amd czy intel (ryzen vs intel)
mam pytanie co bardziej się opłaca , kupić teraz płytę i cpu ryzen 5 1500x czy poczekać na spadek cen i kupić i3 8100 (kóry mi wystarczy bo fps w grach ma dobre)
działam na ramie 2400mhz 2x4 i gram w mało gier ,głównie multi typu PUBG i przyszłego BF5 , nie streamuje nie trzymam aplikacji w tle itp po prostu chcę płynnie pograć , co ma dla mnie lepszy sens na teraz i przyszłość
Oczywiście Ryzena 1600 lub 1600X - dużo tańszy niż i3 8100, niewiele droższy niż 1500X (około 50 zł), a znacznie wydajniejszy niż oba wymienione przez Ciebie procesory. Warto się rozejrzeć po sklepach, np. teraz w Morele 1600X jest tańszy niż 1600 (690zł vs 760zł).
Np. Sferis ma Ryzena 1600x po 630zł, brać i uciekać, nie oglądać się na żadne Intele teraz
I obstaję przy stanowisku, że jeżeli interesują Cię takie gry jak BF5, to pchanie się w gołe 4 rdzenie jest sportem dla ludzi nierozsądnych.
rozglądam się bardziej za używkami które i tak nadal są na gwarancji , 1500x mogę mieć za +/- 450 zależy jak trafię a 1600 nei widzę nigdzie. Do tego wszędzie widzę opinie że lepiej do gier intel bo przynajmniej wykorzystuje wszystkie rdzenie gdzie ryzen w grach ma po 60% użycia cpu
plus fakt że ryzeny zyskują przy szybszym ramie a ja dysponuję tylko 2400mhz i nie będę tego zmieniał
Do tego wszędzie widzę opinie że lepiej do gier intel bo przynajmniej wykorzystuje wszystkie rdzenie gdzie ryzen w grach ma po 60% użycia cpu
Oczywiście możesz słuchać takich ludzi - to są właśnie Ci nierozsądni o których wspomniałem.
Cierpliwie wytłumaczę Ci, że ta różnica wynika z większej ilości rdzeni/wątków w AMD. 4-rdzeniowe Intele są zużywane przez większość starszych gier w 100%, bo na tyle rdzeni były te gry pisane i więcej nie potrafią wykorzystać. Jest to efekt polityki Intela, który przez parę lat swoją ofertę dla graczy opierał właśnie na procesorach 4-rdzeniowych.
To się już zmienia - teraz nowe gry ochoczo wykorzystują więcej niż 4 rdzenie, taki Battlefield 1, Tomb Raidery, PUBG bardzo zyskują przy 6, 8 wątkach obliczeniowych. Battlefield 5 jeszcze chętniej zagospodaruje większą ilość rdzeni.
I wtedy okazuje się, że te AMD, które teraz mają w pewnych tytułach 60% zużycia, zaczynają być wykorzystywane 80-90%, a czterordzeniowe Intele zwyczajnie się krztuszą i nie dają rady, bo brakuje im zarówno mocy, jak i wątków.
edit - Intele też zyskują, w podobnym stopniu. Czyli w podobnym stopniu też tracą przy wolnym RAM.
no właśnie rzecz w tym że 1500x jest droższy od 8100 a wątek ? rdzeń i boję się że przy wejściu teraz standardu 6 rdzeni 1500x zacznie mieć zrywki przy tylku 4 rdzeniach gdzie i3 jest tańsza więc powiedzmy że pozwoli mi wcześniej przejść na i5 z 6 rdzeniami gdy będzie już taka kompletna potrzeba
ryzen ma taki plus że ma więcej wątków ale jeżeli standard to będzie 6 rdzeni by intel się nie dławił to ryzen w wielu nawet przyszłych tytułach może nie chodzić na 100% możliwości
Dobrze myślę czy totalnie głupie myślenie ?
Trochę nie tak, generalnie: im więcej rdzeni i wątków, tym lepiej.
Dzisiaj 6-rdzeniowemu i5 8400 wciąż zdarza się odstawać od 8-wątkowego i7 7700.
Traktuj dodatkowe wątki u AMD jako gratis - wcale za nie nie dopłacasz w stosunku do Intela, a wręcz płacisz dużo mniej za procesor o tej samej ilości rdzeni. Nie martw się, lepsze 15% leżące odłogiem (czyli te 3-4 dodatkowe wątki), niż wydać 500zł więcej z ryzykiem, że te 6 rdzeni to jednak okaże się za mało. No i wchodzi ZEN2, czyli Ryzeny 3xxx - te będą już dużo wydajniejsze niż seria 1 i 2.
I umieram z ciekawości, gdzie znalazłeś 8100 tańszą niż 1500x? :)
i3 8100 jest tańsza ale nie na ten moment dlatego za pierwszym razem wspomniałem o przeczekaniu tego szleństwa i3 8100 normalnie stała po około 400 zł a nawet lekko powyżej 300 więc cena super jak za taką wydajność , dlatego po powrocie do normalnych cen może znowu kosztować po 400 zł a używka nawet z 300
Zgodnie z prognozami, ceny Inteli mogą nie spaść do połowy przyszłego roku. To już nawet prędzej ZEN2 wyjdzie.
pclab [tu wstaw kropke] pl/news78913.html
ithardware [tu wstaw kropke] pl/aktualnosci/problemy_z_procesorami_intela_moga_potrwac_do_drugiej_polowy_2019_roku-7359.html
szczęściarze ci co wyrwali i3 8100 po ok 350 zł , to chyba szukam 5 1500x mam nadzieję że da radę , tylko nie wiem jaką płytę wziąć do niego , oczywiście szukam używki i tak wszystkie są na gwarancji
zapomniałem dodać że ostatnio widziałem jakieś wykresy pokazujące czas renderowania klatek czy coś takiego i intel działał zauwazalnie szybciej i lepiej niż ryzen
Prześledź sobie ten artykuł i zobacz, jakie procesory i płyty główne są teraz w polecanych nowych zestawach:
zapomniałem dodać że ostatnio widziałem jakieś wykresy pokazujące czas renderowania klatek czy coś takiego i intel działał zauwazalnie szybciej i lepiej niż ryzen
Mniejszy czas renderowania klatki = większy FPS, czyli więcej klatek na sekundę. Wykres mógł względnie, "na oko", pokazywać dużą przewagę Intela, a po zamianie wartości na FPS nagle okazałoby się, że różnica, też "na oko", jest znacznie mniejsza.
prawda jest taka że intel wygrywa ze swoimi 6 rdzeniami z ryzenem kóry ma 6/12 i to widocznie , nawet w bf . A problem jest taki że ryzen by zabłysnąć potrzebuje oc co = większy pobór prądu i więcej ciepła
więc bym brał intela ale ceny to koszmar
jaka karte masz bracie?
uff, dobrze, że udało mi się dorwać 8100 za 750zł, bo teraz bym musiał na Ryzenie jechać ;p
Jak masz 1060 poczekalbym...Ta karta jest porownywalna do 1050Ti 4gb,jak kupisz zlom to i tak z niej nie wydusisz maxa
wiadomo , kiedyś zmienię ale na ten moment jestem bardzo zadowolony z tej karty
zamiast i3 8100 kup i5 7gen to dobre procesory w kaby lake
...btw jak chłopaki pisali intel+nvidaia
Nie wprowadzaj w błąd. i3 8100 to poziom i5 7500, a modele wyższe, jak 7600K są już zdecydowanie za drogie, jak na oferowane możliwości.
Diabloox, ja ostrzegam: tacy jak ToNy_Hali[K], to są właśnie Ci nierozsądni, ślepo zapatrzeni w Intela. Na stronach internetowych takich jak PurePC, PCLab masz dostępne testy tych procesorów, wszystko możesz sprawdzić sam.
idiot* całe zycie jechalem na AMD pfff
szczupasia nie chce go wprowadzic w bład bron boze , napisałem ze lepszym rozwiazaniem bedzie i5 przy 1060...można kupic uzywany ;p
Ale nie będzie - Ryzen 1600 jest lepszy przy 1060 niż czterordzeniowy Intel 7 generacji, np 7500, w tym cała rzecz.
Jakbym miał brac to X
Ja mam ryzena 1600 i gtx 1060 6gb i jestem zadowolony na tyle że nie mam zamiaru zmieniać przez dłuższy czas, więc polecam ryżego. W starszych tytułach lecę na ultra w nowszych na max. A Total War Warhammer wygląda miodzio.
6GB to zmienia postac rzeczy
tak bo 3gb i 6gb to kompletnie inne karty , wersja 6gb jest szybsza aż o 5% to już monstrum prędkości
^No inne, bo 6GB ma więcej pamięci, a już w momencie wydania tych kart były gry jak Rise czy Deus Ex, które potrzebowały więcej pamięci na karcie niż 3GB. Ta wersja to kastrat.
jeżeli chodzi o pamięć to głównie mowa o texturach ,taki bf1 pięknie wygląda na ultra a nie wykorzystuje nawet 3gb ac origin tak samo wiedzmin 3 tak samo . Nie ma to wielkiego znaczenia na full hd. W moim przypadku bym wyrzucił tylko kasę w błoto bo bym nawet nie wykorzystał tych 3 więcej vram
Panowie nie jestem jakims fanem Intela nie, pracując wiem ze i5 lepiej wspolpracuje z GTX, chyba nie trzeba tego pisac...sorki szczupasia
Kup Ryzena, podstawka ci wystarczy do 2020, wtedy pojawią się Zen2 i może będziesz chciał zrobić przesiadkę. Z intelem to nie wiadomo. Poza tym Frostbite na którym śmiga BF V bardzo ładnie wykorzystuje większą ilość wątków i rdzeni.
Poza tym, ceny inteli są teraz chore, a jak robi ci różnicę 20 fps w jakimś miejscu testowym to...
fajnie tylko karta nie ta ;p przeciez na i5 lepiej to wyglada ;pale dwie stowy drozej :( co to wogole za porównanie?
w teori po oc ryzen odstaje tylko trochę a ma jeszcze zapas kilku % mocy ale trzeba pamiętać że oc to więcej prądu , więcej ciepła i lepsze chłodzenie
Jakis dzieciak podzielił ekran...no prosze...
http://forum. [ link zabroniony ] /topic/1233522-I5-8400-vs-Ryzen-5-1600/
Jak nie spadna ceny bierz ryzena. Jak spadna bierz intela. Nie wiem nad czym sie tu zastanawiac. Intel miazdzy w tej samej cenie ryzeny w grach, tylko ze teraz jest to nieaktualne przez te chore ceny. Ja swojego i5 8400 kupowalem kilka miesiecy temu za 750zł.
teraz stoi 8 stówek nowy
Zet w sumie procka sie nie wymienia co miesiac ;p
http:/ / forum. [ link zabroniony ] /topic/ 1233522-I5-8400-vs-Ryzen-5-1600/ forum pclab . pl