200ml wódki to ile piw?
z 8
200 ml x 0,4 = 80 ml czystego alkoholu
Załóżmy, ze piwo ma 6%
x ml x 0.06 = 80 ml
więc
80 : 0,06 = x
Więc x = 1333,33 ml
Czyli 2 i trochę
[5]
[7] co Ciebie tak śmieszy? Obliczenia w [5] są jak najbardziej poprawne.
Biorąc pod uwagę, że większość piw ma jednak nieco mniej niż 6%, można przyjąć że 200ml to odpowiednik 3 piw.
[11] A rzeczywiście. Coś źle spojrzałem. Sory :)
2 x 500 ml =1000 ml
"trochę" 500 ml piwa ~ 0,33 ml
Tonieja -> Piw litrowych i większych do wyboru do koloru (i to nie w kegach) po wpisaniu w google frazy "piwo litrowe butelka". Trudne.
Pięćdziesiątkę wódki uznaje się jako 20mg czystego etanolu. Z matematyki dobry nigdy nie byłem, ale wychodzi podobnie jak w obliczeniach z postu [5] (plus minus 3 piwa przy założeniu 6% mocy)
Balsam jeżeli masz tak samo zrobione po dwóch setkach jak po ośmiu piwach to coś nie tak z tobą.
nie ma takiej ilosci piwa, ktora da sie nawalic, jak woda, dlatego wszystkie obliczenia mozna sobie zapakowac
[15] - Więc wypij 10 "wodnych" Porterów albo chociaż takich Okocimów Mocnych i pogadamy czy nie da się nawalić ;)
Nie da ale próbowałeś i nie pamiętasz rezultatów? :) Niezła bajka ;) Film się urwał więc nic dziwnego.
nie da, probowalem, choc nie pamietam rezultatow, nara
Haha, dobre , piwem nie da sie upic, ha ha ! Wpadaj do mnie, postawie ci 5 piw , wypij je w czasie godziny, jak sie nie nawalisz, dam ci 100 zl
[21] Mam dobrą rade dla ciebie. Uważaj na przyszłość na takie zakłady bo widzę mało w życiu widziałeś.
Ja zawsze przeliczałem że 8 średnio-mocnych piw to odpowiednik 0,5 l wódki, także na 200 ml wychodzą 3 piwa.
Najpierw trzeba rzec, że piwa nie powinno pić się dla samego alkoholu. Piwo jest napojem alkoholowym, trunkiem, dziełem sztuki piwowarskiej. Trzeba więc docenić jego smak. To raczej dodatek lub też powód do spotkań i spędzenia fajnie czasu. Picie piwa żeby się nawalić (najczęściej w gimbusiarskim gronie) to zły pomysł. Przeliczanie tego na wódkę może tylko zaspokoić ciekawość, bo te dwa alkohole pije się inaczej. Osobiście po 200 ml poczułbym efekty. W przypadku piw podobny efekt odczułbym dopiero po 4 i dalej.
a ja zgadzam się po częsci z 5 jak i 15.
Nie ma takiej ilości piw którymi można się "nastukać" TAK JAK wódką
piwa bardziej otumaniają, rozleniwiają(w zależności od ilości). Wódka natomiast zawsze działa pobudzająco.
Jak planuje znajomych wprowadzić w dobry klimat to zawsze pijemy wódke. A jak chcemy sobie posiedzieć i pogadać, to wybieramy się na piwo.
Był kiedyś fajny odcinek "jak poznałem waszą matke" gdzie Lili i Robin rozmawiają o tym jak rózne alkohole upijają człowieka
Haha, dobre , piwem nie da sie upic, ha ha ! Wpadaj do mnie, postawie ci 5 piw , wypij je w czasie godziny, jak sie nie nawalisz, dam ci 100 zl
Tia. Jak byłem na pierwszym roku studiów i zorganizowano juwenalia, zrobiono konkurs zwany "Biegiem straceńców" czy jakoś tak. Zasada prosta. Bieżnia 300 m, robisz kółko, walisz browar, robisz kółko, walisz browar... Najważniejsza zasada, po porzygu dyskwalifikacja. Po 23 okrążeniach dwóch najtwardszych kolesi musiało przerwać bieg, bo obecny lekarz przestraszył się ilości spożytego browara na głowę. Także istnieją ludzie, dla których 5 piw w czasie 10 minut to nic.
Daj mi 10 min, a Ci obalę te 5 piw.
Ale po następne za te 100zł ganiasz Ty.
Wódka a piwo to dwie różne bajki. Przeliczanie ile wódki w stosunku do ilości piw nie jest raczej zbyt dokładne...