Zawieszający (przegrzewający?) się komputer.

Forum Komputery
Odpowiedz
04.05.2012 16:06
leszo
1
odpowiedz
leszo
80
Legend
Image

Zawieszający (przegrzewający?) się komputer.

Witam.
Mam problem z pecetem, mianowicie od jakiś 2-3 tygodni zaczął mi się zawieszać komputer. Zwykle poprzedzała to głośna praca wentylatora. Pomagało wówczas otworzenie obudowy. Teraz dzieję mi się to właśnie nawet przy otwartej obudowie oraz normalnej pracy wentylatora. Podejrzewam przegrzewanie się komputera - dołączam screen diagnostyki programu SpeedFan (tylko przy otwartym Firefox'ie).
Fakt, że system jest zainstalowany od nowości, a to będzie już ze 3 lata, ale sam bardziej podejrzewam problem sprzętowy niż software'owy.
Zorientowanych w temacie proszę o wskazówki.

04.05.2012 16:16
2
odpowiedz
zanonimizowany839251
3
Chorąży

Temp jest chyba normalna ja mam w laptopie nawet wiekszą .Proponuje format albo jak nie umiesz do dokładne czyszczenie komputera programem CClener ,przez 3 lata system zdązył sie zasyfic szczególnie rejestr

04.05.2012 16:38
3
odpowiedz
Kiss
122
Generał

Odpal inny program np HWmonitor. Tutaj widze masz napecia z kosmosu, a temperatur nie da sie jednoznacznie okreslic. W kazdym badz razie, sa wysokie jak na nic nie robienie.

04.05.2012 16:40
4
odpowiedz
zanonimizowany789322
28
Senator

Temperatury wydaja sie wyzsze niz przecietne(i jakos dziwnie wysokie jak tylko na Firefoxa), ale jeszcze bezpieczne dla sprzetu. Skoro jednak twierdzisz, ze wentylator dzialal glosno, to bym go sprawdzil(i ew. przeczyscil) - nawet jesli temperatury sa ok, to po tym moga byc nieco nizsze - te kilka stopni mniej na pewno komputerowi nie zaszkodzi.
I tak jak kolega wyzej radzi - CCleaner lub format, dokladnie w tej kolejnosci.

04.05.2012 16:50
leszo
5
odpowiedz
leszo
80
Legend
Image

dzięki za odpowiedzi
tak to wygląda z HWMonitor ->

04.05.2012 17:26
6
odpowiedz
Kiss
122
Generał

Glosna praca, ktorego wentylatora? Raczej watpie, ze od procesora, bo temp sa ok, a masz go nastawionego na 100%
Po drugie musisz sprawdzic czego to sa temperatury, w biosie lub probowac innych programow, everest? Zwlaszcza ta 59C. Przypuszczam, ze jest to CHipset plyty albo zasilacz. Nie czujesz zapachu zelazka z zasilacza?:D Format napewno ci temperatur nie obnizy:) o ile resety to ich wina. A moim zdaniem to ich wina lub niestabilnego zasilacza.
Po trzecie zrob screena podczas grania jak juz zdazy sie nagrzac. Bo rozumiem, ze podczas grania masz zwisy?

04.05.2012 18:18
settoGOne
7
odpowiedz
settoGOne
89
settogo

obstawiam karte graficzna... moj komp tez robi sie noisy jak gram

Forum Forum Komputery
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl