Zasilacz się przegrzewa

Forum Komputery
Odpowiedz
19.08.2011 20:24
1
odpowiedz
zanonimizowany743951
15
Chorąży

Zasilacz się przegrzewa

Witam.
Od 3 dni zauważyłem, że obudowa mojego komputera podczas pracy jest dość ciepła. Wczoraj powietrze wywiewane przez wiatrak było bardzo ciepłe, aż w końcu komputer się wyłączył. Rozkręciłem go dzisiaj i zauważyłem, że zasilaczem można się oparzyć O_o

Pierwszy raz coś takiego zdarzyło się gdy grałem we From Dust, pomyślałem że może to karta graficzna nie wyrabia, ale ona nie jest tak gorąca, troszkę ciepła, mniej więcej tak jak obudowa. To zasilacz jest gorący.
Po wyczyszczeniu komputera wszędzie gdzie tylko się dało problem się powtarza, po pół godzinki gry zasilacz jest bardzo ciepły. Po wyłączeniu From Dust trochę się schłodził. Nie wiem, w czym problem

19.08.2011 20:26
Raistand
2
odpowiedz
Raistand
190
Legend

A wiatrak kreci się jak powinien?
Wloty powietrza nie sa zatkane?

Odkurz go odkurzaczem. (Wnętrze komputera)

19.08.2011 20:29
gracz12301
3
odpowiedz
gracz12301
122
AFC

A jaki to zasilacz ? Może jakiś no-name.

19.08.2011 20:35
4
odpowiedz
zanonimizowany743951
15
Chorąży

Wiatrak kręci się bardzo ładnie, nic zatkane nie jest, a napisałem że komputer wyczyszczony dogłębnie.

Jaki zasilacz... nio kurczem, niezbyt mam teraz dostęp, a nie zapisałem modelu :( Ale czy to ważne? wcześniej wszystko było ok

19.08.2011 20:44
Raistand
5
odpowiedz
Raistand
190
Legend

A jak tam temperatury?

http://www.almico.com/speedfan.php

19.08.2011 21:02
6
odpowiedz
zanonimizowany743951
15
Chorąży

Teraz, kiedy komputer został wyczyszczony, a żadna gra nie chodzi od dłuższego czasu, wygląda to tak:

http://imageshack.us/photo/my-images/32/beztytuuoz.jpg/

Ale przed przeczyszczeniem i kiedy gra From Dust chodziła dość długo, trzy pierwsze pozycje sięgały 60C, a Core, Core 0 i Core 1 były nieco wyższe.

Powiem jeszcze, że pomiędzy procesorem a radiatorem oraz między kartą graficzną a jej radiatorem nie ma pasty termoprzewodzącej. Tzn... może była kiedyś, ale teraz na środku radiatora jest taka dziwna plama, jakby wyschnięta. Jutro idę kupić przejściówkę, to przy okazji wezmę też tę pastę.

19.08.2011 22:04
7
odpowiedz
zanonimizowany743951
15
Chorąży

Teraz znów pograłem chwilę we fromDust, temperatura GPU sięgnęła 65C ;/
Zmniejszyłem detale i troszkę ostygło, teraz jest 50. Możliwe że to wina tego, że gra jest wymagająca i... nie wiem, przeciąża się procesor/karta graficzna i przez to skacze temperatura zasilacza? Jak temu zaradzić, użycie tej pasty pomoże?

19.08.2011 22:23
domin12
8
odpowiedz
domin12
101
Run

podaj może pełną konfigurację swojego PC i zasilacz jaki masz nie chodzi o same "W" ale również o firmę. możliwe, że zasilacz jest za słaby w stosunku do podzespołów i czasami po prostu nie daje rady sobie. PC nie siada od temp GPU bo GPU nie szkodzą wysokie temperatury a te 65 stopni to nie tak dużo w porównaniu do mojego Radeona, który pracował przy jakiś 80 i było ok. możliwe, że zasilacz Ci nie wyrabia

19.08.2011 22:33
9
odpowiedz
Xoarran_NPC
97
Legend

Wedz na te strone

http://extreme.outervision.com/psucalculator.jsp

i zobacz ile pobiera energii twoj komp. Potem porownaj do mocy zasilacza. Jesli w obciazeniu jest to z 90% mocy zasilacza to nic dziwnego, ze sie grzeje bo nie wyrabia, powinno byc z 20% zapasu.

20.08.2011 00:31
Feess
10
odpowiedz
Feess
39
VILLAGE IDIOT

Jeśli chcesz, żebyśmy Ci pomogli, musisz podać nam nazwy i modele następujących podzespołów:
- zasilacz (ile ma Watt też),
- procesor,
- karta graficzna.

20.08.2011 13:26
11
odpowiedz
zanonimizowany743951
15
Chorąży

Karta Graficzna:
Zotac Nvidia GeForce 9500 GT

Procesor:
Pentium(R) Dual Core CPU E5200 @ 2.50 GHz

Zasilacz:
Mustang ATX-KY-450W

Dziś kupię tę pastę termoprzewodzącą, zobaczę co z tego wyniknie. Według Speedfan Core 0 i Core 1, czyli jak mniemam rdzenie procesora mają wysoką temperaturę, więc może pasta termoprzewodząca coś pomoże. No i powiedzcie co sądzicie o tym zasilaczu, może nie dawać rady? Nie wiem, czy to ma duże znaczenie ale zasila jeszcze nagrywarkę DVD poprzez wejście SATA Power, takie samo wejście ma dysk twardy, a napęd DVD ma zwykłe wejście Power, taką kostkę, o ile ma to jakieś znaczenie.
Teraz, kiedy gry nie chodzą, komputer ma raczej dobrą temperaturę, oprócz procesora. później będę nagrywał filmik w grze i wtedy sprawdzę, czy bardzo skacze.

20.08.2011 13:33
12
odpowiedz
Fealtos_NPC
33
Generał

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html

Czyli do dupy masz zasilacz za przeproszeniem. Nic dziwnego. Wymień lepiej tego ''mustanga''.

Wiatrak kręci się bardzo ładnie, nic zatkane nie jest, a napisałem że komputer wyczyszczony dogłębnie.

Jaki zasilacz... nio kurczem, niezbyt mam teraz dostęp, a nie zapisałem modelu :( Ale czy to ważne? wcześniej wszystko było ok

--> Uwierz mi i nie rób idioty. Jeżeli zasilacz ci się przegrzewa to chyba najważniejszą informacją jest podanie marki zasilacza i jego wat. Chcesz, nie musiałeś podawać marki zasilacza. Mnie to nie interesuje, bo to nie on mi się przegrzewa tylko tobie. Więc mi to zwisa, twój problem, ale zamiast kręcić nosem to od razu przygotuj najważniejsze informacje. A nie ''nio kurczem, czy trzeba?'' Oj tak, trzeba.

20.08.2011 13:39
13
odpowiedz
zanonimizowany743951
15
Chorąży

:O No nie spodziewałem się... A działa bez zarzutu od... 2-3 lat. No nie wiem, chyba będę musiał zacząć myśleć o zakupie nowego. Dostanę jakieś propozycje?

20.08.2011 14:06
Orzołek
14
odpowiedz
Orzołek
155
Haters gonna hate

Najtańszy porządny zasilacz to Tacens Radix IV 450W.
Tańszych nawet nie masz co szukać, bo będą to nie lepsze gówna od tego mustanga.

20.08.2011 14:27
15
odpowiedz
zanonimizowany743951
15
Chorąży

Dzięki, w niedługim czasie zakupię to cacko, a może i coś lepszego :) Komputer kupowałem już złożony, a na zasilacz niestety nie zwróciłem wtedy tak dużej uwagi :( Teraz kiedy będę kupował jakiś, to coś lepszego, co przetrwa dobrych kilka lat i pociągnie jakieś podzespoły, które kiedyś miałbym wymieniać :)
Dziękuję wszystkim z pomoc

20.08.2011 14:31
16
odpowiedz
Fealtos_NPC
33
Generał

[15] --> Przy składaniu komputera, lub przy ew. przyglądaniu się złożonemu zestawowi dla Ciebie, to przede wszystkim patrz na zasilacz i patrz czy uciągnie różne podzespoły. Gdyż po co Ci jakaś ekstra karta graficzna i w dodatku do tego super procesor, kiedy zasilacz nawet nie poradzi sobie z jednym z nich?

20.08.2011 14:47
Orzołek
17
odpowiedz
Orzołek
155
Haters gonna hate

@Irys3009
Pamiętaj tylko, że marka i model się liczy a nie moc. Markowe 300W jest mocniejsze od no-name'a 600W. Jak będziesz miał więcej kasy na zasilacz to pisz w temacie składamy komputery i podaj budżet to się jakiś porządny zasilacz poleci ;)

20.08.2011 15:21
18
odpowiedz
zanonimizowany743951
15
Chorąży

Dobrze :) Taki plan mam właśnie żeby kupić coś mocniejszego i dobrej marki. Póki co kasy troszkę mało, ale jak tylko będzie mnie na coś stać to temat Składamy Komputery odwiedzę na pewno ;)

Forum Forum Komputery
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl