Wymiana pasty na karcie graficznej Gigabyte 8800GT
Witam!
Powiedzcie mi, czy mogę nałożyć pastę termoprzewodzącą Arctic Silver 5 na procesor karty graficznej Gigabyte 8800GT?
Gdzieś mi się obiło o oczy, iż powinno się ceramiczną, ale czy prawda to to?
I o sposób nakładania mam pytanie - tak jak w procesorach kropelka i dociskamy/skręcamy, czy kropelka, rozsmarowujemy, dociskamy/skręcamy?
Dzięki!
Stosowałem Arctic Silver 5 do różnych kart graficznych (w tym wymienionej przez Ciebie) i wszystkie działają bez zarzutu.
Nakładaj tak jak na zwykłe CPU- odrobinę na palec lub bezpośrednio powierzchnie procka, rozsmaruj i nałóż na to radiator. Delikatnie poruszaj nim na boki po czym dokręć. Pasty nie warto żałować, często spotykałem się gdy ktoś dawał jej jedynie cienką warstwę co skutkowało przegrzewaniem się CPU.
Zastanawiam się czy wymieniać pastę - karta tylko przedmuchiwana z kurzu, ma już ok. 4lat co najmniej.
W spoczynku 40oC, w stresie dochodzi do 73oC.
Podkręcona 750/1900/1050.
Wymień. 4 lata to już jednak trochę jest, a takie odświeżenie zrobi karcie na dobre. No i przy okazji postaraj się dokładnie ją wyczyścić z kurzu- nie tylko tak powierzchownie.
Oczywiście wymieniając pastę nie zapomnij usunąć starej- ale to przecież wiadome.