Znowu stworzyłem grę
Stworzyłem kolejną gierkę, tym razem w zimowych klimatach, w ramach 10-dniowego zimowego jamu na pewnym forum :P Na GOLu zawsze był odzew na te tematy, to i teraz się podzielę z Wami swoim dziełem, zwłaszcza, że zaraz święta :) Jako, że gra była robiona w 10 dni i pod koniec już zacząłem się poddawać i odpuszczać kolejne ficzery, to nie ma w niej żadnego dźwięku (więc nie trzeba wyciszać, lol). Z perspektywy czasu jednak trochę mi tego szkoda i kolejnym razem będę miał nauczkę, żeby tego nie pomijać.
http://chudej.itch.io/cold-wordz
Ogólnie, tym razem jest to dosyć prosty type-shooter, czyli wpisuje się słowo nad przeciwnikiem i w jego stronę wylatuje śnieżka. Przeciwnicy mają po kilka hp i przypisane im słowo zmienia się też po każdym trafieniu, tak dla urozmaicenia. Chyba jedyne większe uchylenie od tego typu gier, to że można się jeszcze poruszać po planszy, co jest potrzebne do unikania przeciwników. Trudność z przeskakiwaniem między myszką a klawiaturą jest zamierzona i moim zdaniem nadaje też trochę tempa grze :P W miarę upływu czasu przeciwnicy respią się coraz częściej (mój highscore to jakieś 3100 punktów), więc powodzenia :P
Grę napisałem w C++ przy użyciu biblioteki SDL2, co w sumie okazało się trochę głupim pomysłem, mimo że sporo bazowego kodu wziąłem ze swoich poprzednich projektów. Jakby ktoś kiedyś chciał brać udział w takim jamie, to polecam korzystać z jakiegoś gotowego silnika, bo pisząc całą mechanikę od zera, a jeszcze mając do zrobienia tonę animowanych spritesów (na co też porwałem się z motyką na słońce i dlatego jeden przeciwnik ma po prostu odwrócone kolory innego :D), niewiele ciekawszych rzeczy da się upchać do gry, bo trzeba dopracować te podstawy. No, chyba że ktoś jest naprawdę zdolny i BARDZO pracowity (a było kilka dni, że sam siedziałem w skupieniu po 6-10 h bez dłuższych przerw), ale wątpię, żeby ktoś aż tak się poświęcał dla takiej błahostki :P Jak ktoś obserwował te moje gry i mu się wydaje, że stoję w miejscu z ich jakością, to przyznaję mu rację, ale pod względem umiejętności programistycznych to przeszedłem od czasu 1 gierki dosyć daleką drogę :P