Chcę zmienić system. Z poczciwego XP myślałem nad Vistą ale raczej będzie to W7, w dodatku tylko on obsługuje dyski SSD (8ke pomijam). Czy będą problemy ze starszymi grami z lat 2006/2007 ? Wiedźmin ER, Gothic 3, Bioshock, Gears of War, Fallout 3(podobno totalnie nie działa na W7), Jade Empire, Oblivion, Mirrors Edge, Mass Effect 1,2, chyba większość powinna i dzięki patchom(Wiedzmin, G3) z tego co czytałem to działa ale róznie bywa. Więc jak jest naprawdę?
Bo taki Fallout 1 to w ogóle nie działał, sam widziałem niestety :/
praktycznie 99% gier z dowolnego rocznika powinna działać, ale z tych co wymieniłeś
Wiedźmin ER,
działa
Gothic 3,
działa
Bioshock,
działa
Gears of War,
nie wiem
Fallout 3(podobno totalnie nie działa na W7),
działa, tylko przy każdym uruchomieniu ograniczasz proces do 1 rdzenia na procku
Jade Empire,
działa
Oblivion,
działa
Mirrors Edge,
działa
Mass Effect 1,2,
działa
fallout z gog.com działa bez problemu, możliwe że do wcześniejszych edycji są jakieś patche - ale nie wiem
Fallout 3 chyba standardowo pobiera jedynie niecały drugi rdzeń, czy z 1 tylko działa w miarę ok ?
dzieki za info
z dwoma rdzeniami śmiga bez problemów od razu, z 4 coś trzeba w ini zmienić i ustawić albo 1 albo 2 rdzenie i to nie problem win7 w zasadzie a 4 rdzeni i fallouta, nie pamiętam już co niestety ci teraz nie powiem, ale łatwo wygooglujesz fallout 3 quad
edit:
Open up the fallout.ini file in: My Documents\My Games\Fallout3
Find the line:
bUseThreadedAI=0
change it to:
bUseThreadedAI=1
Add another line after it and insert:
iNumHWThreads=2
This will limit the game to 2 cores and prevent the engine bug from causing the game to freeze.
ps. to dotyczy tylko crasha zaraz po włączeniu gry, randomowe crashe w fallout 3 czy new vegas to normalka i tym się nie przejmuj, te gry tak po prostu mają, czasami możesz grać ze 3 godziny bez wywalenia się, czasem wywala się co 15 minut, nic na to nie poradzisz
Bzdury, F3 działa bez żadnego grzebania w .ini na 1,2 lub 4 jajkach. Tylko po co to ścierwo miałbyś instalować?
Zresztą praktycznie wszystko działa, gram w większości w stare tytuły (powiedzmy 2005 i daleeeeeeeko w XX wiek) i szczerze mówiąc nie pamiętam niczego, czego nie mogłem uruchomić.
Gears of War działa, gram obecnie na win7
Worms Armageddon i wiele starszych gier, np. Fallout, Heroes 3 uzywaja komponentu DirectX`a o nazwie DirectDraw do rysowania obrazu. Jako ze windows 7 juz go nie posiada, polecam uzycie jednego z wielu wrapperow dla win7, np. DDHack.
do worms armageddon na 99% jest jakiś patch, mam wersję steamową i nie potrzebuję go bo wszystko działa od razu, ale zgaduje że do poprzednich wydań i patcha wydali, poszukaj
Posiadam Worms Armageddon z extra klasyki dawnej, wydawanej jeszcze przez CD Projekt. Po przesiadce na win7 pomogły patche znajdujące się na stronie team17. Dodają rozdzielczości fullhd, usprawniają kilka opcji w grze odnośnie samej rozgrywki. Choć sygnowane są dla wersję windy XP, to trick działa też na windows 7. Konieczne było też zamknięcie, przed uruchomieniem gry, procesu explorer exe a potem uruchomienie programu worms.exe z menadzera zadan..tego, co ci wyskakuje poprzez naciśnięcie ctrlAltDelete
Działa. Nawet Half-Life 1 uruchomiłem na WIN7. Ale przecież Windowsy 7 od wersji Professional mają zgodność uruchamiania programów wstecz. Pamiętam, że jakaś gra mi nie chciała chodzić, to uruchomiłem ją w zgodność z Windows XP i działała. Innymi przyczynami były, że za dużo rdzeni. Wtedy po prostu zostawiałem jeden rdzeń i wszystko grało i huczało.