Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Zgrzany procesor

05.07.2014 21:50
1
karol27
55
Konsul

Zgrzany procesor

Mój I5 2400 w spoczynku ma 40 stopni natomiast przy stresie w okolicach 80. Chłodzenie oczywiście BOX. Powiedzcie mi czy wymiana chłodzenia na Zalman Performa i dołożenie 2 wentylatorów (były by 2 "wyciągające" ciepłe powietrze na górze obudowy i jeden "wpychający" zimne na jej dole) do obudowy to nie będzie już trochę zbyt dużo?

05.07.2014 21:58
Reg03
2
odpowiedz
Reg03
44
Trust me

absolutną podstawą jest wentylator z przodu i z tyłu obudowy co daje prawidłową cyrkulacje powietrza, dopiero później możesz bawić w dodanie wentylatora na górę.
Ale dużo lepsze będą tylko 2 pierwsze wentylatory i ewentualne dołożenie drugiego wentylatora na radiator, niż przysłowiowe 'najebanie' wentylatorów gdzie się tylko da.

05.07.2014 22:31
3
odpowiedz
karol27
55
Konsul

Teraz przeżyłem szok bo po grze w CS'a GO temp na rdzeniu miałem 87 stopni. A Zalman Performa będzie mi pasował do obudowy Silentum PC Brutus 310. Wolę się upewnić :-)

05.07.2014 22:50
siwy346
4
odpowiedz
siwy346
106
addicted to music

Będzie. Takie rzeczy łatwo sprawdzić. Znajdujesz specyfikacje chłodzenia i patrzysz na wartość "wysokość", znajdujesz specyfikacje obudowy i tam odszukujesz jaka może być maksymalna wysokość chłodzenia(SilentiumPC na pewno podaje takie wartości).

Generalnie poza samymi elementami chłodzenia ważna jest też pasta termoprzewodząca oraz porządek w obudowie.

05.07.2014 23:01
5
odpowiedz
karol27
55
Konsul

@Siwy - sprawdzałem specyfikacje i wg niej pasowało, ale znalazłem na internecie głosy, że nawet do niektórych 180mm obudów może nie wejść więc wolałem się upewnić. Co do pasty to nie wiem czy zostać przy mojej (Arctic MX-2) czy wymienić na tą co jest dołączana do Performy (podobno jest dobra). W obudowie mam względny porządek.

Czyli jeszcze raz dla pewności. Dokupić tylko 1 wentylator i dać go na przód żeby wpychał powietrze i kupić Performe? 2 wentylator już sobie odpuścić?

05.07.2014 23:07
6
odpowiedz
Tillig
17
Pretorianin

Najlepiej byłoby zamontować wentylator na przód i tył.
Ale ja sam używam wentylatora tylko z przodu i temperatura w obudowie prawie pokojowa.

05.07.2014 23:21
Reg03
7
odpowiedz
Reg03
44
Trust me

Czyli jeszcze raz dla pewności. Dokupić tylko 1 wentylator i dać go na przód żeby wpychał powietrze i kupić Performe? 2 wentylator już sobie odpuścić?
przeczytaj jeszcze raz to co napisałem, i nie będziesz musiał zadawać zbędnych pytań

Forum: Zgrzany procesor