Achievement - jakich nie lubicie osiągnięć w grach

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
06.07.2026 21:58
Lateralus
😡
1
odpowiedz
Lateralus
158
Last Of The Wilds
Image

Achievement - jakich nie lubicie osiągnięć w grach

Na wstępnie zacznę od tego, że nie jestem łasym "graczem", który musi wszystko maksować i łapać wszystkie osiągnięcia w grach jakie są dostępne by mieć 100% ukończenia gry i mieć wszystko na piedestale.

Od czasu do czasu, jak jest przyjemna gra, miło się gra, nie męczy, lubię ją i w której wiem że spokojnie idzie zrobić wszystkie osiągnięcia, są uczciwe, i nie są jakieś "kosmiczne z tyłka" to fajnie jest ukończyć w pełni, zdobyć wszytko i mieć zamkniętą grę.

Ale niestety, niektóre osiągnięcia w grach są "chore" i grubo przesadzone niestety. Tylko po to by na siłe zatrzymać kogoś jeszcze przy grze, komu zależy na osiągnięciach, i będzie w to jeszcze klepał godzinami by zdobyć wszystko, a w grze był jeszcze jakiś ruch graczy, i zainteresowanie danym tytułem(sztucznie).

Dla przykładu.
AC Mirage. Bardzo przyjemna gra mimo wszystko.
No i wszystko fajnie, ładnie, nawet udało mi się ją "wymaksować" i miałem wszystkie dostępne osiągnięcia w grze... do czasu. Można powiedzieć że zostałem "okradziony, oszukany".
Po latach od premiery, i aktualizacji do gry, dodania nowego DLC, zrobili z 15 nowych osiągnięć. Chcąc nie chcąc wróciłem do gry by zobaczyć co tam dodali i wogle. Ukończyłem ten dodatek, troszke już to męcząc(jednak wtedy zmęczenie materiału wleciało, nudny dodatek jak flaki), i praktycznie zrobiłem wszystkie osiągnięcia... ale zostało mi tylko jedno, jedyne do zrobienia by był max.
No ale tego nie zrobię już, nie ma szans.
Niewiem ile jeszcze czasu trzeba na to poświęcić, już na siłe musiał bym to robić, co nie jest już w żaden sposób przyjemne i dobrze wyważone :/
Chodzi o achievement "Powtórka "... sama nazwa już wiele wskazuje co się święci :)
Czyli trzeba wszystkie misje głównie wraz z nowym dodatkiem klepać od początku, wypełniając dodatkowo wszystkie nowe warunki by zrobić misję w 100%, czyli tam jest m.in. ograniczony czas, nie zabijając nikogo, bez wykrycia, nie używając "skanowania" itd... strasznie "chamsko" to wymyślili niestety. I robiąc to wszystko "idealnie", zdobywamy dopiero wtedy nagrody które są ustawione na dany poziom, a poziomów jest sporo jak i grania na to wszystko, a trzeba zrobić wszystkie misje od nowa :)
"Odblokuj wszystkie nagrody sekwencji Animusa".
A nagrody to przecież nic innego jak... skiny :)
To już nie dla mnie :) odpadam. I dziekuję za takie traktowanie graczy by na siłe ich jeszcze trzymać w grze by chcieli to wogle skoczyć. 🤢

Tak samo za bardzo nie lubię achievement-ów które wymagają przejścia od nas w wyznaczonym czasie. Czyli sporo powtarzania tego samego aż do skutku. Nieraz "do pożygu" :)

Wiele gier ma dobrze zrobione, przemyślane osiągnięcia, i znajdą się "perełki" pomysłowe, unikatowe, ukryte, nieoczywiste, ale też w wielu innych grach to jakaś pomyłka totalna, nieporozumienie :)

A tak poza tym, macie wiele gier ukończonych z achievement 100%?

post wyedytowany przez Lateralus 2026-07-06 22:09:40
06.07.2026 22:06
Felipe
😡
2
1
odpowiedz
Felipe
27
Messiah

Nienawidzę kiedy gry zrobione pod singla mają gówniane osiągnięcia z multiplayera. Pierwsze mi przychodzi to Doom Eternal. Z podstawki mam wszystko poza tym BattleModem czy jak to się tam nazywa tak to bym miał 100%.
No więc tak nienawidzę multiplayerów w singlu. A poza tym to raczej też klasyk czyli nienawidzę zbieractwa kolekcjonerskiego syfu typu jakieś listy z GTA 5 itd.
Do najwyższych poziomów trudności nic nie mam, kilka gier nawet udało mi się tak ukończyć, ale robię to tylko jeśli nie jest on jakiś frustrujący czy coś.
Co do AC to aż mi przychodzi na myśl Valhalla. Też chciałem zrobić platynę, ale jedno z osiągnięć wymaga zrobienia wszystkich lokacji na 100%, a to z kolei wymaga UKŁADANIA WIEŻ Z KAMIENI, które się z siebie zsuwają i upadają... Nie dzięki. Już wolałbym pokonać wszystkich 3 najpotężniejszych bossów z podstawki na raz niż układać ten badziew.

06.07.2026 22:32
WolfDale
3
odpowiedz
WolfDale
98
~sv_cheats 1

Jeśli w grze ktoś musi się wspomagać osiągnięciami to znaczy że jest prawdopodobnie nudna i kiepska.

06.07.2026 22:52
Wrzesień
4
odpowiedz
Wrzesień
81
Idiot Doom Spiral

W ogóle nie lubię osiągnięć w grach. To dobre dla autystyków.

Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl