YT - buforowanie przed włączeniem filmiku, da się to jakoś objeść?
Dawniej nie miałem z tym problemu ale jak jakiś czas temu zrobiłem format i poinstalowałem wszystko od nowa w tym wtyczki do blokowania reklam tak teraz przed włączeniem filmiku przy niektórych filmikach kilka sekund trwa buforowanie. Jest to spowodowane tym że właśnie mama adbloki do blokowania reklam. YT się wycwaniło i potrafi je teraz wykryć. Pytałem już kiedyś o to ale może ktoś teraz znalazł sposób na obejście tego problemu? Dodam że mam dodanego do Mozilli ublock origin oraz adguard.
Też to zauważyłem parę dni temu. I jeszcze ten zabawny "dymek" na dole po lewej: Film nie odtwarza się płynnie? Dowiedz się dlaczego
Odwieczna walka o wyświetlanie/blokowanie reklam trwa i ośmielę się założyć, nigdy się nie skończy. Odpowiadając na Twoje pytanie - nie, niestety nie znam żadnego myku żeby temu zapobiec. Z dwojga złego i tak wolę kilka sekund czarnego ekranu przed odtworzeniem filmu, niż wciskanie mi do gardła reklam (niekiedy niepomijalnych) co kilka minut.
Jedno co jeszcze zauważyłem że ten problem nie występuje na telefonie z androidem. Mam zainstalowaną operę, która ma wbudowanego adbloka i tam przy przełączaniu filmików tego problemu nie ma. Próbowałem kiedyś Operę instalować na PC i tak sprawdzać ale też to występuje.
A czy ublock i adguard sie nie gryzą?
Też to zauważyłem. To samo było kilka miesięcy temu jak znowu wzięli się za "blockerów reklam", przez chwilę nawet wogóle nie funkcjonowały. Potem właśnie ten bufor. A potem zaczęło działać normalnie. Obstawiam że trzeba poczekać aż zaktualizują wtyczki, tak jak poprzednio.
Aż z ciekawości puściłem kilka filmów i muzyki na youtube bo jakoś tego nie zauważyłem. Ale faktycznie jest to buforowanie. Tyle,że u mnie "dzyndzel" odtwarzania nigdy nie dogania paska buforowania. Reklam nie ma, mam tylko ublock origin. Dlatego nie zauważałem :) Kiedyś miałem taki problem jak miałem słabszy net , wtedy trzeba było czekać czasem na dobuforowanie. Może to jakiś problem z łączem? Skoro robiłeś format to może zresetuj router?
Łącze nie ma z tym nic wspólnego, po prostu próbują walczyć z adblockami. Takie buforowanie pojawia się jednak tylko przy niektórych filmach (nie ma np. przy gameplayach, czy filmach z kanałów motoryzacyjnych), więc nie jest to jakoś szczególnie uciążliwe. Poza tym to też chyba zależy od dnia, bo bywają takie dni, że w ogóle nie buforuje. Może po prostu robią takie akcje, tylko w wybrane dni.
W sumie w tym Google pracują niezłe mózgi, skoro myślą że te 5-10 sekund buforowania przed każdym filmem będzie dla mnie gorsze niż kilka-kilkanaście reklam w ciągu jednego filmu, które często trwają po 30 sekund. IQ 200.
Nie, bez premium. Ale szkoda kasy, lepiej zlać ten syf.