Witam. A raczej dobry wieczór. Niedawno kilka osób z niedalekiej okolicy zrobiło zbiórkę zabawek, farbek i innych pierdol dla dzieciaczkow i jechali zawieść to do afryki dla biednych dzieci. I to jest piękne. To jest prawdziwe rastafari. Trzeba jednoczyc afryke. I nie tylko afryke. Trzeba wyrywac z rak kałachy i dawać(dosłownie) zabawki. To jest naprawdę piękne. Nie wiem jak was, ale mnie to niesamowicie fascynuje. I tu pytanie: ile taki wyjazd(wraz z szczepieniami, papierami itp.) może kosztować. Z góry wam dziękuje za odpowiedź.
Bilet w 2 strony z ~4,5k, chociaż "Afryka" to trochę mało precyzyjnie. Szczepienia pewnie parę stówek.
Tylko mi nie chodzi o wyjazd zwykły, turystyczny, tylko bardziej o cos w stylu panów opisywanych przeze mnie powyżej. ONZ nie funduje w jakiejś części takich wyjazdów?
Funduje? :D
Jest sporo organizacji które na "wolontariuszach" świetnie zarabiają.
Bo takie ludki z bogatych krajów cho wierzą w "africa unite" chętnie zapłacą parę tys Euro czy $ żeby w miarę komfortowych warunkach "pomagać" Afrykanom.
To jest biznes i to nie taki jakiego ten kontynent potrzebuje. Kosztowna wycieczka. Bilet kosztuje ca tyle ile napisano promocje nie są częste. No i pytanie dokąd konkretnie?
Znajoma niedługo po raz drugi wybiera się do Ugandy właśnie w takich celach jak opisujesz. Dokładnym celem podróży jest jeden z tamtejszych sierocińców, w którym spędzi coś około 2 tygodni. Sam zastanawiałem się, nad zabraniem się tam razem z nią, ale chyba jednak daruję sobie z powodu wysokich kosztów właśnie. Takich podróży nikt ci nie dofinansowuje, a koszta to kilka tysięcy złotych. Na weekendzie będę się prawdopodobnie widział się z tą koleżanką i jeśli chcesz wypytam ją o szczegóły.
Ta, a potem to jakieś bojówki o nazwach "Front wyzwolenia czegośtam", "Armia wyzwoleńcza kogośtam" zrabują to wszystko i tyle małe murzynki zobaczą dobroci.
Wysłać do Afryki wojsko, wybić bojówki, zbudować jakieś elektrownie z panelami słonecznymi, dać murzynom pracę i byłby spokój.
Wysłać do Afryki wojsko, wybić bojówki, zbudować jakieś elektrownie z panelami słonecznymi, dać murzynom pracę i byłby spokój.
Że niby co? Będą siedzieć na Saharze i miotełkami usuwać pył z luster na kolektorach?
Nie wszyscy oczywiście mieliby pracę, ale niektórzy owszem np. przy budowie domów, studni, szkół. Już za bardzo się przyzwyczaili, że z Europy "biali" wszystko przywiozą za darmo.
"Już za bardzo się przyzwyczaili, że z Europy "biali" wszystko przywiozą za darmo."
Mocne slowa, szczegolnie zaraz po zaproponowaniu, ze "biali" powinni 'tylko' przywiezc tam takie drobiazgi, jak pokoj i praca dla wszystkich. Nie uwazasz, ze "biali" powinni najpierw zajac sie zalatwieniem tych rzeczy dla siebie, zanim zaczna grzebac w Afryce?
Wysiak - Afryką zajmują w chwili obecnej "żółci bracia".
A że oni nie mają skrupułów w biznesie, ani też kompleksów związanych kolonializmem, to Europa może się zaraz obudzić z głową w nocniku...
Już za bardzo się przyzwyczaili, że z Europy "biali" wszystko przywiozą za darmo.
Ahahaha, co za idiota. :D:D:D
Co do pytania - to dość droga zabawa i tak jak napisali przedmówcy, niesamowicie ciężko jest znaleźć prawdziwy wolontariat. Bilety są drogie, do Afryki Zachodniej nie licząc promocji (których prawie nie ma) kosztują w granicach 4-5 tys. zł., do Afryki Wschodniej jest taniej, przy odrobinie szczęścia za 2-3 tysiące dolecisz do Kigali albo do Kampali. Na szczepienia trzeba wydać ok. 1000 zł., z tym że szczepionka na najniebezpieczniejszą dla białych afrykańską chorobę - malarię, niestety nie istnieje. :) I musisz liczyć się z tym że lecąc do Afryki Zachodniej na kilka miesięcy masz bardzo duże szanse że na nią zachorujesz. :)
Awerik -> Zważaj na słowa, głąbie. W ciebie nie celowałem wyzwiskami.
Wybacz, mam uczulenie na głupotę i skretynienie, na barana któremu wydaje się że Afryka to chatki z bambusa i opierający się o nie murzyni którzy tylko czekają na zboże z Europy nie potrafię zareagować inaczej niż wybuchem śmiechu.
To też mistrzostwo. :D:D:D
Jak masz uczulenie, to idź do lekarza. Przyda ci się taka wizyta.
To też mistrzostwo. :D:D:D
A dziękuję.
Nawet mi się nie chce kontynuować tej jałowej dyskusji.
http://misjafryka.wordpress.com/wolontariat/
I koniecznie przejrzyj całą stronę jeśli jesteś naprawdę jesteś zainteresowany wyjazdem oraz pomocą.
Ok, dzięki wam bardzo. W tym roku nie, za rok tez nie, ale myśle, ze za 2 lata wyjadę w te strony. Jeszcze raz dzięki i zapraszam wszystkich do brania udziału w tego typach akcji.