Siema
Mam kilka pytań na temat serwisu chomikuj.pl
1)czy wstawianie plików na chomikuj jest nielegalny lub w jakiś sposób karane
2)czy mam ze wstawionych plików jakąś korzyść
Prosiłbym o odpowiedzi użytkowników którzy znają serwis i go używają
2) jak ktoś to ściąga, to jakieś punkty, za które możesz wykupić transfer
co do 1) pogogluj, naczytalem sie, ze ludzie mieli mase problemów przez udostepnianie.
1. Możliwe, używam chomikuj już chyba z 5 lat, wystawiałem własne filmy(ok.400) oraz chomikowałem od innych, jeżeli złamałem prawa autorskie to film po prostu został usunięty przez serwis, w skrzynce miałem kilka set wiadomości tego typu, jednak żadnych konsekwencji.
2. Jeżeli ktoś pobierze lub zachomikuje plik przez ciebie wrzucony to dostajesz pkt zależnie od wielkości pliku.
spoiler start
Wracając do pkt 1 nie masz się co martwić o żadne kary z powodu używania tego serwisu
spoiler stop
W dzisiejszych czasach chomikuj to przeżytek.
To chyba oczywiste, że lepiej kupić oryginał niż płacić za transfer by ściągnąć pirata, nie mówiąc już o torrentach. Nigdy nie zrozumiem czemu chomikuj zyskało taką popularność
No jak w przypadku każdego hostingu eliminacja problemu z brakiem seedów i dostępność materiałów mało popularnych i trudno dostępnych na międzynarodowych platformach wychodzi poza granice ludzkiego zrozumienia.
Bardziej mi chodzi o ludzi którzy ściągają popularne gry i filmy mając torrenty, a mało popularne materiały można uploadowac na darmowe hostingi
Istnieją na chomikuj rzeczy, których nie znajdziesz "w internecie" i wtedy można poświęcić to 3 zł na sms/przelew, ale nigdy nie zrozumiem jak można ściągać (i co za tym idzie płacić) za coś co można pobrać/obejrzeć online (w przypadku filmu/serialu) na innej stronie... No, ale widać są różne upodobania.
[9] Nie musisz nic płacić wystarczy, że poświęcisz trochę czasu na stworzenie interesującego profilu, porobisz parę reklam a pkt. będą ci regularnie wpływać na konto.
Siła chomika polega na tym, że jest tam praktycznie większość rzeczy, których nie ma na torrentach. Polska scena torrentowa jest dość mizerna, gdyż trzy największe strony to strony zamknięte i tam są głównie filmy i seriale + ewentualne gry. Mniejszy popyt na nich jest na ebooki, czasopisma czy muzykę. Na chomiku masz to wszystko plus stare pozycje, których po prostu nie potrzeba seedować i same nie wygasają. Z chomika pobierasz i nie interesuje Cię nic poza tym. Stąd ta jego moca i dziw bierze, że nikt za chomika jeszcze się nie wziął.
Moda teraz jest na ściganie przez policję stron z filmami on-line a chomik ma x razy więcej łamiących prawa autorskie pozycji i nikt tego się nie czepia.
Jak słyszę o tym że na chomikuj się płaci bla bla to mnie coś bierze....nikt kto ma chociaż trochę rozumu nie płaci za transfer. Ja z chomikuj ściągam na miesiąc tak z 5GB (wiem że mało ale net na limit, zresztą nie mam PC więc gier nie ściągam) od 4 lat i za transfer zapłaciłem tylko raz za 2.46zł 1GB bo na gwałt potrzebowałem pewnego programu a przewaliłem wcześniej cały transfer.
a tak bez offtop:
1) nie, nic Ci nikt nie zrobi. Na chomiku od lat mam ponad 2000gb plików i codziennie dostaje po 2-3 wiadomosci o tym że jakiś plik jest objęty prawami autorskimi i chomikuj musi go usunąć. W takim wypadku wiadomość ignoruje a plik dodaje ponownie i leje na nich całkowicie :D
2) dostajesz za to punkty które możesz wymienić na transfer i ściągać do woli aż prądu nie wyp.... :P
1. Jeżeli wstawiasz pliki które obejmuje prawo autorskie to jest to nielegalne gdyż każde udostępnianie programów, gier, muzyki, filmów etc które nie są Twoją własnością intelektualną jest podpisywane pod łamanie praw autorskich, ale jeżeli wrzucasz jakieś swoje dokumenty czy zdjęcia czy np kawałki które kupiłeś a chcesz sie w jakiś sposób zabezpieczyć przed ewentualną stratą danych to raczej nie jest to nielegalne :).
2. Dostajesz za to punkty które wymieniasz na transfer, nie wiem czy jak podpiszesz umowę partnerską z chomikiem to nie masz jakiś dodatkowych bonusów (coś ala partner twitch czy YT).