To zależy od użytkowania obiektywu tak na prawdę.
Mi w niczym brak AF nie przeszkadza, ale ja robie głównie zdjęcia w studiu albo street, więc nie muszę polegać na Af.
Jeśli będziesz tych obiektywów używał tylko do krajobrazów - będziesz zachwycony.
Jeśli do bardziej dynamicznych planów - może Ci AF brakować, bo nie będziesz się wyrabiał z ustawianiem ostrości.
Jaki aparat?
Powiem Ci szczerze, nie spotkałem się jeszcze z żadną opinią nt filmowania przy użyciu tych obiektywów. Ale idać na chłopski rozum, nie powinno być żadnych problemów.
Uważaj tylko na jedną rzecz - w niektórych obiektywach przesłone trzeba ustawiać ręcznie.
o fotografii jest stosowny watek :) a obiektywy m42 jak najbardziej posiadaja af, ustepujacy systemowkom ale w pelni dzialajacy. Ale w sumie zbedny, ostrzenie nie jest dokladnie zadnym problemem od czasu powstania systemu lv. Natomiast do filmowania m42 sa doskonale, lepsze niz systemowki, ale do tego powaznego. Powazne filmowanie nie uzywa af za to potrzebuje plynnej przyslony. Czyli to co oferuje m42. Natomiast do filmowania wakacyjnego - odpadaja.
Inna sprawa ze m42 nijak sie nie nadaja do krajobrazow. Pelno rzeczy robia doskonale (makro, portrety, tele) - ale do akurat krajobrazu jest kit :)
amatorski nic nie znaczy, mozna byc amatorem i pracowac profesjonalnie i mozna dokladnie na odwrot. W tym pierwszym wypadku m42 bedzie doskonale w drugim wogole nie zadziala.
W m42 nie ma czegos takiego jak obiektyw szerokokatny. Wogole. Dlatego wlasnie nie stosuje sie ich do krajobrazow. Od tego jest kit.
titanium: Ale w sumie zbedny, ostrzenie nie jest dokladnie zadnym problemem od czasu powstania systemu lv.
No właśnie. Niestety mój Canon 350D nie ma LV, więc zdjęcia potrafią różnie wyjść przy korzystaniu z AF znajdującego się w przejściówce (kalibrowałem wielokrotnie). Wiele zależy od fotografowanego obiektu, odległości i światła. W Canonie 450D szwagra tego problemu już jednak nie ma i zdjęcia wychodzą świetne (ta sama przejściówka, te same obiektywy).
Powazne filmowanie nie uzywa af za to potrzebuje plynnej przyslony. Czyli to co oferuje m42.
Oczywiście trzeba zwrócić uwagę, że nie każdy obiektyw M42 oferuje płynną przysłonę. Z moich obiektywów Jupiter 37A takową posiada, ale w Heliosie 44M-4 przysłona już jest skokowa.
Garret Rendellson --> to wtedy musisz się posiłkować jednak raczej kitem. Przy wysokiej GO (brak konieczności ostrzenia) i niezmiennych warunkach da radę.
Narmo --> Jeżeli ta sama przejściówka daje różne efekty na różnych korpusach można by podejrzewać wadliwe samo działanie układu AF w danym korpusie. A z obiektywami systemowymi (ale innymi niż kit po podobne) działa prawidłowo?
Mój 350D z przejściówka działa właściwie całkowicie niezawodnie :)
Owszem, nie każdy m42 oferuje płynną przysłonę, ale wiele z nich tak, a przy okazji oferując różnego rodzaju znaczniki wartości przysłony i podobne narzędzia pomocnicze do filmowania jak znalazł :) Helios występuje w różnych wersjach i niektóre posiadają zarówno płynną przysłonę jak i pierścień znacznika :)
zmieniajac obiektyw zmieniasz ogniskowa, katy widzenia, glebie ostrosci, bokeh itp. Obraz zawsze bedzie wygladal kompletnie inaczej i w filmowaniu przeciez po to sie wlasnie obiektywy zmienia. Z kazdym bedzie zupelnie inny efekt i jest to narzedzie w rekach filmowca jak i fotografa. Rozne obiektywy i efekty do roznych ujec i scen (szerokie plany, zblizenia itp) Zmieni sie tez ilosc swiatla wiec dochodzi zabawa czuloscia i migawka. Czesc jednak parametrow powinna pozostac niezmienna jak np balans bieli, klatkaz, migawka.
To nie jest tak ze pol filmu odcina sie od reszty. Calosc ma tworzyc spojna calosc, ale rozne sceny w odmienny sposob sie ujmuje.
titanium --> To już siada AF w body pewnie, bo na kitowym i Sigmie też różne efekty są. W wakacje chce kupić nowe body.