Wzmacniacze wifi - czy jest sens?
Słuchajcie, czy jest inwestować we wzmacniacze wifi, czy to faktycznie pomaga? Router mam na końcu mieszkania, przy swoim komputerze stacjonarnym, a TV jest na drugim końcu mieszkania. No i często jest tak że żona chce sobie coś obejrzeć na tych swoich TVN Playerach i innych TVP VOD i bogowie miłosierni....Albo sie wcale nie wczytuje albo zacina jak jasny gwint....Czy taki wzmacniacz faktycznie załatwi sprawę ? Myślę o czyms takim:
Ale ja sie nie znam :)
Mocny to jest tylko w nazwie, (najmocniejszy nawet) ja bym tego kijem nie tknal - sorry.
Dobrze jednak zeby bylo 5GHz, i ethernet slot.
Jaki masz router?
Ja mam wzmacniacz od orange, smartbox 6 do ichniego routera funbox 7, i powiem tak, ze dziala calkiem spoko, tam gdzie wczesniej byl problem z netem, prędkości skakaly od 50 do 250mbs tak teraz jest w miare stabilne 400mbs. Mialem do tej pory innego dostawce i w calym domu byl spoko zasieg, nawet na starym pc, w pomieszczeniu na innym pietrze, antenka wifi podpieta do usb dawala rade. Ale z funboxem i tym ich wzmacniaczem nie bardzo to działało. Pozbylem sie antenki, wzmacniacz dalem obok pc i od niego pociagnalem net po kablu, bo jest taka opcja w tym wzmacniaczu. I teraz mam tam 750mbs. Takze te wzmacniacze dzialaja, ale najlepszy efekt daja jak sie do nich podepniesz po kablu.
Mam u siebie (nie taki jak w linku) wzmacniacz z tplinka. Ściany zbrojone, grube to sygnał nie może przejść przez 1 ścianę i sufit. Wzmacniacz z 1 kreski zrobił 5 ale u siebie i tak korzystam z kabla bo na wifi jak połączyłem kompa to nie mogłem nawet małego patcha pobrać ze Steama. Dlatego uważam, że takie płyty główne z wifi to o d.... rozbić jak chcemy coś większego pobrać. Grę 50 GB to bym 10 lat pobierał.
Ale taki sygnał ze wzmacniacza sprawdza się na komórkach i telewizorze bo na tym mi zależało.
No ja w kompie mam net po kablu więc gites, ale problem jest z tymi wszystkimi platformami streamingowymi w TV - jedne działają jako tako a innych nie da sie oglądać.
Z takimi wzmacniaczami mogą być różne problemy jeżeli chodzi o kompatybilność. W dodatku ten jest na 2,4 GHz i 300 Mbps, czyli standard N (WiFi generacji 4), więc staroć. Nie będzie problemu, jeżeli podłączysz go kablem, ale ja w takim wypadku wolałbym po prostu postawić w docelowym pokoju jakiś access point albo stary router, który będzie pełnił taką funkcję (a w dodatku w wypadku routera pozostałe porty ethernetowe mogą posłużyć jako switch)
Szwagierka też ma neta od Toya i na ich sprzęcie WiFi działało tragicznie nawet w pokoju, w którym stoi router. Kupiliśmy jakiegoś taniego TP-Linka, przeciągnęliśmy kabel sieciowy przez podwieszany sufit na korytarzu i doprowadziliśmy go do salonu, tam stoi teraz router rozsiewający swoją sieć WiFi i skończyły się narzekania, że Netflix rwie, albo żeby skorzystać z laptopa trzeba siedzieć na tym jednym jedynym fotelu najbliżej drzwi.
Wzmacniacz - tak. Tani wzmacniacz - NIE. Dużo bardziej sugerowałbym PLA które symuluje połączenie kablowe wykorzystując przewody sieci elektrycznej w Twoim domu. O ile telewizor można połączyć po kablu. Część kolegów sugeruje żeby wzmacniacz miał obsługę bandu 5GHz: dupa tam - 5GHz działa dobrze w tym samym pokoju co źródło - przy łapaniu przez ściany dużo lepiej sprawdzi się wolne 2.4GHz.
Lepiej nie.
Dołóż trochę i kup router z wifi 7, a tam masz już wszytkie cuda łączności, kilka metrów kabla, i podłącz nowy router do starego po kablu, router sobie umieć w jakieś centralne miejsce i będzie efekt dużo lepszy niż z tymi całymi wzmacniaczami. Ew stary router do wywalenia i coś nowego podłącz po prostu. I też powinno zadziałać.
Sam teraz kupiłem nowy router i 10 metrów kabla i przeciągnąłem na w miare centralne miejsce w domu, i efekt jest piorunujacy. Choć i bez zmiany miejsca by się też obyło, bo ten router co kupiłem to "potwór " :P i robi szeroki zasięg.
A podłączony do routera światłowodowego.
Samo podłączenie nowego routera do starego, i łączenie się przez nowy, zwiększyło mi transfer w pobieraniu o ponad 50% :)
Najlepszym rozwiązaniem to jest mocny router ze sporą ilością anten. A jeśli korzystać ze wzmacniaczy to tylko typu Mesh, bo wiele wzmacniaczy przechwytuje to co nadaje router i tworzy swoją nową osobną sieć w otoczeniu. I ogólnie jest to do bani rozwiązanie, tyle że jest małe ale bo router też musi mieć opcję Mesh i współpracować z takimi wzmacniaczami.
Natomiast to co wkleiłeś to badziew jakich mało, jaki masz router?