win 8 nagle zaczal sie dlugo uruchamiac, moze to dysk czy ram?
jak to czesto bywa, zarlo, zarlo i zdechlo:)
2 dni dzialalo pieknie a dzis kupa, tzn sam komputer dziala szybko jak juz sie uruchomi, ale proces uruchamiania wydluzyl sie z 10 krotnie!
najpierw komp stoi na ekranie poczatkowym (ten z wejsciem do biosa) z 30 sekund! pozniej jest czarny ekran z kursorem kilka minut
masakra, wiecie co moze byc przyczyna?
komp to laptop z i5 2.5giga, 8 giga ramu, wiec nie jest taki wolny...
dzieki, sciagam i zobacze co wyjdzie
a jakies inne pomysly?
w systemie zorbilem klasyfikacje i wyszlo:
Procesor Intel(R) Core(TM) i5 CPU M 460 @ 2.53GHz 6,9
Pamięć (RAM) 7,98 GB 6,9
Grafika ATI Mobility Radeon HD 5800 Series (Microsoft Corporation - WDDM v1.20) 7,2
Grafika w grach 4855 MB Całkowita dostępna pamięci grafiki 7,2
Podstawowy dysk twardy Wolne: 54GB (ogółem: 100GB) 5,8
najwolniejszy dysk, ale tak juz bylo wczesniej...
pecet, podstawowy test dysku:
HD Tune: ST9500420AS Benchmark
Transfer Rate Minimum : 24.2 MB/sec
Transfer Rate Maximum : 102.5 MB/sec
Transfer Rate Average : 71.3 MB/sec
Access Time : 18.1 ms
Burst Rate : 73.4 MB/sec
CPU Usage : 10.6%
teraz robie error scan
proponuje formacik i powrót do Windows 7
el.kocyk - ciesz się, że nie korzystasz z iphone, zaraz Legrooch by Ci pojechał, że nie ogarniasz i jesteś idiotą.
A tak naprawdę: PC to składak, windows to taki system który stara się tego składaka utrzymać w kupie, ilość zmiennych jest niewyobrażalnie wielka, i to, że coś od czasu do czasu się jebie to sprawa normalna. Ostatnio tylko roi się od wannabe mędrców twierdzących inaczej.
Na początek resetnij bios do defaultowych. Mi to wygląda na jakiś problem sprzętowy, jeżeli już BIOS Ci wisi kilkanascie sekund.
co do dysku:
HD Tune: ST9500420AS Error Scan
Scanned data : 476749 MB
Damaged Blocks : 0.0 %
Elapsed Time : 159:37
po pracy sprawdze pamiec, resetne bios i zobacze co sie bedzie dzialo
Battle-toad - ale ja korzyztam z iphone:) co prawda sprzedalem 4 i uzywam z powrotem 3g, ale jednak:)
Battle-toad - ale ja korzyztam z iphone:) co prawda sprzedalem 4 i uzywam z powrotem 3g, ale jednak:)
no to niestety diagnoza jest prosta ;)
no i przelaczylem sie na profil lokalny i uruchamia sie w chwile...dziwne:)
Profil lokalny czyli ten drugi to internetowy/cloud? Moze timeouty na laczu w takim razie (nim sie zalogowal)?
no ale to nie ma sensu, bo to pierwszy ekran kompa, ten gdzie mozna wejsc do biosu...
ale olac, dziala:)