Wskaźnik poziomu benzyny PuntoS
Na wstępie zaznacze, że nie jest to żaden poważny problem, lecz w moim przypadku dosyć irytujący. Otóż w moim samochodzie wskaźnik benzyny nie znajduje się zawsze w miejscu, tylko podczas zwalniania, przyspieszania i skręcania lawiruje spadając do rezerwy, żeby po chwili wrócić na miejsce. Jest to denerwujace bo nie zawsze mam pewność ile mam jeszcze tej benzyny. Z czym jest problem i jak temu zaradzić?
Kwestia umiejscowienia pływaka. U mnie w Golfie jak podjeżdżam pod górę to wskazanie spada, jak z góry zjeżdżam to się podnosi. Tak jak wysiak mówi, patrz na to co pokazuje jak stoisz/jedziesz po płaskim, będziesz miał właściwy wynik.
Wskaźnik nie powinien być aż tak czuły jak opisuje to autor. Nie jest normalne, że na zakrętach wskazanie spada do rezerwy. Może coś z pływakiem jest nie tak, trzeba by jednak do serwisu podjechać.
Nie powiedział jaki jest "normalny" poziom. Więc nie można określić czułości :P
U mnie w Peugeot 307 S16 potrafił zjechać z 1/4 baku do rezerwy ale przy ostrzejszej jeździe. Z kolei jak jeździłem powolutku to pokazywał więcej niż rzeczywiście jest.
Także zawsze po uruchomieniu stacyjki kontrolowałem ile jest w rzeczywistości i tak sobie jeździłem. Takie wskaźniki są wkurzające ale nigdy nie oszukują na tyle, żeby zabrakło benzyny nagle.