Zmiana systemu i RAM
Witam, ostatnio nagromadziłem sobie trochę kasy więc postanowiłem włożyć jej trochę w mojego PC. Na tą chwilę mam Win7 32 bit i 4 Gb Ramu. Z racji tego, że mam teraz fundusze chciałbym dołożyć więcej Ramu, żeby to zrobić muszę zmienić system na 64 bit, więc chcę się zapytać czy to się na tę chwilę opłaca ? Mój komp to: AMD phenom x4 965, Geforce GTX 465, 4 Gb Ram, płyta główna Asus m4a77t. A więc czy opłaca się teraz zmienić system na 64 bit i dokupić Ramu ?
System tak czy tak lepiej jest zmienić, bo już teraz z tych 4GB wykorzystywana jest jedynie cześć, własnie przez systwm 32 bitowy. Na co ci jednak więcej pamięci od tych 4GB?
Jeżeli zamierzasz korzystać z 4 GB i więcej, to pytanie, czy się opłaca wymienić system 32 bitowy na 64 bitowy jest bez sensu, bo i tak musisz to zrobić, żeby mieć możliwość wykorzystania tej pamięci.
Jeżeli zamierzasz korzystać z 4 GB i więcej, to pytanie, czy się opłaca wymienić system 32 bitowy na 64 bitowy jest bez sensu, bo i tak musisz to zrobić, żeby mieć możliwość wykorzystania tej pamięci.
Chodziło mi o to czy opłaca się zmienić system na tę chwile.
Na co ci jednak więcej pamięci od tych 4GB?
Patrząc na wymagania gier, które teraz wychodzą, opłaca się mieć raczej więcej Ramu, a skoro mam teraz trochę kasy to czemu nie. :)
Aktualnie żadna gra nie wymaga więcej niż 4GB RAMu, więc do gier więcej niż 4GB nie jest Ci potrzebne. Z drugiej strony przy obecnych cenach rzędu 80-100zł za 4GB RAMu można się pokusić o dokupienie.
jak dla mnie komputer jeszcze wart upgradu = zmiana tez systemu na 64bitowy ;] bo pamieci nie beda dobrze dzialac w dual channel jak bedzie 3gb tylko czytal :P
swoja droga mam nadzieje ze zasilacz jakis dobry masz :P szkoda takiego sprzeciora :D
Jeśli masz teraz system 32bitowy a masz 4gb ramu to pewnie, że się opłaca. Potem jak dokupisz sobie ram to po prostu wsadzisz resztę. Nie będziesz przecież musiał za każdym razem jak dorzucisz kość ram instalował na nowo system :P
Aktualnie żadna gra nie wymaga więcej niż 4GB RAMu, więc do gier więcej niż 4GB nie jest Ci potrzebne. Z drugiej strony przy obecnych cenach rzędu 80-100zł za 4GB RAMu można się pokusić o dokupienie.
Patrząc na porażkę sprzętową L.A Noira, zaczynam się trochę niepokoić co do obecnych wymagań ;) A poza tym na tę chwilę mój komputer nie wykorzystuje w pełni nawet 4 GB. A o dokupienia Ramu zacząłem myśleć właśnie dlatego, że dzisiaj ceny nie są zbyt wysokie. Komputer kupowałem 2 lata temu i za 4 Gb płaciłem ok. 500zł więc po porównaniu z dzisiejszymi cenami się skusiłem.
swoja droga mam nadzieje ze zasilacz jakis dobry masz :P szkoda takiego sprzeciora :D
Mój zasilacz to Corsair Lx 650w, chyba powinien wystarczyć ;)