Chcieliście wydymać Freda? System KSeF

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
17.12.2025 22:32
Lateralus
1
odpowiedz
Lateralus
153
Last Of The Wilds
Image

Chcieliście wydymać Freda? System KSeF

Tutaj to dopiero będzie z tym jazda :))
Ale będzie kombinowanie... niektórym się nieco ukróci eldorado :)

Dziwne że jeszcze ten temat nie został dawno poruszony.

Ah tak, jeszcze nikt nic nie wie, nikt tego nie ogarnia :))

post wyedytowany przez Lateralus 2025-12-17 22:37:13
17.12.2025 22:39
rookkie
2
2
odpowiedz
rookkie
9
Centurion

Chcieliście wydymać Freda?

To jakiś nowy cykl wątków na forum? ;)

Co do tematu, ogarnęliśmy nowy ład, ogarniemy i KSeF. Że się kombinowanie trocęe ukróci. Smuteczek.

17.12.2025 22:52
WolfDale
3
odpowiedz
WolfDale
93
~sv_cheats 1

Już miało to wejść w tym roku, ale zdali sobie sprawę że chyba infrastruktura nie wytrzyma jak nagle wszystkie firmy jednego dnia puszczą setki faktur z danego dnia. I być może jeszcze mieli za dużo wałów do ogarnięcia zanim to wprowadzą, a teraz od lutego najwięksi będą mieli obowiązek natomiast we kwietniu każda firma bez wyjątku.

My w firmie już testujemy jak to działa na tzw. laboratorium, bo Insert już zaaplikował do swoich programów pełną obsługę Ksefu.

Tylko prawda taka jak ktoś będzie chciał kombinować to i tak sobie poradzi, wróci papierowy zeszyt jako Wydanie Zewnętrzne i fakturę wystawią jak klient poprosi.

Ale też jestem ciekawy jak to ostatecznie będzie funkcjonować.

17.12.2025 23:09
4
odpowiedz
Gholume
96
Generał

Firmy na niepełnej księgowości nadal istnieją.

A KSeF to błogosławieństwo dla firm księgowych, które będą mogły wywalić z roboty babki przeklepujące ręcznie do systemów faktury. Wszystkie faktury będą dnia zerowego w systemie (dobra, do 7 dni chyba można opóźnić czy 14? jakoś tak). :)

post wyedytowany przez Gholume 2025-12-17 23:09:38
17.12.2025 23:13
Narmo
5
odpowiedz
Narmo
39
nikt

Ja się nie mogę doczekać większej wywrotki. Rozmawiałem z osobami, które muszą korzystać w ramach pracy z innych systemów rządowych i ciągle narzekają, że albo jest wolno, albo nie działa, albo są błędy.
Ale problem z wydajnością rozwiązali w ciekawy sposób tutaj podobno. Ograniczyli ilość wystawianych faktur na jeden podmiot. I o ile mi to lotto, bo wystawiam raptem 2-3 faktury w miesiącu, to już w sklepach typu Castorama, czy na stacjach paliw takich faktur jest wystawianych kilka tysięcy dziennie. A domyślam się, że wszystkie sklepy i stacje działają jako jeden podmiot. I teraz co? System się zawiesi, coś gdzieś nie pójdzie, to nawet nie będę miał papierka potwierdzającego zakup? Ewentualnie nawet, jak ciągle będą coś drukować, to taki świstek nie będzie nic wart jeżeli z powodu błędu gdzieś po drodze informacje o fakturze nie trafią na serwery? Albo o 10 rano zamykać będą kasy dla osób potrzebujących faktury, bo wykorzystano dobowy limit? :)
No i jeżeli jesteście osobą prywatną, ale do czegokolwiek potrzebować będziecie faktury, to musicie zainstalować sobie aplikację w telefonie, żeby chociaż sprawdzić, co jest na tej fakturze, bo przy kasie dostaniecie najwyżej kod QR.

05.02.2026 10:07
Lateralus
6
odpowiedz
1 odpowiedź
Lateralus
153
Last Of The Wilds

Via Tenor

Widzę że w wielu firmach działa to genialnie.

spoiler start

nie działa.

spoiler stop

post wyedytowany przez Lateralus 2026-02-05 10:38:10
05.02.2026 10:23
Narmo
6.1
Narmo
39
nikt

Za to błąd ładuje się szybciutko ;)

05.02.2026 10:23
ziomuje
7
odpowiedz
ziomuje
33
BUM

Uśmiechamy się :))

Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl