Zagadkowy zgon Marszałka Rydz-Śmigłego...

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
04.12.2025 19:29
1
odpowiedz
Good098
56
Pretorianin

Zagadkowy zgon Marszałka Rydz-Śmigłego...

Witam zapraszam do dyskusji o Marszałku Rydz-Śmigłym tutaj podsyłam tekst z którym można się zgadzać lub nie jak to tam woli polecam komentować oraz czy też się zgadzacie z tym tekstem.
https://www.facebook.com/photo?fbid=1308894097918135&set=a.486993370108216

04.12.2025 23:30
ojtamojtam
2
odpowiedz
1 odpowiedź
ojtamojtam
5
Chorąży

Ostatnio zajawiłem się historią, ale na razie jestem na XIX wieku, więc jeszcze trochę czasu minie zanim dotrę do IIWŚ.

A jaka jest Twoja ocena Rydza Śmigłego oraz co sądzisz o jego śmierci?

Ogólnie uważam, że nasza Polska historia jest bardzo ciekawa. Co prawda nie tak porywająca jak historia Anglii, Francji czy USA. Ale powinniśmy ją doceniać bardziej. Nasza niska samoocena to chyba efekt zacofania spowodowanego tym że nasz kraj późno wyszedł z pańszczyzny. A jak wszedł to byliśmy w trakcie zaborów gdzie zaborcom zależało na dowiedzeniu, że jesteśmy marnym narodem. No a potem po krótkim 20 letnim epizodzie wolności, przyszedł komunizm i znów podobne klimaty jak w zaborach. A powinniśmy być dumni. Sorki za przydługą dygresję :)

05.12.2025 01:10
2.1
Asmodeus
51
Senator

Nasza niska samoocena to chyba efekt zacofania spowodowanego tym że nasz kraj późno wyszedł z pańszczyzny.

Albo tym, ze wiekszosc historii nauczanej w szkolach to "gloria victis". Ile mozna czytac o "chwalebnych" porazkach?

04.12.2025 23:38
M@co
3
odpowiedz
M@co
134
Krzywda

Kolejny respawn Goozysa...

05.12.2025 18:55
WeCreateWorlds
4
odpowiedz
WeCreateWorlds
9
Pretorianin

Poziom zagadkowości śmierci odzwierciedla liczba teorii spiskowych z nią powiązanych. I tutaj znacznie wyżej w rankingu jest śmierć generałow Rozwadowskiego i Sikorskiego.

post wyedytowany przez WeCreateWorlds 2025-12-05 18:55:37
Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl