Witam. Pytanie zasadniczo do ludzi "obeznanych w temacie" blogów, reklam, stron,youtube'a i korzyści z tego
Zacznę od tego, iż w 2011-2012 roku prowadziłem z kumplem (on był Adminem, ja Starszym Redaktorem) w portalu Grastrada.pl (który de facto już nie istnieje), portal o grach, które być może ktoś z Was kojarzy. No i kurde, nie miałem wtedy tego poczucia marnowanego czasu przy graniu, bo coś tam bardziej robiłem oprócz grania ;)
I generalnie dalej bym chętnie porobił jakieś recenzje, opisy,artykuły, nie dokończyłem swojej serii z cyklu "Siecz i rąb, czyli historia gatunku Hack&Slash wg Exisa", a mam jeszcze w głowie parę pomysłów na inne serie/artykuły... Związane także z moim drugim "hobby" - muzyką(chociażby mój profil YT widoczny w sygnie).
Aplikowałem już do paru portali, w tym i 2 (słownie: dwa) razy do gameplay.pl, lecz niestety bieda - bez odzewu.
Dlatego też myślę o jakiejkolwiek samowolnej myśli blogowej(jakkolwiek taka forma myślę dla mnie była by najlepsza - mięć swój kącik do publikowania - ale jednocześnie chciałbym żeby ktoś to czytał).
Więc co? Co wydaje się najlepszym sposobem, i nie ukrywam że fajnie by było jakby się dało trochę grosza z tego zarobić. Na ile wydajne są reklamy(i jakie, czym się kierować?) Jakie są funkcjonalności i ograniczenia autonomiczności na wszystkich darmowych serwerach blogów typu blogger, blogspot, wordpress?
A może jutup? Choć z drugiej strony... dużo bardziej cenie sobię słowo pisane, poza tym nie mam specjalnie możliwości do gadania (a i też mi się nie chce za bardzo; choć wiem że się nie przebiję, ani nie mam planów nawet robić kolejnych xxxx gównoplayów), Myślałem już bardziej o czymś takim jak: filmik na YT w wersji mówionej = to samo co w wersji pisanej na blogu, tyle że z jakimś tam filmikiem. Dotychczas przy swoich artykułach dawałem jakieś krótkie, czasem nietypowe filmiki z gier które opisywałem.
Miałem kiedyś swojego bloga na darmowym (do czasu) serwerze byethost.com, ale po jakimś roku użytkowania nie dało się tam żyć, bo spam ogarniał niemal całą treść.. po jakimś czasie nie używania narobiło się tam tyle takiego syfu, że nawet w menedżerze plików nie mam - nie widzę żadnych plików; nie mogę nawet usunąć pozostałej zawartości,zrobić kopii plików, nic. Taki badziewny darmowy serwer.... ale w sumie inne, polskie czy nie polskie też nie są lepsze.
Co polecacie?
btw, nie wiem czy w sumie odpowiednia kategoria, ale prawdę mówiąc nie wiedziałem gdzie to zaklasyfikować. Myślałem albo o moje video(choć nie jest to video; a pisma o grach też to nie są).
"Aplikowałem już do paru portali, w tym i 2 (słownie: dwa) razy do gameplay.pl, lecz niestety bieda - bez odzewu."
Może przy pierwszym razie, warto było nieco dłużej poczekać?
Materdea - nie chciałbym tu "prać brudów", ale to było już pare miesięcy temu, więc nie sądze żeby czas miał tu coś na uwadze - a tymbardziej że ekipa GOL-a miała by takie opóźnienie z ogłoszeniami ;) Tymbardziej, że co jakiś czas się nowi członkowie gameplaya pojawiają, więc maile czytane i przetwarzane są napewno. Po prostu nie te progi, więc chcę zacząć od czegoś mniejszego.
Pytanie jest więc rodzaju: Na ile się opłaca brać oferty serwisów blogowych i jakie są najlepsze, i jaką mam wtedy autonomię, prawa i takie tam w kwesti reklamy, rozgłosu itp.
Odpusc sobie i jeszcze ta kpina z zarabianiem na youtubie albo blogu, i co kase bedziesz trzepal na 5 unikalnych wejsciach miesiecznie? O tym twoim "portalu" tez nie slyszalem wczesniej. Tez pewne mial z 10 wejsc na miesiac?
Ja bym wybrał stronę CD-Action, można tam prowadzić blog, są i gracze...
Inne opcje to strata czasu, jest od groma różnych blogów czy profili na YT, że więcej będziesz się męczył ze znajdowaniem odbiorców niż z tworzeniem treści.