Achievement - jakich nie lubicie osiągnięć w grach

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
06.07.2026 21:58
Lateralus
😡
1
odpowiedz
Lateralus
159
Last Of The Wilds
Image

Achievement - jakich nie lubicie osiągnięć w grach

Na wstępnie zacznę od tego, że nie jestem łasym "graczem", który musi wszystko maksować i łapać wszystkie osiągnięcia w grach jakie są dostępne by mieć 100% ukończenia gry i mieć wszystko na piedestale.

Od czasu do czasu, jak jest przyjemna gra, miło się gra, nie męczy, lubię ją i w której wiem że spokojnie idzie zrobić wszystkie osiągnięcia, są uczciwe, i nie są jakieś "kosmiczne z tyłka" to fajnie jest ukończyć w pełni, zdobyć wszytko i mieć zamkniętą grę.

Ale niestety, niektóre osiągnięcia w grach są "chore" i grubo przesadzone niestety. Tylko po to by na siłe zatrzymać kogoś jeszcze przy grze, komu zależy na osiągnięciach, i będzie w to jeszcze klepał godzinami by zdobyć wszystko, a w grze był jeszcze jakiś ruch graczy, i zainteresowanie danym tytułem(sztucznie).

Dla przykładu.
AC Mirage. Bardzo przyjemna gra mimo wszystko.
No i wszystko fajnie, ładnie, nawet udało mi się ją "wymaksować" i miałem wszystkie dostępne osiągnięcia w grze... do czasu. Można powiedzieć że zostałem "okradziony, oszukany".
Po latach od premiery, i aktualizacji do gry, dodania nowego DLC, zrobili z 15 nowych osiągnięć. Chcąc nie chcąc wróciłem do gry by zobaczyć co tam dodali i wogle. Ukończyłem ten dodatek, troszke już to męcząc(jednak wtedy zmęczenie materiału wleciało, nudny dodatek jak flaki), i praktycznie zrobiłem wszystkie osiągnięcia... ale zostało mi tylko jedno, jedyne do zrobienia by był max.
No ale tego nie zrobię już, nie ma szans.
Niewiem ile jeszcze czasu trzeba na to poświęcić, już na siłe musiał bym to robić, co nie jest już w żaden sposób przyjemne i dobrze wyważone :/
Chodzi o achievement "Powtórka "... sama nazwa już wiele wskazuje co się święci :)
Czyli trzeba wszystkie misje głównie wraz z nowym dodatkiem klepać od początku, wypełniając dodatkowo wszystkie nowe warunki by zrobić misję w 100%, czyli tam jest m.in. ograniczony czas, nie zabijając nikogo, bez wykrycia, nie używając "skanowania" itd... strasznie "chamsko" to wymyślili niestety. I robiąc to wszystko "idealnie", zdobywamy dopiero wtedy nagrody które są ustawione na dany poziom, a poziomów jest sporo jak i grania na to wszystko, a trzeba zrobić wszystkie misje od nowa :)
"Odblokuj wszystkie nagrody sekwencji Animusa".
A nagrody to przecież nic innego jak... skiny :)
To już nie dla mnie :) odpadam. I dziekuję za takie traktowanie graczy by na siłe ich jeszcze trzymać w grze by chcieli to wogle skoczyć. 🤢

Tak samo za bardzo nie lubię achievement-ów które wymagają przejścia od nas w wyznaczonym czasie. Czyli sporo powtarzania tego samego aż do skutku. Nieraz "do pożygu" :)

Wiele gier ma dobrze zrobione, przemyślane osiągnięcia, i znajdą się "perełki" pomysłowe, unikatowe, ukryte, nieoczywiste, ale też w wielu innych grach to jakaś pomyłka totalna, nieporozumienie :)

A tak poza tym, macie wiele gier ukończonych z achievement 100%?

post wyedytowany przez Lateralus 2026-07-06 22:09:40
06.07.2026 22:06
Felipe
😡
2
3
odpowiedz
2 odpowiedzi
Felipe
28
Messiah

Nienawidzę kiedy gry zrobione pod singla mają gówniane osiągnięcia z multiplayera. Pierwsze mi przychodzi to Doom Eternal. Z podstawki mam wszystko poza tym BattleModem czy jak to się tam nazywa tak to bym miał 100%.
No więc tak nienawidzę multiplayerów w singlu. A poza tym to raczej też klasyk czyli nienawidzę zbieractwa kolekcjonerskiego syfu typu jakieś listy z GTA 5 itd.
Do najwyższych poziomów trudności nic nie mam, kilka gier nawet udało mi się tak ukończyć, ale robię to tylko jeśli nie jest on jakiś frustrujący czy coś.
Co do AC to aż mi przychodzi na myśl Valhalla. Też chciałem zrobić platynę, ale jedno z osiągnięć wymaga zrobienia wszystkich lokacji na 100%, a to z kolei wymaga UKŁADANIA WIEŻ Z KAMIENI, które się z siebie zsuwają i upadają... Nie dzięki. Już wolałbym pokonać wszystkich 3 najpotężniejszych bossów z podstawki na raz niż układać ten badziew.

07.07.2026 14:05
Lateralus
2.1
odpowiedz
Lateralus
159
Last Of The Wilds

Felipe Niestety tak jest, mieszane osiągnięcia w grach i nieraz te z multi to potrafi być ponad połowa wszystkich. Też nie lubię :/ Na starcie już praktycznie dyskwalifikuje jak nie grasz multi jak i odwrotnie.

07.07.2026 14:10
2.2
odpowiedz
Asmodeus
57
Senator

Felipe This. Grasz jakas strategie pod singla typu XCOM i wrzucaja ci debilne 1-2 acziwki pod multi. Jeszcze gorzej jak grasz w cos, w co gra moze 50 osob na calym swiecie a wymagaja od ciebie "Wygraj 100 rozgrywek w multi".

Mam platyne w Valhalli. Ukladanie kamykow bylo upierdliwe ale niezbyt trudne. Bardziej nuzace bylo czyszczenie calej mapy ze znajdziek. Yawn.

post wyedytowany przez Asmodeus 2026-07-07 14:13:21
06.07.2026 22:32
WolfDale
3
odpowiedz
WolfDale
108
~sv_cheats 1

Jeśli w grze ktoś musi się wspomagać osiągnięciami to znaczy że jest prawdopodobnie nudna i kiepska.

06.07.2026 22:52
Wrzesień
4
6
odpowiedz
Wrzesień
82
Idiot Doom Spiral

W ogóle nie lubię osiągnięć w grach. To dobre dla autystyków.

07.07.2026 14:16
1000iqhere
5
odpowiedz
1000iqhere
57
YES
Image

Przede wszystkim gry z osiągnięciami z wyłączonym lub martwym trybem multi/co-op. I oczywiście osiągnięcia, które wymagają DLC.
Nie lubię bardzo osiągnięć, które wymagają przechodzenia gry jeszcze raz tylko na nowym odblokowanym poziomie trudności. Potem mam takie kwiatki jak na skrinie. (:
Bardzo rzadko staram się robić 100%, zazwyczaj grę uważam za skończoną po skończeniu fabuły i (w większości) misji pobocznych. Nie lubię zbieractwa dla samego zbieractwa.

07.07.2026 14:19
6
odpowiedz
Jerry_D
84
Senator

- Osiągnięcia wymagające grania w sieci, jeśli gra przede wszystkim trybem dla jednego gracza stoi.
- Mocno przegięte osiągnięcia zbierackie typu znajdź wszystkich 1000 kocich ogonów.
- Osiągnięcia typu zdobądź maksymalny poziom, jeśli nie da się tego zrobić organicznie w trakcie gry i trzeba grindować i wszystkie inne odmiany osiągnięć wymagające grindowania.
- Osiągnięcia oparte na (p)RNG, przy których nie liczą się umiejętności gracza, tylko szczęście, że akurat wylosowało się to, co tam potrzebne do osiągnięcia.
- Osiągnięcia wymagające wielokrotnego przechodzenia gry.
- Takie wymagające powtarzania bezcelowej czynności w stylu kliknij żuczka 1000 razy.
- Osiągnięcia za speedrun - gram, żeby się dobrze bawić, a nie pędzić jak do pożaru.
- Przejdź całą grę w trybie permadeath (lub nie zgiń ani razu w normalnym trybie, jeśli gra rejestruje śmierci w taki sposób, że wczytanie zapisu nie pomoże).
- Takie wymagające czegoś w stylu "dokładnie 5 min. po północy i tylko jeśli księżyc w pełni jest w 40% zasłonięty chmurami, podejdź do studni, wrzuć kamień, podskocz trzy razy, a potem idź do knajpy i zamów śliwowicę, a potem wejdź na najwyższą górę zanim wstanie świt", czyli wymagające wykonania bardzo konkretnego ciągu czynności, których nikt normalny w normalnehj grze nie wykona i na które nie ma szans wpaść bez pomocy poradnika.

Ogólnie osiągnięcia potrafią być spoko, wydłużyć czas zabawy z daną grą, nakłonić do wyjścia ze strefy komfortu i spróbowania gry inaczej niż zazwyczaj albo podpowiedzieć coś, o czym w danej grze nawet się nie wiedziało. Problem się zaczyna wtedy, gdy to są osiągnięcia zaprojektowane, żeby marnować twój czas.

post wyedytowany przez Jerry_D 2026-07-08 10:42:54
07.07.2026 14:32
Crod4312
7
odpowiedz
Crod4312
177
Legend
Image

Zdecydowanie bo trzeba zrobić przygotowanie i rozplanowanie postaci jakby szło się na jakąś obronę magisterki. Ukończenie gry na wysokim czy bardzo wysokim poziomie trudności spoko. Ale tego typu osiągnięcia z perm-deathem to absolutnie nie dla mnie. Chociaż w Wiedźminie 2 wbiłem ale trochę oszukiwałem bo sobie co jakiś czas save zgrywałem na inny dysk :D No ale ładnie wygląda 100% na steam.

07.07.2026 14:46
Narmo
8
odpowiedz
Narmo
45
nikt

Znajdźki różnego rodzaju. Jeszcze pół biedy, jak mamy na przykład po 2-3 rzeczy na obszar i można tam szybko wrócić, ale 100 piór/flag?
W zasadzie wszystko, co jest zwiazane z trybem multi. Nawet w grach, gdzie jest to główny tryb. Po prostu się nie spinam wtedy i jak cośwpadnie, to wpadnie, ale nie będę specjalnie latał z rakietnicą, żeby zestrzelić x osób w jednym meczu.

07.07.2026 15:59
papież Flo IV
9
odpowiedz
papież Flo IV
110
Kardynał

Ogólnie jak gra ma nasrane po 450 osiągnięć za byle pierdołę, wtedy w ogóle nie czuć, że "coś" osiągnąłeś. Większość z nich to zapychacze, polegają na zbieractwie i zliczaniu czegoś typu zabij tego stwora 10 razy, a tego raczej nie szanujemy.

08.07.2026 09:52
10
odpowiedz
Krystian03
10
Pretorianin

Jest takie osiągnięcie w GTA TBOGT gdzie trzeba w każdej misji zrobić 100% wymagań i to nie jest takie łatwe jak w GTA V gdzie trzeba tylko 1, 2 powtórzyć (pomijając że tam osiągnięcia tego nie ma) tylko czasami trzeba spędzić cały dzień, bo trzeba trafić każdego w głowę, mieć 100% celności, wyrobić się w czasie jakby to był speedrun i nie stracić żadnego kawałka zdrowia. Na szczęście to jest pobugowane że da się mieć celność powyżej 100% i że nie musi być wszystko na raz w 1 próbie tylko można po kolei i tak gra uzna że się to zrobiło na 100% (to samo w GTA V)

08.07.2026 09:56
Fett
11
1
odpowiedz
Fett
260

Nigdy nie zwracałem na nie uwagi.

To jest pytanie pokroju - tankujecie tak żeby była równa kwota czy liczba litrów? Nie ograniczajcie swojej wolności :D

post wyedytowany przez Fett 2026-07-08 09:58:01
Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl