Witam.Po raz drugi zakładam wątek z tą samą prośbą.Otóż mam pytanie do osób które znają się na rzeczy.Mam taką pasję jaką jest oglądanie samolotów pasażerskich na wysokości przelotowej.Mam dwie lornetki z czego jedna tylko jedna przybliża dość fajnie ale mimo wszystko chciałbym widzieć przelatujące samoloty dokładnie.Mieszkam w miejscu gdzie mam dość słaby korytarz powietrzny bo samoloty latają ze Szwecji/Dani/Norwegi do Turcji, Grecji, Bułgarii i tak w koło.Mam też świetny korytarz gdzie samoloty latają a to z Singapuru do USA czy choćby z Rosji do Włoch.Ten drugi korytarz jest jedna bardzo mało widoczny z lornetki.Dlatego chcę kupić lunetę.Oto moje pytanie.Czy jeżeli zakupię lunetę to będę widział samoloty? Luneta przeznaczona jest do oglądania gwiazd,księżyca itp.I boje się że widok samolotów może być po prostu zniekształcony z powodu zbyt bliskiej odległości.Są może w lunetach (takich do 500-600 zł.) jakieś pokrętła czy soczewki tak żebym mógł widzieć dokładnie samolot jak na dłoni z wyraźnym obrazem?
Jeżeli ma ktoś lunetę albo kojarzy temat bardzo proszę o pomoc.
Będziesz chyba je widział do góry nogami.
Tak w ogóle to gdzie mieszkasz, jeśli można spytać?
A czemu do góry nogami?
Mieszkam w Starym Sączu.
Do góry nogami to nie, wystarczy odpowiednie przedłużenie okularu. Wydaje mi się, że większym problem było by nadążenie za tym samolotem.
do góry nogam to nie problem , wystarczy lunete przekręcić > proste rozwiązania sa najlepsze