Panie i Panowie czy znacie jakąś dobrą grę, w której można wcielić się w krasnoluda z wielkim toporem? Pomijam Dragon Age, Baldursów, Drakensanga i Neverwinter Nights w które swego czasu sporo się giercowało. W ogóle odnoszę wrażenie (być może mylne), że ta rasa jest jakoś często pomijana przez twórców. Piękne i mądre elfy są ok, ale mali wojownicy z ciętą ripostą żłopiący browara są już na marginesie niestety (i te ich wspaniały kobiety :D ).
Dobra koniec z żalami, jeśli możecie polecić jakiś tytuł z możliwością wcielenia się krasnoluda to bardzo bym prosił o podzielenie się nim.
Starsza gra ale nadal bardzo miodna:
Blade of Darkness
http://www.mobygames.com/game/windows/blade-of-darkness/screenshots/gameShotId,367170/
World of Warcraft.
kjx ----> wielkie dzięki, o coś takiego mi chodziło :)
wampir^^ ----> niestety na mmo człowiek chyba w życiu czasu nie znajdzie:)
edit:
Orlando ----> Dzięki, ale Tolkiena lubię w książkach, w grach jakoś mnie nie rusza :)
Morrowind i Oblivion, z modem. Poza modelem i teksturami nic innego raczej nie dodają.
W dodatku do gry Sacred o podtytule Underworld pamiętam że była dodana grywalna postać krasnoluda, ale poza tym nic więcej mi do głowy nie przychodzi.
https://www.gry-online.pl/gry/sacred-underworld/z3ee9#pc
The_Iceman ----> Dzięki za info, może kiedyś przysiądę do modów.
Sieniuus ---> Kurcze do Sacreda jakoś nie mogę się przekonać, chociaż na screenach ten krasnolud wygląda konkretnie :)
Mada Fakir ----> No nie do końca o to, chociaż gdyby była jakaś strategia z krasnoludami jako stroną walczącą to byłby wypas na maksa :). Ot chociażby w jakimś Warhammerze albo Herosach :).
Jeśli po wielu bojach w grach cRPG zechcesz gdzieś indziej zobaczyć walecznych krasnoludów to zapraszam do Bastionu w HoMM3. Bardzo fajna jednostka, efektowna gdy odbijają się od niej czary, ale też przez większość graczy traktowana jako pospolite mięso armatnie.
Jeśli chodzi o HoMM to lepszym wyborem w tym wypadku byłaby cześć V. Mamy tam całe miasto krasnoludów.
W kwestii gier poza cRPG z krasnoludami w roli głównej polecam jeszcze klasyczne Golden Axe.
Coltain ==> Niestety nie wiem jak było w kolejnych częściach, bo HoMM skończyło się dla mnie na III :-).
Dzięki wszystkim za odp. Dodatkiem do Herosów nie interesowałem się, ale wygląda nieźle. Szkoda, że w strategiach występują one najczęściej jako pojedyncze jednostki, a nie cała rasa, byłoby świetnie.