatory nie przeszkadzały, ani laptop się nie nagrzewał. Kolega ma Lenovo z RTX2060 to u niego moim zdaniem wygląda to dużo gorzej.

post wyedytowany przez buddookann 2021-05-23 14:22:39
23.05.2021 09:22
7
odpowiedz
Kuba_3
202
Generał

Brud.

24.05.2021 08:36
elathir
8
odpowiedz
elathir
114
Czymże jest nuda?

Raczej nie jest to brud ani tragiczne i typowe dla HP chłodzenie, jeżeli ta sama gra działa po uruchomieniu raz dobrze a raz źle (throtling by narastał z czasem gry a nie był losowy). Jeżeli nie jest to kwestia integry, ale dla pewności sprawdziłbym to Afterburnerem, bo i7 9750H ma integrę, to może jakiś śmieci w tle chodzą i sprawdź jak masz niskie klatki zużycie RAM, procesora i dysku w performence monitorze (może być tak, ze wszystko się na jednym rdzeniu odkłada i choć procek ma obciążenie na papierze niskie tak jeden rdzeń jest zapchany).

Jednak osobiście obstawiam, że HP jak zwykle coś skopało i odpala się na integrze. Dlatego sprawdź afterburnerem. Jak nie będzie nazwy grafiki to dojdzie i tak po ilości pamięci itd. czy odpala ci się na integrze czy nie.

post wyedytowany przez elathir 2021-05-24 08:38:34
24.05.2021 13:12
Ognisty Cieniostwór
9
odpowiedz
Ognisty Cieniostwór
52
Senator

Ja bym sprawdził procesy, czy któryś przypadkiem nie obciąża zbytnio komputera. Sam miałem taki przypadek na starym systemie, że nagle jeden z procesów systemowych zaczął mocno obciążać procesor, przez co wydajność w grach leciała ostro w dół. Skończyło się na formacie i przeinstalowaniu systemu i dzięki temu problem zniknął.

24.05.2021 14:45
Selman
10
odpowiedz
Selman
175
Generał

Integre możesz prawdopodobnie wyłączyć całkowicie lub zablokować w gdzieś w ustawieniach. Sprawdź procesy podczas grania, co dokładnie skacze na 100%.

01.06.2021 21:52
11
odpowiedz
3 odpowiedzi
buddookann
110
Konsul
Image

Zrobiłem screena kiedy w grze mam 15 FPS zamiast 120 FPS. Jak to rozumieć ? Zrestartuje komputer i będzie ok. Takie samo zużycie procesora, ramu i karty mam grając w 120 FPS

01.06.2021 22:07
Perplexagon
11.1
1
Perplexagon
7
Konsul

Ide o zaklad ze mimo tego ze temperatura chipa gpu nie wyglada na za wysoka to i tak throttluje grafike jak jest wykorzystanie na 100%.

Dlaczego? Powod moze byc np taki jaki czesto jest w slabszych plytach glownych na PC, takich bez chlodzenia dodatkowego. Otoz nawet jesli procek glowny i gpu sie nie przegrzewac to moze przegrzewac sie np jakis uklad plyty glownej (northbrigde), ktory nie wytrzymuje obciazenia. te uklady PRZEWAZNIE maja o wiele nizsze temperatury pracy niz samo gpu i cpu i potrafia throttlowac juz np. przy 60 stopniach, i to w stacjonarce, a co dopiero w lapku. Throotling wtedy polega na drastycznym obcieciu FSB i procek (razem z Ramem) leci np z 4,5Ghz na 1Ghz.

Sciag sobie np. "CPUID HWMonitor" i monitoruj doslownie wszystkie temperatury jakie mozna i patrz kiedy i gdzie obcina taktowania. Innego sposobu nie ma.

Natomiast jesli mam racje to nic z tym nie zrobisz, bo to jest wyna takiej a nie innej konstrukcji plyty glownej i laptopa, a czeto i stacjonarek, znam multum przypadkow gdzie np. nie da sie podkrecic sprzetu ani o 5% bo northbrdge sie poci i throttluje mimo ze procek i gpu maja po 60 stopni.

post wyedytowany przez Perplexagon 2021-06-01 22:11:57
01.06.2021 22:09
Perplexagon
11.2
Perplexagon
7
Konsul

Ewentualnie tak jak ktoswyzej pisze, jakims cudem zalacza sie na zlym gpu, mimo tego ze windows ladnie widzi GTXa. Sprobuj CALKOWICIE wylaczyc/zablokowac gpu w procku w biosie.

01.06.2021 22:13
Perplexagon
11.3
Perplexagon
7
Konsul

aha.. no i czemu masz uzyte calutkie 16Gb Ramu? To tez moze byc przyczyna, jak najbardziej.

post wyedytowany przez Perplexagon 2021-06-01 22:13:36
01.06.2021 22:19
12
odpowiedz
buddookann
110
Konsul

Ten ram to chyba przez Chrome. Czasem tez jest takie wykorzystanie i problem nie występuje.

02.06.2021 00:03
Ognisty Cieniostwór
13
odpowiedz
Ognisty Cieniostwór
52
Senator

Takie zużycie RAMu nie jest normalne, nawet w przypadku tak zasobożernej przeglądarki jaką jest Chrome. Moim zdaniem coś jest nie tak. Uruchom jeszcze raz menedżer zadań, tylko tym razem sprawdź, które procesy zużywają najwięcej RAMu.

Forum Forum Komputery
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl