WordPress - prośba o pomoc :)

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
02.10.2012 10:38
Backside
😊
1
odpowiedz
Backside
78
Senator

WordPress - prośba o pomoc :)

Zakładam drobną stronkę na WordPressie i natrafiłem szybko na problem, zastanawiam się czy w ogóle da się go rozwiązać.

Wygląda to tak - chcę pisać wpisy o dwóch kategoriach, nazwijmy je Newsy i Recenzje. Chcę dodać strony do menu, które będą też nazywały się Newsy i Recenzje i po kliknięciu w nie będzie widoczny tylko stream wpisów z kategorią, odpowiednio, Newsy albo Recenzje.

Pomoc WP mówi mi, że założenie stron jest takie, że mają przedstawiać jeden stały wpis, a nie stream. Da się to jakoś ominąć?

Wykorzystanie tagów i kategorii w bocznym menu odpada, interesuje mnie tylko menu.

Czy ktoś mógłby mi pomóc albo wskazać jakieś linki opisujące jak to zrobić?

02.10.2012 10:44
Raistand
2
odpowiedz
Raistand
189
Legend

A nie wystarczy, żeby do pozycji menu przypisać kategorię zamiast strony?

Wykorzystanie tagów i kategorii w bocznym menu odpada, interesuje mnie tylko menu.
Nie rozumiem tego zdania.

02.10.2012 10:47
Backside
3
odpowiedz
Backside
78
Senator

Też tak myślałem, przypisałem kategorię do menu, ale nic się nie pojawia. Może WordPress z opóźnieniem wprowadza zmiany?

już nieważne :)

02.10.2012 11:52
4
odpowiedz
zanonimizowany789322
28
Senator
Image

A wybrałeś menu, które ma się pojawiać?

Jeśli dobrze zrozumiałem, kategorie chcesz mieć w pasku na górze - sprawdź czy twój szabon w ogóle na coś takiego pozwala; są takie, które nie obsługują menu górnego i wszelkie menu jakie masz musisz dawać do sidebara. Jeśli motyw obsługuje menu górne, to powinno się pojawić pole, które zaznaczyłem gustowną czerwoną strzałeczką na screenie(akurat motyw, którego używam obsługuje dwa menu górne, jednak jest wiele obsługujących jedno).

[ed.]
Nie, WordPress nie wprowadza zmian z opóźnieniem, a jeśli, to ponowne zalogowanie się zazwyczaj pomaga.

02.10.2012 13:04
Backside
5
odpowiedz
Backside
78
Senator

Miczkus --> Ok, super - podziałało :). Dodałem tak jak u Ciebie Top Menu, dodałem do niego 2 kategorie, ustawiłem Top Menu jako główne i wszystko się pojawiło.

Ale niestety pojawiły się kolejne problemy. Chciałem dodać też do menu "Home", który wyświetlałby po prostu stream informacji z 2 kategorii, stworzyłem menu, dodałem tam te 2 kategorie i nic się nie wyświetla.

02.10.2012 13:18
6
odpowiedz
zanonimizowany789322
28
Senator

Zakładam, że twój motyw obsługuje tylko jedno menu - czyli w "Położenie motywów" masz tylko jedno pole wyboru, a nie dwa tak jak u mnie.

Musisz po prostu wybrać to nowe menu linkami do strony głównej i about jako menu główne.

02.10.2012 13:19
Backside
👍
7
odpowiedz
Backside
78
Senator

Nie, mam 2 menu do wyboru.

Ok, dzięki wielkie za pomoc - już wszystko opanowane :). Teraz najtrudniejsze, czyli babranie się z kodem i widgetami ;).

02.10.2012 13:31
8
odpowiedz
zanonimizowany789322
28
Senator

Nie ma za co :]

Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl