Zakup lunety do oglądania samolotów
Witam.Po raz drugi zakładam wątek z tą samą prośbą.Otóż mam pytanie do osób które znają się na rzeczy.Mam taką pasję jaką jest oglądanie samolotów pasażerskich na wysokości przelotowej.Mam dwie lornetki z czego jedna tylko jedna przybliża dość fajnie ale mimo wszystko chciałbym widzieć przelatujące samoloty dokładnie.Mieszkam w miejscu gdzie mam dość słaby korytarz powietrzny bo samoloty latają ze Szwecji/Dani/Norwegi do Turcji, Grecji, Bułgarii i tak w koło.Mam też świetny korytarz gdzie samoloty latają a to z Singapuru do USA czy choćby z Rosji do Włoch.Ten drugi korytarz jest jedna bardzo mało widoczny z lornetki.Dlatego chcę kupić lunetę.Oto moje pytanie.Czy jeżeli zakupię lunetę to będę widział samoloty? Luneta przeznaczona jest do oglądania gwiazd,księżyca itp.I boje się że widok samolotów może być po prostu zniekształcony z powodu zbyt bliskiej odległości.Są może w lunetach (takich do 500-600 zł.) jakieś pokrętła czy soczewki tak żebym mógł widzieć dokładnie samolot jak na dłoni z wyraźnym obrazem?
Jeżeli ma ktoś lunetę albo kojarzy temat bardzo proszę o pomoc.
Będziesz chyba je widział do góry nogami.
Tak w ogóle to gdzie mieszkasz, jeśli można spytać?
Do góry nogami to nie, wystarczy odpowiednie przedłużenie okularu. Wydaje mi się, że większym problem było by nadążenie za tym samolotem.
do góry nogam to nie problem , wystarczy lunete przekręcić > proste rozwiązania sa najlepsze