Recenzja The Blood of DawnwalkerInteraktywna mapa Gothic RemakeRecenzja Resonance: A Plague Tale LegacyWszystko o Wiedźmin 3: Dziki Gon - Remaster
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Zdrowe żywienie od 1 września

Forum Polityka i Religia
Odpowiedz
03.09.2026 11:20
Ku'gath
1
odpowiedz
Ku'gath
139
Ojciec Zarazy

Zdrowe żywienie od 1 września

Kto ma bombelka w szkole ten wie, że przyjdzie mu od 1 września zajadać się szczawiem i mirabelkami. Normalne obiady odeszły do lamusa, koszt żywienia wzrósł o 50%? i prawdopodobnie całe jedzenie trafi do kosza. Specjalnie zapisałem dziecko na obiady żeby zjadło rosół, pomidorową, racuchy, placki ziemniaczane, spaghetti itd itd to na co w domu mało kto ma czas żeby zrobić.

Nie chce żeby karmili toną cukru, chipsami i popijali colę ale na litość boską chciałem tylko normalnych obiadów żeby dziecko było najedzone, a na uj mi dziecko głodne po 14 godzinie?.

Co ma ta władza we łbie żeby pchać się Polakom z buciorami w życie.

Znalazłem opinie jednego rodzica który napisał, że jedzenie trafi do kosza, rodzice wypiszą dzieci z obiadów, stołówki szkolne będzie można pozamykać i kolejny problem rządu rozwiązany.

post wyedytowany przez Ku'gath 2026-09-03 11:21:42
03.09.2026 11:27
Loon
2
2
odpowiedz
1 odpowiedź
Loon
145
mohenjodaro

Ojciec Zarazy
Brzydko mówisz o tym sowim dziecku

03.09.2026 11:28
Ku'gath
2.1
odpowiedz
Ku'gath
139
Ojciec Zarazy

Loon W sumie trafne :D

03.09.2026 11:32
tomazzi
3
3
odpowiedz
4 odpowiedzi
tomazzi
40
Generał

rosół, pomidorową, racuchy, placki ziemniaczane, spaghetti itd itd to na co w domu mało kto ma czas żeby zrobić.
To jakie są obiady na które ma się czas robić skoro rosół albo spaghetti jest tak czasochłonne?

post wyedytowany przez tomazzi 2026-09-03 11:33:05
03.09.2026 11:40
Ku'gath
3.1
odpowiedz
Ku'gath
139
Ojciec Zarazy

tomazzi Jak masz wszystko kupione to nie ale jak nie ma to trzeba do tego dołożyć codziennie wypady do sklepu i o niczym nie zapomnieć.

Przeważnie pewnie jest tak, że po pracy w biegu nawet jak robisz zakupy to można o czymś zapomnieć.

post wyedytowany przez Ku'gath 2026-09-03 11:41:07
03.09.2026 11:44
tomazzi
3.2
odpowiedz
tomazzi
40
Generał

Ku'gath nie odpowiedziałeś na pytanie

03.09.2026 11:47
3.3
odpowiedz
Asmodeus
58
Senator

tomazzi Lasagne. Z mikrofali :)

A szybkie i zdrowie jedzenie? Np. shawarma z air fryera (doslownie kurczak + cebula + papryka + inne warzywa wedle uznania, pokrojone w kostke, polac oliwa z oliwek i wymieszac z przyprawami do shawarmy - zrob swoje aby miec kontrole nad iloscia soli - do air fryera na 10 minut) podawana z czymkolwiek (frytki, ryz, chleb, co tam preferujesz dla zdrowia).

W lodowce zawsze mam wymagane skladniki, jedynie musze rano rozmrozic mieso (albo wrzucic w goraca wode na 15 minut).

03.09.2026 12:00
Papa Nurgle
3.4
odpowiedz
Papa Nurgle
38
Generał

Asmodeus Rozmrażanie mięsa w gorącej wodzie to proszenie się o dłuższe posiedzenie na tronie, z wierzchu rozmrożone mięso w gorącej temperaturze to praktycznie szwedzki stół dla bakterii, a w środku mięso wciąż jest zamrożone. Rozmraża się powoli, w zimnej wodzie albo w lodówce.

03.09.2026 11:40
4
odpowiedz
1 odpowiedź
sabaru
39
Senator

Na razie sprawdzają czy to się w ogóle przyjmie bo sami nie widzą czy młodzież i młodsi będą chcieli to jeść. Choć nawet jakby nie chcieli to i tak za jakiś czas rozszerzą o dalsze widziwiane potrawy. Ja nie kumam dlaczego oni to wprowadzą nawet jak większość społeczeństwa jest przeciwne. W ogóle oni od dłuższego czasu nie przejmują się opiniami tylko co im Unia podsunie to wprowadzają. Bez względu na wszystko.

03.09.2026 11:44
Ku'gath
4.1
odpowiedz
Ku'gath
139
Ojciec Zarazy

sabaru Na razie chłopaka mam zapisanego ale jak wróci raz drugi do domu głodny bo się skumam jak chcą szafki za żarciem rozwalić.
Wcześniej było mówione, że posiłki są po to bo dzieci głodne i niedożywione w całej Polsce, a teraz jak nie zjedzą tego i tamtego to dalej będą głodne. Jaki to sens i gdzie tu logika.

03.09.2026 11:49
Mutant z Krainy OZ
5
odpowiedz
Mutant z Krainy OZ
277
Farben

To ma byc jeszcze gorzej niz do tej pory? W szkole moich dzieci od dwoch lat normalne dania przeplataja sie z zupami dyniowymi, kuskusem czy szczawiowa wlasnie. Jezeli teraz ma nie byc juz niczego normalnego, te rzeczywiscie stolowki nie beda mialy kogo karmic, bo wszyscy zrezygnują. Tych dyniowych etc 99% nie jadlo, a mimo to byly serwowane przez caly rok.

03.09.2026 11:51
SnakePlissken
6
odpowiedz
3 odpowiedzi
SnakePlissken
229
Ulubieniec forum Claude

Wczoraj oglądałem filmik z jakością jedzenia w szkołach w USA. Niedogotowane, spleśniałe, gumowe, chemiczne itd masa wad na poziomie darmowej biegunki dla każdego. Może to jakiś sposób by pozbyć się dzieciaków ze szkoły i ogłupić społeczeństwo jeszcze bardziej.
Często też ludzie wspominają, że tak samo szajsowe żarcie mieli w 80s, chociaż chyba aż tak źle nie było jak dziś.

Nie wiem jak jest z jedzeniem w Polsce. Sam nigdy nie miałem posiłków w żadnej z 4 szkół, prócz tego co sam sobie nie kupiłem/zrobiłem w domu. Widziałem też reportaże jak kucharki kradną czasem to jedzenie i dzieciaki prawie nic nie dostają.

Może nie ma czego żałować jednak? Jak nie masz czasu gotować dzieciakom to kup gotowce z marketu a nawet z Płaza. Za 15zł masz całkiem sensowny obiad, bez szału ale jest tego nieco i można sprawdzić co dzieciakom odpowie.

03.09.2026 11:54
Mutant z Krainy OZ
6.1
1
odpowiedz
Mutant z Krainy OZ
277
Farben

SnakePlissken Nie chodzi o to, czy ma sie czas gotowac, bo jezeli dzieci sa w szkole do 15 plus powrot do domu, to beda głodne przez pol dnia, bo kanapka sobie nie poje. Obiady w szkole sukcesywnie sa psute, kiedys moi zjadali wszystko, obiad kazdego dnia, teraz raptem polowe, i w dni kiedy jest cos gównianego, sa albo glodni, albo jada na cukrze ze sklepiku.

03.09.2026 12:01
SnakePlissken
6.2
odpowiedz
SnakePlissken
229
Ulubieniec forum Claude

Mutant z Krainy OZ Ok, zrozumiałe, że rodzic chce by dziecko się rozwijało dobrze i zdrowo jadło. Kanapka to trochę bieda mimo, że sami się tak wychowywaliśmy. Potem każdy nadrabiał chrupkami i batonami.

Osobiście nigdy nie miałem obiadów w szkole, jedynie kanapki jakieś zwykłe 2 sztuki i tak aż do powrotu do domu na 15 gdzie czekał obiad do odgrzania lub akurat świeżo zrobiony.

Do dziś sam też nie wiem jak to robiłem ale całą szkołę średnią nic nie jadłem poza domem. Kanapka rano o 7 i dopiero potem 15-16 obiad. Jakoś nigdy nie lubiłem jeść poza domem bo zazwyczaj jest to i tak jedzenie w biegu.

03.09.2026 12:06
Mutant z Krainy OZ
6.3
1
odpowiedz
Mutant z Krainy OZ
277
Farben

SnakePlissken Wiadomo, ze z glodu nie umrze, sam tez nie jadlem obiadow od 3 klasy i żyje. Jednak widze, ze w dni kiedy jedza obiad w szkole to wracaja żywsi i maja wiecej energii. Kanapki to albo zjedza, albo przeleza dwie przerwy za dlugo i wracaja z nimi do domu, bo po takim czasie im juz nie smakuja.
Obiady to dobre rozwiazanie, niestety te idologiczne pierdolenie wciskane na talez nie pomaga.

03.09.2026 11:58
Herr Pietrus
7
odpowiedz
Herr Pietrus
246
Jestę Grifterę

Obaliliśmy już tę marketingową sciemę lewicy w wiadomym wątku - sam dałem się nabrać. W założeniach nadal trzy-cztery obiady mięsne w tygodniu. A jeśli szkoła albo przedszkole nagle przeszło w połowie czy 3/4 na wege, bo chce oszczędzić kasę, to pretensje do samorządu. (Oczywiście, że dieta planetarna to lewacki nonsens, na szczęście nikt jej nie wprowadza poza sferą deklaracji)

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2026-09-03 11:59:55
Forum Forum Polityka i Religia
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl