Dzień dobry,
planuje złożyć już niebawem nowy sprzęt, ale mam w związku z tym kilka pytań.
Na początek przedstawię listę komponentów.
Procesor - Ryzen 5 3600
Karta graficzna - MSI GeForce GTX 1660 Ti GAMING X 6GB (lub) tańsza MSI GeForce GTX 1660 SUPER GAMING X 6GB
Płyta główna - zastanawiam się nad MSI B450M-A PRO MAX lub MSI B450 TOMAHAWK MAX
Ram - Crucial Ballistix Sport LT 16GB [2x8GB 3000MHz DDR4 CL15 DIMM]
Zasilacz - SilentiumPC Vero M2 Bronze 600W (jeszcze się zastanawiam nad 500w)
Obudowa - SilentiumPC Regnum RG4T Pure Black
+ jakiś ssd i hdd
Kilka pytań:
Czy płyta główna wymaga aktualizacji biosu? Czy będę musiał dokupić jakieś złącza, czy są w komplecie?
Jaki zasilacz - 500w czy 600w?
Jaka karta graficzna będzie lepsza? Czy może lepiej dopłacić i kupić rtx 2060?
Czy warto kupić lepsze chłodzenie? Nie zamierzam podkręcać procesora. Identyczne pytanie dotyczy pasty termoprzewodzącej - czy warto ją wymienić? Dotyczy to boxowego chłodzenia dołączonego do procesora.
Pozdrawiam i dziękuje za wszelkie wypowiedzi.
1 tak
2 kabel Sata
3 600 jak będziesz kupował mocniejsza kartę
4 lepiej do rx5700
5 Można, ale nie trzeba
6 to samo
Czyli nie uruchomię ryzena 5 3600 bez aktualizacji biosu? No to jak to jest w końcu z tymi płytami z dopiskiem max? Jedni twierdzą, że mają już zaktualizowany fabrycznie bios, a inni, że nie. Z drugiej strony jak miałbym zaktualizować bios bez starszego procesora? Chciałbym szybko i sprawnie złożyć pc, a tu same problemy wychodzą. :D
Montażu na miejscu raczej chce uniknąć, bo słyszałem wiele różnych plotek. Nie wiem ile z tych plotek jest prawdziwych, ale największe obawy mam o podmianę sprzętu.
Według Ciebie karty radeon są lepsze wydajnościowo? A którą byś polecił w zamian za gtx 1660 ti/super?
Nie ma sie co licytować miedzy firmami. Liczy sie dany model. Najlepiej samemu przejrzeć cennik kart w interesujacej nas kwocie i sprawdzić ich testy. Dobrze wiedzieć co sie kupuje, nie tylko bo nam tak powiedzieli
Faktycznie warto rozważyć do tego procesora 2060 super lub rx 5700
Tak, sprawdzałem różne recenzje, testy wydajnościowe czy inne porównania i karta graficzna raczej pozostanie bez zmian, chociaż zobaczymy jak wygląda sprawa cenowo. Co innego już z płytą główną, bo tutaj mam sporo zagwozdki. Mógłbyś się odnieść do mojego postu odnośnie aktualizacji biosu? Pytanie brzmi, czy i jaka płyta główna (w miarę rozsądnej cenie) odpali ryzen 5 3600 bez aktualizacji biosu? Oczywiście bios mógłbym zaktualizować sam, tylko w starszych płytach potrzeba starszego procesora, którego rzecz jasna nie mam. A dawno pc nie składałem i chciałbym uniknąć problemów podczas montażu. :)
Niektóre sklepy za dopłatą niewielką chyba aktualizuja bios. Musiałbyś u źródła zapytać
Dyski już masz? Bo ja mam m2 500gb bezpośrednio na płycie i polecam. A SSD najtańszy 500gb Goodram za 200zł. Moim zdaniem HDD powinny już zniknąć. Najlepiej zrobić 1Tb M2 i potem SSD dokładać na SATA3
Aktualnie jestem na etapie planowania. Dysku ssd czy hdd jeszcze nie wybrałem, dlatego każda pomoc, opinia jest dla mnie istotna. :)
Nie robiłem żadnego update biosu, ta sama płyta i procesor. Chyba, że morelowi podczas składania kompa w całość go zrobili.
Zapewne morele zrobili aktualizację, bo u nich właśnie można zamówić, ale nie wiem czy działa to w przypadku samej płyty głównej. Tak czy inaczej muszę popytać.
Jesli bedziesz kupowal czesci + skadanie w sklepie, to nie musisz sie martwic sklep powinien zrobic update biosu, jesli bedzie wymagany. Jednak jesli kupujesz same czesci i bedziesz w domu skladal, to sklepy oferuja update biosu na plycie, ale chyba trzeba doplacic.
Pcta raczej planuję sam złożyć, ponieważ nie mam zaufania do tych wszystkich serwisów. Słyszałem wiele różnych plotek, o tym jak traktuje się sprzęt, o tym, że sprzęt jest często podmieniany na gorszy, czy jest źle złożony. Nie wiem ile w tym prawdy, ale jedno wiem na pewno, że takie plotki zawsze po części mają swoją prawdę. A tak idziesz do sklepu, zamawiasz części osobiście i czekam na wydanie. W domu sam składasz i wiesz, że masz to, co kupiłeś. Co prawda dawno nie składałem pcta, ale myślę, że dam sobie radę. Muszę właśnie popytać o tej płycie głównej.
Dowiedziałem się, że płyta MSI B450 TOMAHAWK MAX posiada już fabrycznie zaktualizowany bios, podobnie jak wersja MSI B450M-A PRO MAX, także jeśli ktoś był w podobnej sytuacji, może śmiało składać pcta. :)
Myślę, że temat można już na spokojnie zamknąć, a wszystkim powyżej dziękuje za wypowiedzi.
Pozdrawiam.