Obiecałem osobie, która to wstawiła, że pomogę jak się da.
Tesco dało Urzędowi Miasta 2,5 mln zł, aby w miejscu domu tego właśnie domu powstał market. Urzędnicy myślą, że próba ze starszym człowiekiem im się uda i obędzie się bez dodatkowych kosztów. Urzędnicy są wredni!
http://www.wykop.pl/link/692453/chca-zburzyc-moj-dom-gdzie-mam-sie-podziac/
Proszę o kliknięcie przycisku "Wykop".
"o opuszczenie domu i działki na której on się znajduje w trybie natychmiastowym bez odszkodowania"
Niech jakis prawnik sie wypowie, serio taka komunistyczna paranoja jest w tym kraju mozliwa i legalna? Wywlaszczenie prywatnego wlasciciela w trybie natychmiastowym z jego wlasnosci bez odszkodowania? To na pewno chodzi o Polske, a nie o jakies RPA czy inne Zimbabwe?
Niestety muszę przyznać ci rację. W tym kraju jest coraz gorzej.
[2]: Nie ma takiej mozliwosci. Przy wywlaszczeniu wywlaszczony dostaje odszkodowanie w wysokosci kwoty ustalonej przez rzeczoznawce.
wysiak --> Oczywiście, że nie - art. 21 pkt. 2 Konstytucji na temat wywłaszczenia. Można je zrobić tylko gdy jest dokonywane na cele publiczne i za słusznym odszkodowaniem.
Więc bez odszkodowania nie ma możliwości przeprowadzenia wywłaszczenia.
Ktoś w internecie powinien rozpocząć akcję "nie robię zakupów w Tesco". Choć mam wrażenie, że coś w tej historii jest przerysowane, bo niemożliwe wydaje się, że wyrzucają człowieka z jego własnego domu. Może coś nieświadomie podpisał? Przecież to nie jest dżungla, w której buszmeni przychodzą i biorą.
Powinni mu zapłacić wartość działki wraz z domem, czyli przyjść z rzeczoznawcą i by ocenił.
Musi mieć ona duuużą działkę, skoro Tesco SA wolało dać urzędasom 2,5 mln zł za wywalenie go z działki, zamiast mu dać nawet te pół miliona.
Jesteś w stanie opisać lokalizację działki i jej powierzchnię?
No i mniej więcej dom i ew. nudynki gospodarcze które są.
Pozdrawiam Miszcz
Ktoś powinien raczej w internecie zrobić akcję pt. ryby i dzieci z Wykopu głosu nie mają. Karmią się tanią sensacją, wywołali już setki afer tam, gdzie ich nie było, a najlepsi są z tym naiwnym forsowaniem JKM na prezydenta :D
Ooo, dziki kraj przyszedł :D
Dziki kraj. Człowiek szuka obrony w gazetach, telewizjach i gdzie indziej, tylko nie w sądzie. Dobrze wie, że jako emeryt ma marne szanse na sprawiedliwość, bo ta jest dla bogatych, wielkich korporacji obstawionych armią krętaczy po studiach prawniczych i ludzi z układów.
[10]: Zanim zaplujesz monitor, to moze zaloz, ze informacja jest nieprawdziwa?
Prawdę mówiąc strasznie dziwna ta historia - chciałbym ją poznać dokładniej, bo opis brzmi totalnie nieprawdopodobnie. Takiego pogwałcenia konstytucji i jakichkolwiek zasad to można by szukać po Trzecim Świecie, więc jestem bardzo sceptyczny do wykopowego opisu. Przydałby się rzetelny opis problemu, a nie parę zdań wykopu :)
mirencjum --> Ale tutaj nawet nie trzeba armii krętaczy, to jest tak oczywista sprawa (jeżeli faktycznie tak to wygląda, w co szczerze wątpie) to tego pana wyciągnie pierwszy lepszy student prawa :)
Murinio --> Wykop jest super, takiej zbieraniny głupoty i ignorancji to ze świecą szukać w całym polskim internecie. Uwielbiam tam dyskutować, jaja jak berety :D
Murinio - widać, że wszystko co ciebie nie dotyczy to cie nie obchodzi. Jeżeli tak jest to nawet sie nie wypowiadaj. Artykuł napisała dobrze znana mi osoba i ta osoba próbuje rozstrzęść tą sprawę.
Sprawę wyjaśnił i zamknął xanat0s, student pierwszego roku prawa (gdzie w głowie ma pewnie głównie co i z kim dziś wypić), choć na dobrą sprawę, że jest to jakaś bzdura, stwierdziłby już nawet średnio rozgarnięty rozgarnięty licealista.
Och wybacz, strasznie szybko to leci, widzę, że ładnie się nauczyłeś, ale załatw sobie zaświadczenie o złamanej ręce i idź na ustny z konsty :)
No to chyba po sprawie, i nie ma co internetu zasmiecac - jakis urzedniczyna suwalski w koncu tylko "uprzejmie poprosil", wystarczy mu odpisac "uprzejma odmowe", powolujac sie ten art. 21 pkt. 2 Konstytucji, zeby urzedniczyna sie "uprzejmie pocalowal w zadek", i poprowadzil sprawe normalnymi kanalami.
Ha, widzisz z konsty mam nawet lepiej i nic nie muszę załatwiać - na drugim kierunku miałem System Polityczny RP i prof. Zubik uznał mi go - więc z konsty muszę tylko zdać ustny egzamin uzupełniający z RPO, TK i praw człowieka. I to już 5 maja, więc przed wszystkim. Wypas :D
Cicho kibolu z trzeciej półki!
<-------
BTW. marzy mi się taka sytuacja - przychodzi jakiś urzędas z nakazem opuszczenia prywatnej posesji, jakiś starszy pan przyjmuje go w drzwiach po czym wyjmuje strzelbę i strzela prosto między oczy urzędasa. echhh marzenia ;)
Pamiętaj tylko, że 'egzamin nie opity, egzamin niezdany' :)
@arti290895
o opuszczenie domu i działki na której on się znajduje w trybie natychmiastowym bez odszkodowania
Wątpię, żeby coś takiego napisali, bo za to z automatu jest prokurator.
@Miszcz120
Powinni mu zapłacić wartość działki wraz z domem, czyli przyjść z rzeczoznawcą i by ocenił.
Właściciel może zaś powołać własnego rzeczoznawcę i w przypadku znacznej rozbieżności opinii skierować sprawę do sądu.
@xanat0s
Jest jeszcze lepiej. Jeżeli wiadomo, ze w tym miejscu że w tym miejscu ma stanąć supermarket, to urzędnicy sami strzelili sobie w stopę. Postawienie supermarketu nie jest celem publicznym, a więc wywłaszczenie jest niemożliwe. Koniec, kropka.
Pokopałem jednak trochę i sprawa nie jest tak prosta, jak się wydaje. Otóż, Tesco obiecało, że przekaże 2,5 mln zł na budowę dróg w zamian za zmiany planu zagospodarowania (co moim zdaniem wyczerpuje znamiona korupcji). Ma to wyglądać tak, że plan zagospodarowania obejmowałby m.in: budowę ronda ułatwiającego dojazd do supermarketu. Jeżeli działka znajduje się na terenie planowanego ronda, to wywłaszczenie jest możliwe (droga miejska jest celem publicznym, a wywłaszczenie może zostać przeporowadzone _wyłącznie_ w takim celu). Więcej daloby się powiedzieć dopiero po zapoznaniu się z planami.
@eJay
przychodzi jakiś urzędas z nakazem opuszczenia prywatnej posesji
Mnie się bardziej marzy sytuacja, w której starszy pan dzwoni na policję i po krótkim czasie urzędnik dostaje 10 lat za nadużycie pozycji w celu popełnienia przestepstwa pospolitego (które jest występkiem przeciwko państwu i obywatelowi) a w Urzędzie Miejskim prowadzone jest fachowe dochodzenie mające na celu wykrycie podobnych spraw. To by było dopiero coś :o)
Wyjaśniam:
O planach rozbudowy ronda i budowy TESCO w tym miejscu było wiadomo od 5 lat. Przez ten czas można było wykupić posesję lub rozpocząć jakiekolwiek negocjacje. Oczywiście nikt się nie zgłosił. Nawet pisma w tej sprawie nie było. Pierwsze oficjalne pismo to to z 23.03.2011, w którym prosi się właściciela o natychmiastowe opuszczenie i wydanie posesji wraz z domkiem. Nie ma w tym piśmie ani słowa o rekompensacie czy lokalu zastępczym. Dopiero po rozgłosie jaki nadało lokalne Radio 5 - urzędnicy zaczęli interesować się sprawą - ale tylko na antenie- oczywiście znów nikogo nie było, ponownego pisma też... 4 kwietnia reportaż zrobiła TVP Białystok i na drugi dzień znalazło się mieszkanie komunalne - w starej kamienicy po zamieszkujących poprzednio Cyganach... To że Rzecznik Urzędu mówi z TV że zostanie wypłacone cyt: "jak gdyby odszkodowanie". Czy to mamy uznać jako prawomocną decyzję?
Dla porównania i skali problemu w mieście podaję link do sprawy, gdzie Mieszkańcy nie wiedzą, dlaczego musieli opuścić kamienice przy ulicy Chłodnej. Rodziny zostały bowiem poinformowane przez ZBM, że kamienice przeznaczono do rozbiórki. Niedawno pojawiła się informacja, że są wystawione na sprzedaż.
http://www.suwalki.info/wiadomosci-5656-Mieszkancy_kamienic_czuja_sie_oszukani_przez_ZBM_i_UM.html
@Ayro
Pierwsze oficjalne pismo to to z 23.03.2011, w którym prosi się właściciela o natychmiastowe opuszczenie i wydanie posesji wraz z domkiem.
Czyli pismo nie posiadające żadnej mocy prawnej, o ile posiadacz działki i nieruchomości jest jej właścicielem.
i na drugi dzień znalazło się mieszkanie komunalne
Ale chwila moment. Czy posiadacz działki był jej właścicielem? Bo jeżeli tak, to jedyne, co może zrobić władza, to zaproponować wykup działki. Wszystkie inne działania są z definicji nielegalne.
Dla porównania i skali problemu w mieście podaję link do sprawy, gdzie Mieszkańcy nie wiedzą, dlaczego musieli opuścić kamienice przy ulicy Chłodnej.
Ale w tym wypadku mowa wyłącznie o najemcach, który nie byli właścicielami mieszkań, a tym bardziej kamienicy, więc miasto miało prawo przejąć budynek przy wskazaniu lokalu zastępczego. Chyba że byli właścicielami, wtedy jest to sprawa dla prokuratury.
Pan Grabowski jest prawnym właścicielem i działki i domu który na niej stoi. Dom wybudował jeszcze jego pradziad 115 lat temu. Do dziś właściciel ma akt nadania, plany i pozwolenia wydane jeszcze przez carskich urzędników. Problem w tym, że przez 5 lat, w czasie których wiedziano już w planach, że będzie tam budowane TESCO i rozbudowywane rondo, nikt sie do niego nie zgłosił. Nie zaproponowano mu odkupienia przez miasto posesji. Nic.
Dopiero po nagłośnieniu sprawy UM znajduje lokal zastępczy jak pisałam powyżej w którym właściciel ma czekać na wypłatę odszkodowania.
[20] Ach, ach, a jakby jeszcze to byl jakis twoj bliski (matka/brat/ojciec), ktorego szef kazal mu zaniesc taka informacje klientowi, ach, ach...
Nadal bylbys szczesliwy?
W pracy swej tez tak zalatwiasz problemy rozmaite?
A co do owego pisma... czytalem kiedys o sporze, ktory toczyl wojt czy soltys jakiejs wsi z jednym z mieszkancow, ot taki tradycyjny spor "o miedze". I jak to w Polsce sprawa toczyla sie latami i w koncu oparla sie o Sad Najwyzszy, ktory przyznal racje owemu mieszkancowi. Ten aby pognebic wojta wyslal mu pismo z sentencja wyroku. Na co wojt w poprzek napisal "uniewazniam wyrok Sadu Najwyzszego", pieczatka, podpis i odeslal nadawcy. :)
I wydaje mi sie, ze i te pismo wojta i to pierwsze pismo maja taka sama moc prawna...
Jak zwykle komentarze na wykopie dają radę, tam już nikt normalny nie siedzi.
W załączonym w powiązanych wydaniu Obiektywu wyraźnie jest powiedziane i nawet sam zainteresowany to potwierdza, że jest przewidziane wypłacenie odszkodowania i problemem jest głównie to, że nieznany jest czas jego wypłacenia, standard mieszkania, do którego ma się przenieść ten człowiek oraz wyższe w nim opłaty w stosunku do tych, które ponosi obecnie.
Informacja że wywłaszczenie ma się odbyć bez odszkodowania jest nieprawdziwa i wprowadza wykopowiczów w błąd.
Niestety wykop ostro zjechał poziomem, teraz trafić na ciekawy link to duże osiągnięcie, bo większość to chwalenie JKM, walenie w Tuska, muzułmanów, ekologów, Bandę Czworga i podniecanie się idiotycznymi artykułami z rp.pl na temat lekarstwa na raka.
Idealny przykład, jak społeczność może zniszczyć serwis - poziom komentarzy w kwestii treści (bo forma nie jest zła) to poziomy onetu i wp. Ale warto dyskutować, można się pośmiać. Ostatnio trafiłem na reprezentanta wydawałoby się wymarłego gatunku zwolenników systemu barterowego, który próbował mnie przekonać jak to super będzie, jak gospodarka przestawi się na wymianę towar za towar. Tacy ludzie to tylko na wykopie :p
Niestety wykop ostro zjechał poziomem, teraz trafić na ciekawy link to duże osiągnięcie, bo większość to chwalenie JKM, walenie w Tuska, muzułmanów, ekologów, Bandę Czworga i podniecanie się idiotycznymi artykułami z rp.pl na temat lekarstwa na raka.
Ciekawe ile wykopow mialaby informacja podana przez rp.pl, ze JKM razem z Gwiazdowskim podaja ostateczny dowod na to, ze za katastrofe Smolenska odpowiada Tusk, a zrobil to za namowa Turcji, ktora chciala sie pozbyc kogos, kto blokowal jej akcesje do UE.
Taki news to byłby rekord wykopu, jeszcze myślę jak w to wsadzić ekologów :D
[20] LOL! smugglerku nie przejmuj się mną, martw się był nakład CDA schodził co miesiąc, abyś miał co włożyć do lodówki. Jak te słowa w słynnej piosence - o mnie się nie martw, ja sobie radę dam!
W pracy swej tez tak zalatwiasz problemy rozmaite?
Na szczęście sam sobie jestem szefem i wykonawcą w jednej osobie.
[31] pamietaj o brzozie! I masz ekologow.
[32] To ci wspolczuje, ze a) masz takiego @#$% szefa, b) z takimi #@% pracownikiem sie musisz uzerac.
No i dziekuje za troske o moj byt, ze tak powiem od bytu mego trzym sie pan z daleka :P No ale dziekuje za dobra rade, bo pewnie ze szczerego serca. Ja tez ci zycze zebys zarabial tyle, aby dalo rade lodowke zapelnic. No i milych snow o strzelaniu komus miedzy oczy jeszcze. Faktycznie LOL.
Posesja jest w posiadaniu RODZINY WŁAŚCICIELA od 115 lat. Właściciel ma dokumenty przekazywane z pokolenia na pokolenie - akt własności, plany domu, pozwolenie na budowę -wszystko z pieczęciami carskich urzędników
[31][33]Z pewnoscia byloby sporo ale zastanawia to dlaczego byloby ich tak malo gdyby przyszlo rozliczac obecny rzad. BTW cos mi sie obilo o uszy, ze Pan Kwasniewski juz znow poczul sie pewniej i chce wrocic do polityki? Ciekawe dlaczego. Oby tylko niedlugo znow sobie "grubasa" nie strzelil na obchodach rocznicy bo kto wie, moze nawet i PO podpadnie...
edit: ale zeby nie bylo offtopa za offtopem to znam wiele sytuacji gdzie przy wysiedleniu nastapila sytuacja, ze ludzie z biedy, fatalnych warunkow zostali przeniesieni do nowych mieszkan a do tego otrzymali pieniadze. Kwestia tylko na ile taki samotny emeryt potrafi sie wybronic i ile wywalczyc...
Po szumie jaki powstał w internecie wokół tej sprawy - Urząd Miasta Suwałki zaproponował lokal zastępczy.... w kamienicy przy ulicy Chłodnej w Suwałkach - tej samej - która obecnie została wystawiona przez UM na sprzedaż. Link do informacji na ten temat: http://www.suwalki.info/wiadomosci-5656-Mieszkancy_kamienic_czuja_sie_oszukani_przez_ZBM_i_UM.html
W odpowiedzi na pismo Pana Stanisława Grabowskiego dot. przyznania lokalu w wystawionej na sprzedaż kamienicy - odnośnie lokalu zastępczego - (kopią dysponuję), 02.03.2011 Prezydent Miasta Suwałki zaprosił Pana Grabowskiego na rozmowę w tej sprawie. Przeprosił za wypowiedzi Rzecznika Miasta. W przyszłym tygodniu mają pojawić się powołani rzeczoznawcy w celu wyceny działki.
Czyli jak się chce - to można...