Witam. Pytanie takie jak w tytule. Chodzi mi o gry akcji, wyścigowe lub symulatory. Proszę o odpowiedź i wyrozumiałość
Gra akcji - pierwszy Prince of Persia.
Wyścigówka - Test Drive III (kurde, co to była za gra! Jedyna samochodówka, która mnie wciągnęła).
Symulator - Gunship 2000.
Ciekawi mnie, po co ci gry niewymagające DX..? Łudzisz się, że pójdą na twojej prehistorycznej karcie graficznej? Przecież OpenGL (jedyna alternatywa DX dla gier 3D) też ma wymagania, wcale nie mniejsze od DX.
[4] No coś w tym stylu. Bo jak kiedyś próbowałem na moim PC uruchomić Farming Simulator 13 to mi wyskoczyło mnóstwo napisów, z których wyszukałem "unable to create a DirectX device" czy coś w tym stylu
hitman codename 47 działa na opengl, i chyba dwójka też dawała rade na opgl
to, że wyskoczył błąd nie znaczy, że nie możesz działać na dx, podaj specyfikacje, jakie sterowniki masz zainstalowane, włącznie z wersją dx
Mogę się mylić , ale wydaje mi się , że w unreal tournament również można grać na OpenGL
Ludziska przestancie spamowac grami na opengl tylko pomysmy jaki problem ma czlowiek, ze mu wywala komunikaty zwiazane z dx, bo to nie jest normalne.
Tak swoją drogą, czy wszystkie gry które wyszły na Linuxa nie wymagaja w takim wypadku Directa? :)
Wszystkie gry, ktore ukazaly sie rowniez na Linuxa/Ubuntu, nie wymagaja DX. Zazwyczaj sa to biblioteki OpenGL. Stad, jesli takie nowinki jak Mantle, zostalyby przyjete przez szersza grupe developerow, moglby nadejsc zmierzch Windowsow. Wyczekuje tego dnia z ogromna niecierpliwoscia - chce porzucic to microsoftowe badziewie, ale wciaz trzymaja mnie gry, niestety.
Z nowszych, np. Natural Selection 2.
Ludziska przestancie spamowac grami na opengl tylko pomysmy jaki problem ma czlowiek, ze mu wywala komunikaty zwiazane z dx, bo to nie jest normalne. <- autor tematu jeszcze nie poprosil o pomoc z tym zwiazana.
https://www.youtube.com/watch?v=efMEpJGccVg
Jakiś taki filmik na którym jest pokazane jak to niby rozwiązać ten problem. (nie oglądałem tego filmiku)
Pewnie masz Win 7 64 bit co?
Bez jaj, moja karta sprzed prawie 15 lat (ach ten GF2) obsługiwała dx8.
Mi tu raczej śmierdzi źle zainstalowanymi sterownikami albo wadą (niewykrywaniem?) sprzętu.
No chyba że masz w kompie Voodoo Banshee, wtedy rzeczywiście kompatybilność z DX może być problemem.