Zestaw PC pod Grafikę 3D - proszę o ocenę
Witam. Poskładałem sobie w komputronik komputer za około 6 kafli i taka jest jego konfiguracja:
Intel Core i7 875K 2,93 GHz BOX
GeForce with CUDA GTX 560Ti EVGA 1GB DVI&HDMI (PCI-E)
Corsair DDR3 3x 4GB 2000MHz CL8 Dominator GT with DHX and Airflow II Fan
MSI BIG BANG-TRINERGY
Fractal Design Define XL Titanium Grey - bez zasilacza
Samsung SpinPoint F2EG 1 TB (SATA II, 32MB cache, NCQ)
Cooler Master Real Power Pro 520W Modular
CoolerMaster V8
LG Blu-Ray (DVD+/-RW + Blu-ray) BH10LS30 BOX black (oczywiście )
i potem planuje kupić za jakiś czas monitor 27'' LG Flatron M2762D-PC albo inny 27" bo wydaje mi się że to dla mnie optymalna wielkość
Co myślicie o takiej konfiguracji? Co dodać? Co zamienić? W co najlepiej postawić. Kompa kupuje w październiku więc mam jeszcze trochę czasu na przemyślenie ostatecznej konfiguracji 6 Kafli to dużo i nie chce zostać wycyckany w końcu zrezygnowałem na rzecz kompa z własnej lutniczej gitary elektrycznej Ran Harem Signature
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.
Poskładałem sobie w komputronik komputer za około 6 kafli
Co zmienić?
Na pewno sklep ;)
W kwietniu premiere ma Bulldozer od AMD. Poza tym HD6990, GTX595... Ceny strasznie w dol poleca, wiec zestaw w pazdzierniku zlozysz znacznie lepszy.
Hehe :D Wiem wiem bo jak patrzyłem po necie to taki sam zestaw mógłbym mieć za około 500zł taniej :D Ale dlatego dałem taki przykład bo układałem go z konfiguratorem który jest na ich stronie :D Bo nie jestem za dobry w kompatybilności.
Więc jak oceniacie tak dobrany sprzęt? Macie jakieś przykre doświadczenia z poszczególnymi podzespołami itp?
@nocobro -> hmm dobrze wiedzieć :D
Kompa kupuje w październiku
Do usłyszenia w październiku.
Edit: Rynek podzespołów idzie tak szybko do przodu, ze wybieganie w przyszłość nie ma jakiegokolwiek sensu. Zapukasz kiedy przyjdzie pora, coś doradzimy.
Poza tym, za te pieniądze można złożyć dużo lepszą "maszynę".
Jak do października, to może się jeszcze dużo pozmieniać. Np. zmieniłbym procesor na jakiegoś Sandy Bridge, np. i5-2500, są o wiele wydajniejsze niż stare i5/i7.
@Ronald Rauszer
Ja bym kupił coś takiego :
Procesor:
Intel Core i7-2600K /3.4GHz, 8MB, LGA 1155, BOX/
1299 zł
Płyta główna:
Asus P8P67 EVO /intel P67/
749 zł
2xPamięć RAM:
GoodRam 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9
149 zł
Dysk twardy:
Samsung 1 TB 7200rpm 32MB cache SATA-II F3
199 zł
Karta graficzna:
Gigabyte GeForce GTX 560 Ti OC 1GB DDR5 /256bit/ 2xDVI/HDMI
899 zł
Nagrywarka DVD:
Liteon iHAS124 SATA (black)
90 zł
Obudowa:
Cooler Master Dominator II 692 Advanced (bez zasilacza)
399 zł
Zasilacz:
Antec TruePower New 650W
369 zł
Wentylator:
Thermalright Ultra 120 extreme Rev.C
230 zł
Razem - 4532zł
( esc.pl )
Do tego możesz dokupić drugą GTX560 Ti za 899zł i złącz z drugą w SLI ( wtedy cena wyniesie 5431 zł )
Do tego chłodzenia dodatkowo dokup wentylator np. SilentiumPC Sigma i kręć procka ile wlezie.
Nie wiem czy te 6kafli miało być razem z monitorem w każdym bądź razie taki zestaw będzie świetny. Jeśli cena jest trochę za duża to pisz można z czegoś zrezygnować.
Kurcze :D Fajny ten zestaw ułożyłeś @Orzołek. Ja bym dodał 2 razy więcej ram ale tak to super ^^ Zapiszę sobie taką alternatywę ^^
PS. Skąd brałeś ceny tych produktów?
nie rozumiem trochę pod grafikę 3D. Tzn., żeby wyświetlać gry w 3d od nvidii, czy do profesjonalnych programów. Bo jeżeli to drugie to jeżeli się nie mylę to do tego służy seria Quadro. A poważnie to do października jeszcze się wiele na rynku zmieni, więc wszystki plany mogą pójść do kosza. Nowa seria kart graficznych może porządnie namieszać.
@Ronald Rauszer
Przecież napisałem że z www.esc.pl :P
Żeby wykorzystać pełne 8GB RAM'u to trzeba się nieźle napocić. Myślę, że Ci spokojnie wystarczy. Do tego świetny zasilacz który spokojnie da radę zestawowi z 2 kartami graficznymi. No i duża, przewiewna obudowa :) Myślę, że to będzie bardzo dobry wybór.
@Orzołek -> Ok :D Dzięki
@Pawlo94 -> Chodzi mi o komputer do projektowania grafiki 3D w 3ds max 2010 + Vray :D A co do serii Quadro to nawet mi nie mów bo są takie drogie że aż strach bierze :D Jak znajdę pracę jako grafik 3D to może sobie kiedyś na taką uzbieram.
Do tego warto dorzucic UPS i drugi monitor. A grafika w SLI dla maxa to wyrzucenie pieniedzy w bloto. Zamiast tego kup cos z dolnej polki quadro, firepro i bedziesz mial znacznie lebsza wydajnosc i stablinosc.
zamiast jednego monitora 27, lepiej 2 x 24
nie wiem jak dlugo siedzisz w 3d ale to raczej dosc podstawowa rzecz dla kazdego kto sie obraca w temacie.
Nie ma wielkiego sensu kupowac specjalizowanych kart, sam dwa lata temu skladalem na i7 zestaw do tego typu dzialalnosci, i sluzy mi do dzisiaj.
Nie wiem jakie i ile tych projektow, czy to bardziej animacje, czy wizualki, ale jeden dysk to troche malo, zwlaszcza jezeli pracuje sie na plikach 32bitowych. Warto kupic jakis sata bay z hotswapem, w ostatecznosci cos na usb/esata.
podejrzewam jednak, ze poki co to takie na wodzie pisane marzenia, wiec mozemy pogadac, jak juz dojdziesz do fazy zakupowej.
Małe poprawki :P
Procesor:
Intel Core i7-2600K /3.4GHz, 8MB, LGA 1155, BOX/
1199 zł
Płyta główna:
Asus P8P67 EVO /intel P67/
749 zł
Wentylator:
Thermalright Ultra 120 extreme Rev.C
230 zł
Pamięć RAM:
GoodRam 8GB (2x4GB) 1333MHz CL9
279 zł
Dysk twardy:
OCZ Vertex2 E 120GB (285MB/275MB/s)
790 zł
Drugi dysk twardy:
Samsung 1 TB 7200rpm 32MB cache SATA-II F3
199 zł
Karta graficzna:
Gigabyte GeForce GTX 570 OC 1280MB DDR5 /320bit/ 2xDVI/HDMI
1339 zł
Obudowa:
Cooler Master Dominator II 692 Advanced (bez zasilacza)
399 zł
Zasilacz:
Antec TruePower New 750W
530 zł
Razem : 5714zł ( esc.pl ) + wentylator SilentiumPC Sigma
Dodałem duży szybki dysk SSD pod system, mocniejszy zasilacz ( chociaż te 530zł to IMO lekka przesada ), 8GB ram ale 2x4GB a nie 4x2GB... no i mocniejsza karta graficzna z potężnym chłodzeniem, można wziąć też referenta ale może się grzać... Druga taka pod SLI i chyba nic więcej do szczęścia nie trzeba.
http://forums.tweaktown.com/gigabyte/43043-gigabyte-gtx-570-review-sli-sb-oc-depth.html
Dwie GTX 570 spięte w SLI po OC w Metro2033 DX11 wg. tego testu osiągnęły na rozdziałce 1920x1080 ~80fps'ów... Więc do grafiki 3d taki zestaw będzie wymiatać. Nie wiem jak z poborem energii itd. ale jak zasilacz da radę to powinno być ok.
Chociaż zostanie przy dwóch GTX 560Ti też nie jest złym pomysłem, będą mniej prądożerne i gorące.
Do 3ds max + vray 8GB RAM to jest minimum - zapewne po kilku tygodniach i tak dokupisz drugie tyle do 16. Do tego nie ma co pakować się w jakieś wymyślne, drogie jak cholera kości, tylko najzwyklejsze GoodRamy CL9 jak zaproponował Orzołek. Przy grafice 3D nie liczy się szybkość RAM, tylko ilość.