Wymiana karty graficznej
Witam jeśli odinstaluje sterowniki karty graficznej to będe mógł włączyć system.No bo właśnie wymieniam karte graficzną i boję się o te sterowniki.I jak włożę nową kartę graficzną to włącze system czy jak tam jest czy muszę mieć te sterowniki na płycie
Proszę o pomoc
Włączysz.
Problem może być, jak włożysz kartę innego producenta, np miałeś Nividi a włożysz AMD.
Problem może być, jak włożysz kartę innego producenta, np miałeś Nividi a włożysz AMD.
Jeszcze sie z problemem w tym przypadku nie spotkalem.
Żadnego problemu nie będzie. Wkładasz przykładowo kartę Ati gdzie wcześniej miałeś Nvidii, pobierasz sterowniki do Ati, instalujesz i już. System bez sterowników do karty graficznej też działa.
Jeszcze sie z problemem w tym przypadku nie spotkalem.
Sterowniki Radeona, gdy nie usunie się dokładnie sterowników nividii mogą stwarzać problemy.
Sterowniki Radeona, gdy nie usunie się dokładnie sterowników nividii mogą stwarzać problemy.
Ileż to razy żonglowałem kartami AMD/NV jednocześnie mając sterowniki i od AMD i od NV na komputerze :) I nic się nie działo :)
Sam pracowałem na sprzęcie z włożonymi i aktywnymi kartami, jedną od AMD i drugą od nVidii ;]
Ja mialem kiedys jazde kiedy po NV260 wlozylem NV570, sterowniki pod vista instalowaly sie przy kazdym uruchomieniu systemu :D
Nic nie dalo sie z tym zrobic, to bylo najzabawniejsze.
PrzemoDZ: miales dwie naraz wlozone karty od amd i nvidii ? Napisz jakie modele bo jeszcze nie spotkalem sie z taka konfiguracja ktora by dzialala stabilnie. Chyba ze miales plyte glowna z czipsetem obslugujacym natywnie oba modele to rozumiem.
cruiser --> W komputerze był HD4870 i GF9600 jako karta do PhysX i oprogramowania CUDA.
W jaki sposób?
Normalnie- zainstalowane jednocześnie stery od AMD i zmodyfikowane nVidii, z ustawieniem wykorzystywania grafiki jedynie jako akcelerator fizyki.
Z ciekawości podłączyłem drugi monitor- na jednym obraz był generowany przez Radka, a na drugim przez GeForce'a.
Wszystko działało bez przeszkód na Win 7.
Dla wyjaśnienia- karty nie były połączone w żadne "CrossSLIFire". Nie dzieliły się renderowaniem obrazu. Każda pracowała samodzielnie.
U mnie taka konfiguracja nigdy nie dzialala, najczesciej mialem jakies zwiechy lub blue screeny przy starcie systemu. Drugiej karty chcialem uzywac do podlaczenia kolejnego monitora. Jako, ze bylo to wiele lat temu, to pewnie byla wina plyty glownej(chipset AMD 790X) lub sterownikow(firegl 5600+gf7600, radeon 1950+gf8600 i jeszcze cos starszego czego juz nie pamietam).