Mam zamiar kupić w najbliższym czasie nowy komputer. Od jakiegoś czasu analizuje ceny sprzętu, oferty sklepów itd. Zauważyłem że ceny sprzętu nie spadają a ciągle rosną. Rok temu dany model pamięci był nawet 100zł tańszy, miesiąc temu nowy model dysku SSD Cruciala był średnio 40zł tańszy, ceny kart graficznych od kilku miesięcy stoją w miejscu. Kiedyś było tak że każda nowość była na starcie dosyć droga i dopiero po kilku miesiącach cena spadała a teraz ceny ciągle idą w górę. Rok temu kupiłem aparat za około 350zł dzisiaj ten sam aparat ma cenę prawie 100zł wyższą. Wiecie z czego wynikają takie nietypowe zachowania cen? Kiedy można się spodziewać spadków cen? Wiadomo ceny niektórych sprzętów ciągle są na podobnym poziomie ale ceny podzespołów komputerowych co jakiś czas spadały, największy spadek był po pojawieniu się kolejnego modelu/serii a teraz często jest tak że starsza wersja nawet drożeje żeby nowość się lepiej sprzedawała. Czekam na wasze opinie na ten temat.
Podaj nazwę tego aparatu to sprawdzę czy rzeczywiście cena będzie wyższa niż 350 zł ;)
A co do tematu to:
największy spadek był po pojawieniu się kolejnego modelu/serii a teraz często jest tak że starsza wersja nawet drożeje żeby nowość się lepiej sprzedawała
W połowie sam sobie odpowiedziałeś ;)
Aparat to Canon PowerShot SX160 IS. Rok temu chyba w sierpniu za aparat z kartą 8GB i futerałem dałem jakoś koło 400zł.
Ej faktycznie droższy :O
Jak nie oszukujesz z tym że kupiłeś za 400 zł to faktycznie coś tu nie tak :)
http://www.ceneo.pl/17897950