Witam
Moja karta grafixzna ( Nvidia GTX 280) zaczyna nawalać i muszę ją wymienić.
Zastanawiam się nad dwiema opcjami XFX Radeon HD7770 oraz MSI GeForce 650
Która będzie odpowiedniejsza dla mojego blaszaka?
Paramatery :
płyta gł. ASUS P5Q Deluxe
CPU Intel Core 2 Duo E8400 3.00GHz
RAM 4GB
Win Vista pro.
Jeżeli macie lepsze propozycje to wrzucać ;)
Kasa na karte to 300-400zł
7770 jest lepsza: http://www.techpowerup.com/reviews/MSI/GTX_650_Power_Edition/27.html
A jak możesz dołożyć te 20zł myślę że warto dopłacić do R7 260X: http://www.net-s.pl/index.php?id=3&c=608&g=419980&n=Sapphire-Radeon-R7-260X-1G-GDDR5-128-Bit-HDMI-DVI-DP-LITE-OC-VERSION&w=c
Amadeusz ^^ -Moj komp chyba nie wyciśnie całego potencjału z tych kart( Radeon 7770 lub Radeon R7 260X)
,więc jak zakupie to chyba będe musiał podkręcić procek.
Procek niczego nie ogranicza, nawet z HD 7850 będzie dobrze, zapomnij o 90% opinii o bottlenecku, które sugerują podkręcanie, zmianę itd. Grafa da z siebie wszystko, tylko procek nie wyrobi w nowych grach. Zaraz zlecą się 'znawcy' a jak sam się nie chcesz przekonać to nie czytaj mojej rady :)
[4] Przeciez wlasnie sobie zaprzeczyles. Skoro procek nie wyrobi, to nawet jak karta da z siebie 100% to wynik zaden. Tym samym - bottleneck.
Skoro procek nie wyrobi, to nawet jak karta da z siebie 100% to wynik zaden.
Wynik żaden? Nie pajacuj tylko poszukaj testów ze zmianą grafy na jakimś 2 jajowcu. Włożenie nowszej przy starym procku daje znaczny wzrost klatek. Zmiana grafy zawsze coś da i karta daje z siebie ile może, za to procek odpowiedzialny za inne obliczenia i wątki nie wyrabia przy grach które chcą przynajmniej 3-4 rdzeni. Także nie ma bottlnecka - ograniczania. Procek da z siebie maks ale będzie słabszy niż nowe. Zmieni grafe na HD 7770 dostanie 5 fps więcej, zmieni na HD 7850 dostanie 15 fps wiecej (to taki przykład). Ile jeszcze razy mam powtarzać.. Zawsze będzie lepiej z lepszą kartą. Więc nie pyskować mi tu a iść szukać prawdziwych testów w necie.
Dokładnie, zmieniając kartę na mocniejszą na pewno nie stracisz FPS, nie ma w ogóle takiej możliwości. A tak w ogóle to ten bottleneck występuje w każdym kompie. Bo zwykle to grafika zasuwa na 100% a procek ma jeszcze zapas. Czyli co? Bottleneck! Albo odwrotnie. Więc dajcie spokój.