Co ja ze sobą zrobie?
Czy technikum czy LO to nie ma najmniejszego znaczenia. W technikum masz rok zabawy dlużej i więcej przedmiotów i to tyle znaczących różnic. To jaka pracę zdobędziesz zależy od studiów i FAKTYCZNYCH umiejętności, a nie głupich ocen które o niczym nie świadczą.
Nie dostaniesz się, masz słabe oceny z chemi
To jaka pracę zdobędziesz zależy od studiów i FAKTYCZNYCH umiejętności, a nie głupich ocen które o niczym nie świadczą.
Tiaaa...
[2] LOL
Jestem w drugiej klasie technikum logistycznego i nie narzekam. Jezeli lubisz ogolnie pojete zarzadzanie, planowanie itp to powinno Ci sie spodobac. Logistyka nie jest jakos specjalnie trudna, wystarczy sie systematycznie uczyc. Jezeli chodzi o oceny to w glownej mierze zalezy to od szkoly. Jak masz jakies pytania to wal smialo, postaram sie odpowiedziec :)
Po technikum oprócz dyplomu też nic nie będzie mieć, obecnie większość techników jest po studiach. Jak myślisz kogo wybiorą ? Ciebie czy technika po studiach ?
Liceum Cie lepiej przygotuje do matury a matura jest obecnie najważniejsza ( jak i znajomości :P ). Z dobrze napisaną maturą z matmy i angielskiego dostaniesz się praktycznie wszędzie. W technikum nie ma już takiego nacisku (właściwie to zależy od szkoły) na naukę ogólnokształcącą tylko na przedmioty zawodowe. Niby sam w domu możesz uczyć się tego wszystkiego i jeździć na 5 i świetnie opanować materiał w technikum ale powiedzmy sobie tak szczerze, wierzysz w to ? ;D . Tym bardziej co się stanie jeśli jednak odwidzi Ci się kierunek, który wybrałeś ? Po liceum z DOBRZE napisaną maturą masz drogę otwartą teoretycznie wszędzie.
btw. Co do egzaminu to do technikum on chyba w ogóle nie jest brany pod uwagę :-)
To co po gimnazjum, jest tylko po to, by dostać się na jakieś lepsze studia, niz np. PWSZ.....
A ja idę sobie do zawodówki ze względu na to ze chcem mieć odrazu zawód chcem zostać stolarzem.Moim zdaniem jest za duży przepych do liceów.
METALO -> nie musisz nas przekonywać. I tak nie dostałbyś się do liceum.
A czym się interesujesz, co chciałbyś robić ?
Idź na kierunek mechatronika. Masz tam połączenie mechaniki i elektryki, co przy dzisiejszych czasach jest podstawą.
4,5,6 -> skonczyliscie szkołe? :D
A ja jestem po technikum, pracuje w zawodzie wyuczonym. Dodatkowo studiuję. Można?
faner - Matma i fizyka to podstawa aby ogarnąć główne przedmioty na tym kierunku czyli:
Informatyka, elektryka, robotyka i automatyka. Jest to jeden z najtrudniejszych kierunków w technikum, trzeba się dużo uczyć. Ale popatrz jak przemysł się teraz rozwija, wszystko opiera się teraz na mechatronice. Nawet nowe samochody skupiają się teraz na mechanice i elektryce. Także popyt na zapotrzebowanie mechatronika wzrasta. Co do zarobków w tym fachu to Ci nie powiem dokładnie bo nie wiem, ale mogę zagwarantować, że małe pieniążki to nie są.
faner - jestem na drugim roku mechatroniki i powiem tylko tyle, żeby umieć cokolwiek musisz uczyć się codziennie, jeżeli mechanika i elektronika jest twoją pasją to idź i nie zastanawiaj się, w przeciwnym wypadku odpuść, apropo mechatroniki, to tak na prawdę automatyka po zmianie nazwy.
Przedmioty jakie do tej pory miałem:
podstawy mechatroniki - obwody prądu stałego i zmiennego, elementy tychże obwodów, obwody magnetyczne, RLC itd.
urządzenia i systemy mechatroniczne - jak nazwa wskazuje
technologia i konstrukcje mechaniczne - materiałoznastwo, rysunek techniczny.
o ile na pierwszym roku wszystko jest dosyć prostolinijne to na drugim bez własnego wkładu typu montowanie obwodów, diagnozowanie usterek jesteś w ciemnej dupie ;)