mianowicie mam 7 letni komputer, głównie wykorzystuje go do internetu i prac biurowych, żadnych gier itp. Aczkolwiek w pewnych momentach potrafi troszke przymulić jak się otworzy kilka rzeczy na raz. Postanowiłem poszukac jakiegoś procka i ewentualnie dołożyć 2 GB ram (obecnie mam również 2 GB). procek to Athlon 3800+ 2400 ghz na płycie Gigabyte GA-M61PM-S2. I teraz co do procka to jest opcja aby kupić nowy Phenom X3 8750 za 250 zł, poszukać używanego Phenoma X4 9850 albo jakiegoś z serii 9XX aczkolwiek ponad 300 zł za używkę trzeba dać albo wziąć używanego Phenoma X3 jak wyżej za około 120 zł. Co radzicie ? zaznaczam że używki są czesto podkręcane, jest opcja że wywale jakąś kase i przyjdzie nie sprawny albo zjara mi się po 2 dniach (mam takie szczęście ). Pytanie jeszcze takie - czy odczuje różnice podczas np oglądania youtube czy innych czynności po za grami ? wiem że niektóre aplikacje i tak nie wykorzystują ilości rdzeni i korzystają z jednego, więc nie chciałbym aby przy moich potrzebach nie było różnicy (w co wątpie aby nie było szybciej no ale takie procki pokazują się w grach itp), z góry dzieki za pomoc
Używany Phenom II X2 550 lub Athlon X4 6.. / 7.. powinien się znaleźć za jakieś 150zł do tego 2Gb ramu za jakieś grosze i różnica powinna być zauważalna
a czy Phenom X3 podejdzie ? czy szukać tylko X2 ? Athlon X4 7xx ma inną podstawke chyba, ja mam AM2