Według dostępnych źródeł, to właśnie 14 kwietnia 966 roku Mieszko I przyjął sakrament chrztu świętego. Ceremonia miała miejsce w Wielką Sobotę. Wraz z władcą wiarę przyjął cały jego dwór.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Chrzest_Polski
No to przy okazji soboty wieczór, wznieście toast za Polskę ;)
Wszystkiego dobrego Polsko!
Potrzebne źródło. Data może być wymysłem albo symboliczna. Nawet w wikipedii nie ma żadnego odsyłacza. Tym samym wstrzymam się z toastem. Wypiję jednak wino za Petera Steela.
Chrzest Polski byl wazniejszy niz wejscie Polski do Unii Europejskiej, wiec nie ma sie co obruszać jeśli na złość mamie jesteśmy szatanistami
Loon ==> ale do kogo to było?
edit:
Kto, do cholery, zorganizował Wielką Sobotę w środę? ========>
spoiler start
Tak wiem, lata przestępne itp.
Żartuje sobie tylko :)
spoiler stop
Behemoth ciężko o jakieś wiarygodne źródło, trochę lat upłynęło od tego znamienitego wydarzenia ;) . W każdym razie Wikipedia uznaje, że dziś mamy rocznice Chrztu Polski :)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Strona_g%C5%82%C3%B3wna
http://www.youtube.com/watch?v=Af-l5c3CDAs
Tak to obchodzono w 1966. Tylko data inna (lipiec?).
spoiler start
Komuno wróć
spoiler stop
Tak, to 22 lipca! Wtedy świętowano narodziny Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej.
^ Co w tym złego? I lepiej w "wolnej" Polsce jest? Zmieniła się tylko zależność, bo już nie jesteśmy zależni od ZSRR.
ciekaw jestem czy jutro gdzieś w kościołach wspomną o tak ważnym dla chrześcijaństwa w Polsce dniu.
A może dzisiaj gdzieś coś mówili? telewizja? radio? radio maryja? :)
Czytałem parę artykułów na różnych portalach ale nie wrzucałem linków bo nie chciałem żeby temat przerodził się w polityczną sieczkę. Jak ktoś chce poczytać to niech wpisze sobie w googlach "1046 rocznica chrztu polski" albo coś w tym stylu.
Ostatnio na TVP Historia był o tym program, nawet podśmiewali się trochę z powszechnie obowiązującej teorii, że chrzest wzięliśmy od Czechów, bo nie chcieliśmy być zależni od Cesarza/Niemców...
Nie ma to jak cieszyć się z politycznych intryg które doprowadziły do "chrztu" i wymarcia prawdziwych wierzeń naszych przodków.
Gdybyśmy nie przyjęli chrztu, skończylibyśmy jak Prusowie, a nasi przodkowie nie mieliby potomków.
[14]
http://pl.shortopedia.com/B/S/B,C3,B3stwa_s,C5,82owia,C5,84skie
Dażbóg albo Dabog w mitologii słowiańskiej bóg słońca, syn Swaroga. Jest to też bóg bogactwa i władzy, dający (obdarzający) władzą i bogactwem. Jego przydomki (Darzbog, Dadźbog, Dawgbog) odnosiły się do szczęścia, dawcy i boga podkreślając jego pozytywne cechy. Być może popularne w folklorze zwroty Daj Boże…szczęście, zdrowie itd. związane są z modłami lub zaklęciami kierowanymi do tego właśnie boga.
Jak widac nic w przyrodzie nie ginie. Ciekawe co na to kato-fanatycy i ile razy modlili sie do poganskich bożków? :)
Ciekawe ile razy ateuszom-fanatykom wyrwało się " O, Jezu!" albo "O, Boże!"...
Równie dobrze mógłbyś się zastanawiać dlaczego dzieci Polaków mówią po polsku. Zresztą przyzwyczajenie do powyższych zwrotów nie mające nic wspólnego z wiarą nie ma również nic wspólnego z przykładem powyżej.
Asmo
Częściej niż sądzą, biorąc pod uwagę tradycję siana pod obrusem, choinki, czy śmigus-dyngus z których żadne nie jest w najmniejszym stopniu chrześcijańskie. :)
Ja osobiscie zaluje, ze w szkolach ucza od cholery o bostwach greckich (rzymskich znaaacznie mniej, mimo ze to klony tych greckich ;p) a prawie nic nie ma o bostwach slowianskich. Lepiej znam mitologie nordycka niz nasza :(
a znasz np. jakas planete o nazwie światowid?
[18]
Jasne, za to logiczne jest sugerowanie, że katolik mówiąc: "Daj Boże" podświadomie oddaje cześć pogańskim bogom.
A gdyby Polska nie przyjęła chrztu, to dzisiaj nie mówilibyśmy ani o Polsce, ani po polsku.
[20]
Uh? Your point?
[22] Chodzi o to, że bóstwa grecko-rzymskie odegrały kluczową rolę w dziejach tamtych cywilizacji, tak samo jak chrześcijaństwo - w naszej. Co więcej, odegrały też olbrzymi wpływ na kulturę, sztukę, a jak się okazuje - także naukę i popkulturę.
O słowiańskich zabobonach rzeczywiście można by powiedzieć ciut więcej niż 10 minut przy okazji Biskupina, ale jednak trzecioligowa pozycja słowiańskich bogów jest w pełni zrozumiała :)
Chodzi o to, że bóstwa grecko-rzymskie odegrały kluczową rolę w dziejach tamtych cywilizacji
Zaryzykowałbym, twierdzenie, że leżą u podstaw także naszej cywilizacji...
Ja się coś tam uczyłem w podstawówce o słowiańskich bóstwach. Niestety dokładnie wierzenia, obyczaje i zachowania poznałem dopiero na bóstwach
Być może popularne w folklorze zwroty Daj Boże…szczęście, zdrowie itd. związane są z modłami lub zaklęciami kierowanymi do tego właśnie boga.
Mocno to naciągane. Wiadome, że katolik mówiąc 'daj Boże', 'szczęść Boże" ma na myśli chrześcijańskiego Boga a nie Dażboga o którym nikt nigdy wcześniej nie słyszał
Cieszyć się z powodu zniszczenie naprawdę polskiego dziedzictwa i wejście pod but Rzymu? :)
No, w tamtych czasach tak to wyglądało - albo jesteś z nami, albo jesteś poganin i można cię łupić bez ekskomuniki z Rzymu :)
Asmodeusz [19]
Ja osobiscie zaluje, ze w szkolach ucza od cholery o bostwach greckich (rzymskich znaaacznie mniej, mimo ze to klony tych greckich ;p) a prawie nic nie ma o bostwach slowianskich.
Do tego, co napisał Stramaccioni dochodzi to, że mitologii uczy się na j. polskim, a o "Biskupinie" wzmiankuje się na historii.
spamer [21]
A gdyby Polska nie przyjęła chrztu, to dzisiaj nie mówilibyśmy ani o Polsce, ani po polsku.
Co za bzdura. I to podwójna.
Irek22--> Zechciałbyś rozwinąć Twoją myśl o bzdurze? Jestem bardzo ciekaw, czym różniłaby się wtedy Polska od Jaćwingów, czy innych Prusów. Oczywiście w dłuższej perspektywie czasowej...
Runnersan [28]
Bzdura pierwsza - Polska nie wzięła się nagle z kosmosu w 966 r. Państwo Polskie istniało już wcześniej. 966 r. jest tylko (wyrazistą) cezurą czasową. Z kolei "łacińskie" chrześcijaństwo na pewno nie sprawiło, że powstał język polski.
Bzdura druga - wśród społeczeństwa nie ma jasności co do tego, co by się stało, gdyby Jaruzelski nie wprowadził stanu wojennego ("Weszliby, czy nie weszli?"), a co dopiero kategorycznie stwierdzać, co by było, gdyby nie zdarzenie sprzed 1046 lat. Jest to zwyczajnie niepoważne. Można zakładać, że jest taka możliwość, ale nie można tak twierdzić jednoznacznie wykluczając inne możliwości.
Irek22 - więc w zasadzie z tego samego powodu nie możesz mówić, że to bzdura. Bo skoro nie wiadomo co by było to dlaczego ma to być bzdura? Dodatkowo w zasadzie według Twojego toku rozumowania czy bzdurą było wprowadzenie stanu wojennego? :)
1. 'chrzest Polski' nie był jedynie wprowadzeniem "łacińskiego" chrześcijaństwa w kraju.
2. Religia nie miała wpływu na rozwój języka. Ale brak przyjęcia chrztu mógł spowodować, że zostalibyśmy podbici gdzie w konsekwencji język mógłby zaniknąć.
3. chrzest spowodował, że Polska została włączona do kultury europejskiej
Nie jest więc bzdurą, że gdyby nie chrzest to moglibyśmy nie być dzisiaj Polakami
Zmieniła się tylko zależność, bo już nie jesteśmy zależni od ZSRR.
Jak to nie? Dzięki inteligentnej polityce Pierwszego Strażaka Rzeczypospolitej aka Waldka Pawlaka jesteśmy zależni od gazu ruskich na jakieś 25 lat, tylko nazwa kraju się zmieniła, bagno to samo :)
Brednie to ty wypisujesz, Irek...
Gdzie ja napisałem, że chrześcijaństwo miało wpływ na powstanie j. polskiego? LOL Zanim napiszesz jakiś nonsens, czytaj cudze posty co najmniej dwa razy, skoro jeden raz to dla ciebie za mało.
Nieważne kto wprowadził chrzest. Istotne jest to, że zostaliśmy włączeni w krąg kultury chrześcijańskiej i dzięki temu przetrwała Polska i język polski. Podaj mi przykład kraju w Europie, który nie przyjął chrześcijaństwa i istnieje do dzisiaj.
Mati176 ==> Tym bardziej jeśli ciężko o wiarygodne źródło to trudno mówić, że to było 14 kwietnia :P.
Przyjmuje się, że był to 14 kwietnia, teraz już pewnie nie dojdziemy do końca czy tak było faktycznie. Co nie zmienia faktu, że wydarzenie, które jest tak istotne w Naszej historii musi mieć swoją rocznicę, to chyba lepiej żeby miało w dzień najbardziej prawdopodobny, nie ? :) .
Wszędzie cisza. Radio, telewizja, i poważne serwisy internetowe.
Swoją drogą zastanawia mnie, jak ortodoksyjny prawicowiec traktuje naszych protoplastów, którzy de facto nie byli chrześcijanami? Czy ludy Polan, Wiślan i Mazowszan są mniej Polakami? Większość z takich polityków definiuje Polaka, jako katolika w końcu. Niektórzy odebraliby prawo do tożsamości narodowej niekatolikom.
Swoją drogą zastanawia mnie, jak ortodoksyjny prawicowiec traktuje naszych protoplastów, którzy de facto nie byli chrześcijanami? Czy ludy Polan, Wiślan i Mazowszan są mniej Polakami? Większość z takich polityków definiuje Polaka, jako katolika w końcu. Niektórzy odebraliby prawo do tożsamości narodowej niekatolikom.
Sugeruje odróżnienie skrajnej prawicy od zwykłego oszołomstwa.
Wszędzie cisza. Radio, telewizja, i poważne serwisy internetowe
No niestety, zwykła wzmianka by wystarczyła ale jak widać po co pamiętać o historii. Pewnie najszybciej usłyszymy o tym w okrągłą 1050 rocznice (albo i nie :P ).
MacioraMZ - nie wydaje Ci się, że jest to wypaczanie pojęcia 'prawica' ?
Mati176 - Pewnie najszybciej usłyszymy o tym w okrągłą 1050 rocznice (albo i nie :P ).
Spokojnie, ministerstwo edukacji narodowej już nad tym pracuje :D
MacioraMZ --> Wyjasnisz jaki niby zwiazek ma prawicowosc do wyznawanej religii?
Nie wydaje Ci się, iż w naszym kraju taki związek istnieje?
Tu ciekawostka przyrodnicza. Kiedy nasi przodkowie o chrzcie jeszcze nawet nie myśleli a jedyny kontakt z ,,zachodem,, mieli za sprawą Bursztynowego Szlaku, kiedy Rzym walczył z Galami /Asterix i Obelix ;) /, Armenia i Gruzja, jako pierwsze w III wieku, uznały chrześcijaństwo jako oficjalną religię.