Zdolność kredytowa - a własna działalność
Siemka, od jakiegoś czasu prowadzę DG. Mam już pewne dochody (są miesiące, że są one całkiem fajne). No właśnie tylko czy przez tą nieregularność mam jakąś zdolność kredytową (mam tutaj na myśli zdolność pod zakup małego mieszkania).
Cześć. Wiadomo, że takich danych nie podaje się publicznie w internecie, ale Twoja zdolność kredytowa przy prowadzeniu działalności zależy od tego, od jakiego czasu prowadzisz tę działalność, na jakim poziomie są dochody, ile masz wkładu własnego i jaka jest kwota kredytu.
Popytaj, najlepiej mailowo, w kilku bankach o ich wymagania do kredytu mieszkaniowego w przypadku dochodu z działalności (polityka kredytowa banku jasno określa np. ile czasu musisz prowadzić działalność żeby bank mógł Ci udzielić kredytu).
Jeśli obawiasz się o swoją zdolność kredytową, to dobrze by było podjąć jakieś działania na rzecz jej poprawy. Weź coś taniego na kilka rat i spłać wszystko w terminie - albo weź sobie kartę kredytową z małym limitem, korzystaj z niej przy zakupach jednocześnie odkładając sobie wydane nią kwoty - i spłacaj tuż po otrzymaniu wyciągu. Koszty praktycznie żadne, a dodatkowe punkty w BIKu mogą okazać się nieocenione nie tylko przy podejmowaniu przez bank decyzji o przyznaniu (bądź nie) kredytu, ale także przy określaniu poziomu jego kosztów (im lepsza historia kredytowa, tym mniejsze ryzyko dla banku i lepsze warunki dla Ciebie)