Zagadkowy zgon Marszałka Rydz-Śmigłego...
Witam zapraszam do dyskusji o Marszałku Rydz-Śmigłym tutaj podsyłam tekst z którym można się zgadzać lub nie jak to tam woli polecam komentować oraz czy też się zgadzacie z tym tekstem.
https://www.facebook.com/photo?fbid=1308894097918135&set=a.486993370108216
Ostatnio zajawiłem się historią, ale na razie jestem na XIX wieku, więc jeszcze trochę czasu minie zanim dotrę do IIWŚ.
A jaka jest Twoja ocena Rydza Śmigłego oraz co sądzisz o jego śmierci?
Ogólnie uważam, że nasza Polska historia jest bardzo ciekawa. Co prawda nie tak porywająca jak historia Anglii, Francji czy USA. Ale powinniśmy ją doceniać bardziej. Nasza niska samoocena to chyba efekt zacofania spowodowanego tym że nasz kraj późno wyszedł z pańszczyzny. A jak wszedł to byliśmy w trakcie zaborów gdzie zaborcom zależało na dowiedzeniu, że jesteśmy marnym narodem. No a potem po krótkim 20 letnim epizodzie wolności, przyszedł komunizm i znów podobne klimaty jak w zaborach. A powinniśmy być dumni. Sorki za przydługą dygresję :)
Nasza niska samoocena to chyba efekt zacofania spowodowanego tym że nasz kraj późno wyszedł z pańszczyzny.
Albo tym, ze wiekszosc historii nauczanej w szkolach to "gloria victis". Ile mozna czytac o "chwalebnych" porazkach?