Twój ulubiony klub odpadł z tych rozgrywek? Jesteś zły? To sam doprowadź tą drużynę do zwycięstwa bo to właśnie oferuje Football Manager, transfery, treningi, puchary, media, taktyki czyli to co menadżerowie lubią najbardziej. Sports Interactive niedawno zapowiedziało nową część najlepszego piłkarskiego managera - Football Manager 2011 ! Oto pierwsza zapowiedź serwisu cmrev : http://www.cmrev.com/newsroom/wiadomosc/FM-2011-oficjalnie-zapowiedziany_.html . Ale póki co, gdy będziemy nasłuchiwać kolejnych wieści dalej gramy w poprzednie wersje.
Wymagamy:
- kultury wypowiedzi i szacunku do rozmówców
- a także znajomości podstawowych zasad pisowni języka polskiego
- udzielania porad tym, którzy tego potrzebują ;)
Dodatki do Football Manager:
Football Manager 2010: Patch 10.3.0
http://www.cmrev.com/fileplanet/plik/Patch-10_3-_PC_.html
Football Manager 2010: Patch 10.2.0
http://www.cmrev.com/fileplanet/plik/Patch-10_2_0.html
Football Manager 2010: Patch 10.1.1
http://www.cmrev.com/fileplanet/plik/Patch-10_1_1-PC-Boxed.html
Football Manager 2010: Patch 10.1.0
http://www.cmrev.com/fileplanet/plik/Football-Manager-2010_-Patch-10_1_0-_PC_.html
Football Manager 2009 patch 9.3.0:
http://www.cmrev.com/fileplanet/plik/Football-Manager-2009-Patch-9_3_0.html
Linki do stron związanych z FM i CM
http://www.cmrev.com/
http://www.sortitoutsi.net/
http://www.forumcm.net/
http://sigames.com/
http://community.sigames.com/
http://www.fmunderground.net/
Poprzednia część :
https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=9350119
no nareszcie, bo już mi się nudzi FM10, za dużo w niego gram w pracy i 5 sezon już ;P
A ja po dłuuugiej przerwie znowu zacząłem karierę. Powolutku zdążam w kierunku wielkich sukcesów.
Wybrałem 5 najsilniejszych lig i mam w planach wygrać mistrzostwo w każdej z nich.
Zacząłem na bezrobotnym, przygarnęło mnie Villareal II jednak postanowiłem szybko uciekać bo na każdy mecz pierwszy zespół udostępniał mi innych grajków i męczące to było.
Zwolniłem się, poszedłem na urlop i jednocześnie ustawiłem w opcjach żeby się ubiegać o pracę. Odezwało się ledwo zipiące Derby, które wyciągnąłem z dolnych rejonów Championship. Zbudowałem skład na nowy sezon, tułałem się w szczycie tabeli aż zgłosiło się West Ham.
Do West Ham przeszedłem w chwili gdy zajmowali przedostatnie miejsce w Premiership. Udało się ich nie tylko utrzymać, a nawet zająć 10 miejsce na koniec sezonu.
Teraz, w połowie kolejnego sezonu zajmuję drugie miejsce i zastanawiam się czy to będzie zespół którym sięgnę po jeden z celów mojej kariery.
Przy aktualnym tempie grania akurat zabawy mi starczy do czasu ukazania się nowego FM :)
No ja zacząłem sobie Newcastle, którym po fenomenalnym sezonie awansowałem do PL, następnie wygrany Puchar Ligi i 6 miejsce w PL, w kolejnym sezonie grupa LE, Puchar Ligi wygrany i 4 miejsce w PL i wtedy zaproponowało mi pracę Athletico Madryt :) No i tu sukces. Mistrzostwo, Liga Mistrzów wygrana, Supercopa i Superpuchar Europy też ;)
Ja już chyba jestem za stary na gry, nawet na FM'a. Poza tym mam wrażenie, że w ostatnich latach stał się strasznie nudny. Kiedyś (jeszcze za czasów CM'a) każde nowe wydanie to było coś, pamiętacie na przykład rewolucję jak wszedł na rynek CM 3? A teraz... gra sprowadza się tylko i wyłącznie do ustawiania jakiejś skomplikowanej taktyki, a każdy normalny człowiek po pół godzinie gry się nudzi. :-/
btw. jakiś czas temu próbowałem zagrać w FM Live, ale po tym jak się okazało że muszę czekać na przydzielenie do ligi stwierdziłem, że nie warto.
btw2. widzę w zapowiedzi, że ma zostać poprawiony system transferowy - wreszcie! To, co się działo w poprzednich FM (wartość transferu w porównaniu do ceny wyjściowej) to była gruuuba przesada.
Garbizaur --> oj tam za stary. Zwyczajnie już się nagrałeś wystarczająco, odpocznij sobie :)
Ja też najwięcej grałem w CM3, a potem w CM 01/02. FM-y kompletnie nigdy mi nie podchodziły skutkiem czego miałem przerwę od Managerów kilkuletnią. Dopiero FM2010 jakoś mnie przekonał do siebie i znowu jak za młodzieńczych lat potrafię się cieszyć grą. Grunt to dawkować sobie grę powoli i bez pośpiechu. Parę godzin w tygodniu i nie ma znużenia, a nie to co kiedyś 10 godzin na dzień :)
10 godzin? oj obawiam się że chyba i więcej... ;) i pewnie masz rację, może mi jeszcze kiedyś wróci faza na FM'a. :D
Ja nadal grywam sobie w FM 09, ale mam pytanie odnośnie dodatku do FM10 (niedługo może pogram sobie w niego :P).
Otóż chodzi mi czy w tym dodatku: http://www.cmrev.com/fileplanet/plik/Liga-Polska-Update-v09.html w lidze III grupa wielkopolska-kujawsko-pomorska jest zespół Polonia Leszno :] Będę wdzięczny za odp :)
ALex --> jest. Ba, są nawet niższe ligi ;] Znalazłem nawet Luboński KS.
Garbizaur --> co roku mówili o poprawieniu systemu transferowego.
Czy mi się wydaje, czy już prawie wrzesień a o nowym FM w żadnej gazecie ani nic...cisza jak makiem zasiał.
Bez dodatków nie wiem, na pewno nie grywalna bo są tylko 2 ligi grywalne. . Ogólnie, wejdź sobie na forumcm i ściągnij paczkę z kilkunastoma ligami z całej europy dodatkowymi. Jest nawet bodajże 10 angielskich :)
A ja grywam sobie w FM09 i lece Arsenalem już 2013 rok. NIedługo wstawię screena ze składem oraz taktyką ;) Jak na Arsenal nie idzie mi najlepiej, na tyle sezonów udało mi się zaledwie 2 razy sięgnąć po mistrza ligi oraz tylko raz awansować do finału ligi mistrzów i zająć... 2 miejsce. Wątpię, abym zagrał już w FM`a 10 gdyż już niedługo wyjdzie nowiutka "jedenastka" o którą się chętnie pokuszę.
^^
Ostatni FM w jakiego grałem to 2007. Sporo się od tego czasu zmieniło ?
Sporo ;)
Powiem Ci, że szczerze nie pamiętam FM`a 2007, jednak na pewno nie było wtedy silnika meczowego 3D. To jedna z główniejszych zmian. W sumie ciężko mi powiedzieć co dokładnie się zmieniło, bo co roku jakaś nowość wpadła od producentów. Jednak wiedz o tym, że co roku FM stawał się co raz lepszy więc od czasów 07 na pewno wiele się zmieniło ;)
Mam nadzieje że w FM11 zmienią reputacje lig. Od dwóch sezonów gram regularnie w LM raz z 3 miejsca wyszedłem do LE. Trzy sezony temu dostałem się do 2 rundy eliminacyjnej LE (oczywiście tej po fazie grupowej) i nadal muszę zaczynać od 2 rundy kwalifikacyjnej.
Jestem na pierwszym miejscu w galerii sław. Czasami cieżko się opędzić od ofert transferowych ale u mnie jakoś daję radę. Tylko Jańczyk chciał odejść.
Mogę wam polecić pewnego defensywnego pomocnika.Zwą go Fredy Guarin. Kupiłem go z Porto za 275 tyś euro a sprzedałem za 6 mln do Porto. Dam zdjęcia
Po propozycji Valencii odszedłem z Lecha. Zaczęło się wyprzedawanie najlepszych zawodników i ściąganie szrotu. Przynajmniej sprzedali Bruno Ecuele Mange za 8,5 mln. Za krivca dawali 15 mln jeszcze za mojej kadencji ale nie zgodziłem się.
No fajnie tylko nie wiem w jakim celu te screeney wklejasz i co one mają oznaczać.
Też się zastanawiam :) Najpierw myślałem, że gra Barcą i pokazuje najlepszych zawodników :) Ale potem inne kluby :P
Jak wam się widzi nowy FM? Szczerze to mogliby jak zwykle zmiany opakować w formie patcha i wydac do FM 2010 :) Jeżeli nie poprawią lamerskich rzutów rożnych (kupuję zawsze najwyższych obrońców z najlepszym wskaźnikiem Heading, a ci na 30 strzałów trafiają 25 razy w poprzeczkę, 4 razy w bramkarza i może przypadkiem trafią raz do bramki)) i nie ustawią wreszcie balansu (bez czynnika "emocji meczowych" bo to już jest nudne, kiedy gniotę przeciwnika na jego własnej połowie, a on wykorzystuje jedną sytuację i tak się z nim męczę do końca meczu) to raczej na moją kasę nie mają co liczyć.
Sory panowie że forum użyłem ale kumpel chciał żebym mu wysłał screeny na emaila i nie mógł odczytac ;p
Żeby nie było offtopa kiedy wychodzi demo Fma nowego ?
No to nie ma jakiegoś imageshaska tylko na forum trza wklejać? :P
Kupiłem 09' bo miał rewolucyjne zmiany ale 10' to znowu właściwie patch ( podobnie jak FIFY czy inne PES'y, zmieniają się składy i ciut grafika czy menu ;) toteż poczekałem aż wyjdzie w jakiejś taniej serii. Podobnie zrobię z 11', mimo, że uwielbiam tą grę to nie wydam 120zł na 10' + kilka zmian często kosmetycznych.
Pamięta ktoś jeszcze FM 2006? Według mnie najlepsza część serii.
Obecnie gram w FM 09 Gateshead'em (Blue Square North) i zastanawiam się z jakich lig ściągać zawodników. Jest tu ktoś z doświadczeniem w graniu słabymi klubami?
Gram aktualnie dwudziesty piąty albo dwudziesty szósty sezon. Wyjściowa jedenastka:
Yusufi - da Silva Neto, Clement, Acosta, Sjoholm - Ferrari - Treguer, Lobos, Lee - D'Angelo, Angeli
Powoli czuję się już wypalony :P.
karolreal--> akurat ja grałem AFC Wimbledon jak zaczynałem przygodę z FM 09. I głównie szukałem możliwości wypożyczania zawodników z lepszych klubów (głównie juniorów). Starałem się nie kupować a to dlatego że kluby te mają mało pieniędzy na transfery.
Co jest z wami Goscie? Kiedys na wątku FMa był screen za screen'em, i wogole wiecej graczy sie udzielalo.. :( Nie straszcie ze FM idzie w zapomnienie.. :/
Dla odswiezenia tradycji dodam kilka swoich screen'ów.. :)
Zacząłem 3 sezon Milanem, wkleje kilka screenów najciekawszych zawodników..
Znany wszystkim z Mundialu w RPA, wg mnie najlepszy obrońca tych mistrzostw..
Diego Lugano
Wybaczcie, praca mnie pochłoneła..
Eee... nie upada, tylko jakoś czasu teraz mniej żeby się jeszcze tutaj udzielac. Gram dalej Wisełką, prowadze repe naszą :D 7 miejsce w rank FIFA :D rok 2019 :p Od października coś cześciej będe tutaj zaglądał bo teraz... praca...
Przy wklejaniu screena jakis blad mi non stop wyskakuje ;|
Aż się muszę pochwalić :D
W grupie mam jeszczy Lyon i Dynamo Kijów.
A myślałem, że z kasą jaką dysponuje już takich jaj nie będzie...
Kupiony. Zagrał połtorej sezonu u mnie tylko... szkoda... bo jak widzisz dużo bramek ładował nawet ;)
serek ---> niby te półtora sezonu to niedługo ale kasa jest ważniejsza :)
No ja na tą chwilę gram jeszcze w FM09 ale już dzisiaj przymierzam się do przejścia na FM10. Tylko dziwi mnie jedna rzecz. Otóż w FM09 nie musiałem wkładać do czytnika płytki i gra sie uruchamiała. Przy FM10 wymagana jest płyta. Czy jest jakiś sposób na to? Oczywiście bez używania "dopalaczy" :P
Ech...nudzi mi się już. Gram tym moim Atletico, wygrywam wszystko...myślę by po sezonie odejść i szukać jakiegoś klubu z którym będę musiał powalczyć.
Skład w Atletico:
Asenjo
Tomovic - Simunek - Demichelis (Martinez) - Kolarov (Echielje)
Palombo (Camacho)
Rakitic - Van der Vaart
Rooney - Forlan - Lewandowski
W rezerwie mam m.in. Vache, Aguero, Pandeva, Drogbe, Srne i wielu ciekawych młodych Hiszpanów. I naprawdę...od momentu przejścia do Atletico zdobyłem mistrzostwo, Champions League, Superpuchary, MŚ Klubowe i teraz tylko doliczam tytuły...
@[42]
Też taką sytuację miałem. Kupiłem do Newcastle Dżeko i w sezonie strzelił ponad 40 bramek w samej tylko lidze. Oczywiście Real Madryt się nim zainteresował i dał za niego 57M funtów. Prezes właśnie "wziął sprawy w swoje ręce" i zaakceptował ofertę. Ale po tym jak Dżeko ustalił z nimi warunki kontraktu po prostu się na transfer nie zgodziłem.
Postanowiłem wrócić do FM 2010. Wgrałem CM Revolution Update i (jak zwykle) objałem Milan.
Musze przyznac że po tegorocznym mercato gra się łatwiej - magiczna czwórka Ronaldinho, Robinho, Zlatan i (przede wszystkim) Pato pozwoliła mi ustrzelić 101 bramek w lidze i wygrac LM.
Przed nastepnym sezonem wydalem 113mln na transfery, sciagając m.in Rodwella, Sakho, Akinfiejewa, Defederico, Otamendiego, Hazarda i Auriera, iwec mysle że bedzie jeszcze lepiej. Jedyne co mnie w tym patchy denerwuje to zbyt dobre statsy Polaków. Taki Boenish zaraz po rozpoczeciu gry poszedl do Chelsea za 18.5 mln....
ALEX2150 -> W programie Alcohol wystarczy zrobić obraz oryginalnej płyty i potem ładować go przez Daemon Tools.
Ok, a może ktoś byłby chętny na grę przez sieć w 2010? :P Fajnie byłoby żeby zebrało się kilka osób (3-4 bo wtedy najłatwiej się umawiać na termin gry niż gdy gra 6-7 osób ;) Ale warunek jest niestety 1 ktoś musi mieć mocnego neta ;) Jeśli ktoś nie grał nigdy przez sieć nic nie szkodzi wszystko wytłumaczę ;)
Więc kto byłby chętny? ;)
I interesowałyby mnie raczej zespoły ze średniej półki ;) Ale oczywiście wszystko można obgadać ;p
Jak ktoś się jeszcze zgłosi to mogę i ja ;)
W tym sezonie pierwszy wystep w rozgrywkach Ligi Europejskiej. Niestety pojawil sie wielki problem. Musze zglosic 4 wychowankow klubu, a niestety mam tylko 3 i nie moge dalej grac. Jak to obejsc?
Wsadź kogoś z niższych drużyn albo przejdź na 1dniowy urlop i zostaw to zadania dla asystenta.
Ja też chętny. Neta mam mocnego. I proponowałbym ekstraklasę :)
Rezerwuje Lecha :)
Aaaalbo Championschip (jakby co Newcastle albo Reading :])
Też mogę zagrać przez neta. ;D
Ja natomiast proponuję uzbierać ludzi a potem planować jaką ligą będziemy grać ;)
Ewentualnie ja, zależy jeszcze w jakich godzinach :)
ok moje gg: 8553748 ;) niech tyci co napisali się odezwą ;)
Czyli tak podsumowując:
Zgredek
kosik007
Kubski
Guscar
Lukis
No to mamy 5 zawodników ;)
Trzeba by ustalić jakieś zasady, no i pierwszy termin. Aha, i wersje patcha i uaktualnien.
Ok to piszcie na to gg bo chciałbym jak najszybciej się zmówić i zacząć grę ;p
Wolałbym steam/xfire
Trzeba by ustalić jakieś zasady, no i pierwszy termin. Aha, i wersje patcha i uaktualnien.
No z patchem to wiadomo, uaktualnienie można forbes'a albo revolution.
Z zasad to na pewno bez corner buga grać .
Po FM 09 przyszedł czas na FM10 i tak rozegrałem pierwszy sezon Barceloną w FM10 (patch 10.3, uaktualnienie revolution wersja fix). Na początku drugiego sezonu (w pierwszym zdobyłem Puchar Mistrzów i Mistrzostwo ligi) i pojawia się pewien problem. Otóż w połowie sierpnia mam grać w Lidze Europy :| Czy miał ktoś z was taki problem?
Też mogę pograć, gg w profilu, steam - Sajsi317.
To jak coś ogarniecie to piszcie w wątku albo na gg.
Również.
Ja coś o tym słyszałem, ale patche to powinny naprawić...kurcze nie pamietam dokładnie.
ok to co preferujemy? ;p średnie czy mocne zespoły? ;p
z lig chciałbym: Anglię , Hiszpanię, Włochy, Niemcy, Rosję, Polskę coś z tego ;)
z lig chciałbym: Anglię , Hiszpanię, Włochy, Niemcy, Rosję, Polskę coś z tego ;)
Z tego zestawu wybrał bym Hiszpanię(pod warunkiem wykluczenia Barcelony i Realu, wybrał bym w tedy At.M albo Valencie), Rosję(Zenit albo CSKA) lub Polskę(Lech, Polonia.W,Jagiellonia).
Ewentualnie mógł bym do tego zestawu dorzucić ligę Brazylijską.
Gramy oczywiście wszyscy w jednej lidze. Dlatego proponowałbym: Serie A - dużo mocnych średniaków od Lazio po Napoli czy Genoę; Bundesligę - tu oprócz Bayernu też spory wybór; Premiership gdzie oprócz 3 topowych drużyn też jest z czego wybierać; za Ligue 1 nie przepadam ale też wybór jest spory.
La Liga odpada ( aczkolwiek mnie by tam nie przeszkadzało ) bo jest dosyć niezbalansowana :)
Ja byłbym za Ligue 1, Bundesligą lub Ekstraklasą.
Włoskie ligi jak dla mnie odpadają.
Niemcy mogą być Francja średnio.
A co powiecie na jakąś ze słabszych (teoretycznie) lig? Może jakaś Grecja, Serbia, Ukraina, Austria?
To może jednak Niemcy ;)
Proponuję jakieś uaktualnienie z obecnymi transferami.
Od razu mówię że rezerwuje Schalke! :D
BuLi jak najbardziej :)
Werder/Bayer
Na jutro można się jakoś ustawić tylko nie wiem czy wieczorem mecz będę oglądał na Tv czy przez sopa
Jak Undesliga TO JA `WOLBSURG...
ALE PRTEFOEROWAŁBVYM POLSKA: ) ja LECH!!! bo wiadomo dlaczergho
SERTA a - JUVENTUS
cHAMPIUONSHIP - JUVE albo nwqcastle
pREMIERSCHIP -L;IVERPOOL ALBO ASTONBVBILLA
La liga to Atlerticoalbo Derportyticvo...
No to w mojej kwasti.Byleniefrancja
mam nadzieje szie sie doczytracie bociezko misie pisze ;]
podraiwaim!!
Pozdro Lukis, macie brzydki stadion :P
No to czekamy w takim razie na decyzję reszty graczy odnośnie bundesligi.
A i proszę jeszcze żeby każdy napisał jakie ma łączę i od jakiego dostawcy, ja Neostrada 7,4Mb/s.
AHAHAHAHAHAHAHA Lukis, trzymaj się! XD
EDIT:
Neostrada 2 Mb/s
Ok czyli głosem ludu wszyscy zgodzili się na Bundesligę ;]
Kub$ki-Schalke
Lukis'-Wolfsburg
ZgReDeK-Werder/Bayer
kosik007-? ;)
Gucsar-Hoffenheim
jutro mogę grać od 17 do ok. 22-23
1. Kto ma jakiego neta?
2. Komuś wytłumaczyć jak się gra przez sieć? ;)
3. I jakie uaktualnienie? Ja preferowałbym to najnowsze z CMRev :)
Też mogę grać, zespół w sumie obojętny, net - Neostrada 2Mb/s. Tłumaczyć chyba nie trzeba, chociaż może ja o czymś nie wiem ? ;> Jak jest coś skomplikowanego to piszcie tu.
Dla mnie jutro 19-23 gdzieś pasuje.
Ja mogę zagrać HSV :)
Możesz wytłumaczyć na czym polega gra przez neta, jeśli to coś skomplikowanego. ;d
Od 17 ok, ale nie wiem ile czasu będę siedział. To robi jakąś różnicę? Mogę sobie pójść wcześniej niż wy, czy trzeba skończyć razem, ew. będę ostro z tyłu?
Ale odzew :p W sumie można grać w 6 tylko jak to będzie wyglądać z czasem... :/ Z praktyki wiem że będzie trudno umawiać się na konkretny dzień i godzinę gdy jest tyle ludzi ale spróbować można.
Gucsar-Hoffenheim
Kub$ki-Schalke
kosik007-HSV
ZgReDeK-Werder/Bayer (co wybierasz?)
Lukis'-Wolfsburg
sajes-?
I już się zaczyna ;) czyli jutro można by zacząć od 19.
kosik007---> gdy cię nie ma, a my gramy drużynę prowadzi asystent
Instrukcja do grania w sieci---> http://fmzone.pl/articles.php?article_id=27
Mnie jednak też bardziej pasuje gra od 19.
W sensie dzisiaj od 19 tak? Ja mogę nawet wcześniej :]
Gucsar-Hoffenheim
Kub$ki-Schalke
kosik007-HSV
ZgReDeK-Werder/Bayer (co wybierasz?)
Lukis'-Wolfsburg / Borussia
sajes-?
Rezerwuje dwa ;] Bo jak gramy na najnowszej łatce to Borussia bo bede miał Lewego :D
Jakbyś my nie grali na najnowszej łatce to bym nie wybrał Schalke ;)
Jak mi nie padnie komputer to na około 19 się piszę, może być wcześniej-póxniej byle by mi komputer nie padł ;)
Mi też wydaje się że najlepiej na tej najnowszym uaktualnieniu z CMRev ale ze zmienionymi umiejętnościami ;) upewnijcie się że taki właśnie macie bo istnieje też wersja bez zmienionych umiejętności :)
http://www.cmrev.com/fileplanet/plik/FM-2010-Revolution-Update-CA-PA-fix.html
Hmm ja to wkleiłem ale mi się nie pojawia do wyboru?
Czy może to od razu aktualizuje?
Aha to rozumiem, że wybierami 2 ligi niemieckie tylko tak? By ewentualnei ktoś mógł spaść i tam kontynuować z naszym wsparciem ;]
Mała baza danych. Czy jakieś kraje odnośnie wyszukiwania?
Jak najnowsza łatka to biorę BVB.
Wybierając takie drużyny spadnięcie łatwe nie będzie ale w sumie dobry pomysł, nie wiadomo co się zdarzy. Baza danych może duża i bez żadnych krajów.
Taka moja propozycja ;)
Baza danych min 90k graczy :)
Jeśli mówisz poważnie to powodzenia.
Stworzyłem teraz na próbę grę, 2 ligi i duża baza.
Ja gram na lapku (nowym) a neta mam kablówkę nie wiem ile ale chyba 6 mb ;]
spróbuje ktoś na próbę się podłączyć?
ZgReDeK---> żartujesz? :D maksimum (MAKSIMUM!!) te 2 ligi niemieckie mogą być chociaż wątpię że ktoś spadnie grając takimi klubami :) lepiej byłoby wziąć 1 ligę niemiecką i dodatkowych zawodników z jakiegoś kraju ;)
Lukis' -->mogę spróbować tylko daj IP i chyba ZgReDe?K stawia bo on ma czternastkę ;) steam: grzmocior
Buhahaha...
wszedłem w BVB i mam dwóch Kagawa... różnią się statystykami ale jest ich dwóch...
192.168.2.5 / 79.173.1.217
emm...znalazłem kolejny błąd.
U mnie zarząd proponuje mi budżet transferowy w wysokości 0 euro...
Ten najnowszy patch pieprzy grę.
No z lig to wiadomo, że dwie niemieckie. Baza danych duża+ parę bonusików, żeby nie było, że jakieś talenty umknęły :D
Grałem kiedyś z kumplem z Anglii parę sparingów nie było problemów z przycinaniem.
Mam całkiem niezły upload więc nie powinno być tak źle. Jak graliście na jakimś 512/64 to się nie dziwcie :D
U mnie zarząd proponuje mi budżet transferowy w wysokości 0 euro...
to akurat nie błąd.
Zgredek - Ty to chyba nie wiesz jak ta gra potrafi przecinać nawet przy dwóch graczach, jednej lidze i małej bazie danych.
BVB ma taki właśnie budżet.
Lukis'---> to nie błąd :) z tego co pamiętam na świeżym 10.0.3 też tak jest :) z tymi 2 Kagawami to faktycznie jednak coś nie tak... :/ I właśnie o to mi chodzilo :) Jeśli nie masz zewnętrznego IP to potrzebne będzie Hamachi ;))
ZgReDeK nie przesadzasz z tymi ligami? :) Bez przesady. Pamiętaj że musisz udźwignąć grę dla siebie i 5 osób ;)
Nie pisałem o ligach tylko liczbie zawodników. No więc te 50k to jakieś minimum, bo inaczej będzie źle się grało gdy brakuje wielu fajnych grajków.
no to zgramy się na hamachi.
No cóż, obrodziło...za to wy bedziecie mieli budżety ;] A ja Lewandowskiego :D
Sprawdzałem przed chwilą i Bayer, Werder, VFL W. mają max 8m €.. więc nie jest tak źle :)
No chyba, że ustalimy 10m € dla każdego w edytorze :P
No więc te 50k to jakieś minimum, bo inaczej będzie źle się grało gdy brakuje wielu fajnych grajków.
Wielu fajnych grajków kosztem tego że jedno okno będzie się 30s otwierać? Nie dzięki.
Naprawdę gra ciężko chodzi przy zaledwie dwóch graczach i minimalnych opcjach więc to nie ma sensu.
Naprawdę gra ciężko chodzi przy zaledwie dwóch graczach i minimalnych opcjach więc to nie ma sensu.
No to zaraz potestujemy tylko się umyję i zjem coś :D
Ja proponuję oficjalne rozpoczęcie na 19. ;P
btw na jakiej łatce gramy, na jakim patchu? bo ja dopiero teraz fm 2010 zainstalowałem, do tej pory grałem w 09 :P
mam nadzieję, że mi się to zdąży zaktualizować do 19...
Zagadaj ktoś na gg: 2684015 to sprawdzimy jak to działa.
ZgReDeK---> tak tylko pamiętaj że to nam będzie się ścinać Ty będziesz miał wszystko normalnie;)
roni9 - ok, jakie masz łącze i w jakich godzinach będziesz dostępny?
Dobra biorę się za instalowanie gry, w jaki sposób będziemy się komunikować?
Jak co:
moje GG: 6170179
ok zacznijcie się powoli odzywać na gg (8553748) lub steam (grzmocior)
Na GG też można zrobić czat.
A najlepiej to niech host da IP do serwera i napisze jak wejść a czat będzie w grze i już.
jaka wersja hamachi?
a konfa na gg? albo skype?
Piszcie do mnie na gg:2684015 albo steamie: gelerth to dam IP
Lukis' napisz do mnie na GG to będzie konferencja okazało się że ZgReDeK ma zew. IP i nie trzeba Hamachi ;)
Tak, ale gra moim zdaniem pozostawiała wiele do życzenia. :P
W każdym razie, między nami odbyły się na razie 2 sparingi - Schalke Kubskiego przegrało 4-1 z Werderem Zgredka, a moje HSV po zaciętym meczu pokonało 1-0 Hoffenheim Gucsara. :)
Ja dziś nie gram, Lukis z tego co kojarzę też dziś nie da rady.
Tak, ale gra moim zdaniem pozostawiała wiele do życzenia
Trochę wolno szło, ja nie wiem ludzie wy profil każdego piłkarza przeglądaliście ?
widze ze sie spoznilem, szkoda bo bym zagral.. :P
Widzę że kiepsko wam idzie to granie. Ja bym wam proponował najniższą ligę. Np wybrać serie C lub inną bo wtedy nie ma kłótni kto chce jakim grać zespołem :]
Ja tak przynajmniej z kumplem zrobiłem i grało nam się fajnie :)
ALEX2150---> Dlaczego kiepsko? :) Trochę wolno szło ale dlatego że każdy musiał ustawiać taktykę,skład,transfery itd. Kilka razy już to przerabiałem i wiem, że potem z górki już leci ;) I u nas nie było żadnych kłótni o wybór drużyny ;) Chcieliśmy tylko żeby było w miarę wyrównanie i dlatego nie można było przejąć Bayernu ;)
Gucsar --> ale ja będę się trzymał swojego zdania :] W niższych ligach są lepsze emocje ;) A pierwsze to wiesz masz już ekstra skład i walczysz :)
A tak nawiasem:
Dowiedziałem się że sporo osób ma problemy z tym uaktualnieniem revolution update i wersja fix. Chodzi o tą Ligę Europejską.
Macie jakiś fajny klubik gdzieś z tak środka ligi ewentualnie końcówki z jakimś budżetem 5mln
ALEX2150--->ekstra skład? :) mówisz to mi? :) Ja nie mogę skompletować ławki rezerwowych... ;) Powiedz to Lukisowi który ma zerowy budżet ;) I uwierz mi mógłbym tak jeszcze trochę powymieniać :) Super skład to ma Bayern który jak wspominałem nikt nie przejął i właśnie wyciągnięcie takiego średniego zespołu który ma oczywiście dużo zalet ale też ma na prawdę dużo do roboty może być fajnym zadaniem tym bardziej jeśli grają ze sobą 6 ludzi które są na prawdę równorzędne :)
Gucsar --> ja tam szaleje teraz na boiskach angielskiej 11 ligi :D Jako że błąd mi powtarza się a rozwiązania nie widać (Revolution Update fix), postanowiłem zainstalować dodatek ligowy który działa pod baze 10.3 i Heya Banana :D Problem że to klub amatorskich ale w ten sposób mogę zweryfikować całą przygodę z CM/FM :) Czego jeszcze mi brakuje a co opanowałem w dostatecznej ilości :)
O jakim błędzie mówisz?
Guscar --> zerowy budżet ale Helguera i Vieri ściągnięci ;] A do tego sprzedaż Błaszczykowskiego i euromiliony się pojawiły.
Kiedy gramy? Trzeba przetrzymać okres transferowy i pójdzie :)
Ktoś chętny dziś? Mogę nawet od zaraz.
Koło 18 będę
ZgReDeK ---> po zdobyciu Mistrzostwa Ligi i Pucharu Mistrzów przed drugim sezonem w połowie sierpnia gram w Lidze Europejskiej a tak nie powinno być. W 3 sezonie jest to samo.
No i w końcu udało mi się zakończyć sezon bez porażki. W klasyfikacji strzelców na dwóch pierwszych miejscach moi gracze (21 i 18 bramek). Król strzelców został także najlepiej asystującym z 14 asystami w sezonie. :D
Ja własnie zacząłem 3 sezon w 11 lidze angielskiej :D Ale kurde coś ciężko mi szło w dwóch poprzednich sezonach. Początki bardzo dobre w obu przypadkach. W połowie coś zaczęło szwankować i kończyłem sezony w środku tabeli.
Ja teraz z koleji z reprezentacją Polski mam Mistrzostwa Europy. W grupie druga w rankinkgu FIFA Holandia, Serbia i Słowenia. Z Holendrami udało się wygrać 1-0, z Serbia remis 2-2 a ze Słowenią 4-0 do przodu i wyjście z pierwszego miejsca.
W ćwierćfinale gram zaraz z Hiszpanią - gospodarz - nie będzie lekko. Napisze jak poszło potem.
Kiedy gramy?> Czwartek ?
Niestety 3-1 dla Hiszpanówi i koniec marzeń o medalu... ;(
Ja tam po bodajże 9 kolejkach 22 pkt na koncie. Tylko gorszy bilans bramkowy i przez to jestem wiceliderem. Zdenerwowałem się na Anglików których sprowadzałem w poprzednich dwóch sezonach. Sprowadziłem przed trzecim aż 6 Polaków w tym 3 bramkarzy i rezultaty widać od razu. Teraz czeka mnie mecz z liderem który jest klubem zawodowym :| (mój amatorski). Mam nadzieję że coś ugram na własnym stadionie :)
Nie przeczytałem co Lukis napisał :p
Jest sukces. 1 miejsce w rozgrywkach grupowym LM. W 1/8 gram z Marsylią.
Czemu zasłoniłeś swoje strzelone i stracone bramki, czemu nie ma wyników i czemu Tibilisi ma aż 29 straconych bramek? ;>
Pewnie za dużo wlazło z corner buga :D
Przed 5 sezonem udało mi sie po roku awansować z 10 do 9 ligi teraz pora awansować do 8 :D Do tego jako beniaminek jestem wymieniany jako faworyt do awansu :D
Panowie mam taki problem (tym razem z koszulkami ;P) Otóż posiadam kits typu Catalogue i mam pewien problem z trzecią koszulką Chelsea niby widnieje w odpowiednim katalogu ale nie wyświetla się. Robiłem już nawet przez FM Graphics Guru i też nici. Ma ktoś ten sam problem?
ok... :P to jak zbieramy się żeby znowu pograć? :P mi pasuje każdy dzień oprócz czwartku :P
Mi to wsio, ciekawe jak reszta :)
A ja rezygnuje :)
Ech jeszcze miesiąc czekania na 2011...już w 2010 nie gram;] Ale nie mogę się doczekać 2011. Oby tylko dodatki z 2010 działały:P
Tak z ciekawości zapytam: Czy będziecie pomagać w tym?
http://www.cmrev.com/newsroom/wiadomosc/Pomoz-w-tworzeniu-Polska-Liga-Update_.html ??
Przypominam że już jutro w godzinach porannych na Steamie, premiera dema 11-stki.
Demko pobrane (1.90gb).
Zmian niby wiele lecz jak dla mnie zdecydowanie za mało by dać 119 zł :)
A no i ten edytor SFG to tak na prawdę stare polecenia tyle że dodali do tego obrazek, żeby łatwiej było się połapać :D
Bardzo jestem rozczarowany, pobralem wczoraj demko, zagralem dwa mecze i wiem na pewno, ze w tym roku zabawy z FM nie bedzie. Z tego co zauwazylem, gra pozostala niezmieniona w 90% od fm2009 a nawet fm2008. Jako czlowiek ktory gral w wszystkie edycje namietnie jestem bardzo zawiedziony.
Też jestem rozczarowany. Raz, że silnik meczowy nie przeszedł większych zmian (nadal lamerskie rożne) to jeszcze staty niektórych zawodników są albo niedokoksowane lub przekoksowane. Agenci to tylko dodatek, dość śmieszny zresztą bo grają L'poolem co 2 dni miałem wieści że ktoś chce mi wcisnąć zawodnika ;) Zostaje przy FM 2010, który zresztą jest bardziej przejrzysty. Jeżeli twórcy chcą zyskać w moich oczach to powinni poprawić 2 sprawy:
- zachowanie AI i fizykę w meczach
- rozbudować aspekt pracy z młodzieżą np. budowę szkółek piłkarskich w różnych krajach.
- rozbudować aspekt pracy z młodzieżą np. budowę szkółek piłkarskich w różnych krajach.
Z tym sie zgadzam kiedyś grałem Barcą z 10 sezonów kombinowałem z najlepszymi treningami sprowadzałem najlepszych trenerów i gówno z tego. przez 10 lat nie wyszedł z la Masi ani jeden dobry zawodnik nie mówiąc o jakiś perłach futbolu ;]
FM 2011 to taki podgrzewany kotlet z frytkami. Co nowego znajdziemy w tej wersji? "Nowy" silnik 3D ale nadal AI i fizyka kuleje. Druga nowinka to proponowanie zawodników przez agentów, jest to bardzo wkurzające, co dwa - trzy dni dostajemy spam w naszej skrzynce, a prowadząc mocny zespół proponowani zawodnicy nadają się do podawania ręcznika i wody dla rezerwowych. Nie wiem jak to wygląda gdy prowadzimy słaby zespół, ponieważ grałem Man City. Inna ciekawa rzecz to wiadomości osobiste i z ligi są na jednej stronie. Prowadząc rozmowę z mediami wystarczy kliknąć na odpowiedź, bez potrzeby potwierdzania. Zauważyłem, że przed rozpoczęciem sezonu zawodnicy mają niskie morale, w fm 2010 nigdy się z taką sytuacją nie spotkałem. W transfery nie bawiłem się, więc nie wiem jak to funkcjonuje w praktyce. Nie wiem jak wy ale pogram jeszcze przez weekend i powracam do ciupania w fm 2010. No i bym zapomniał dodać, że gra na moim laptopie chodzi szybciej niż poprzednia wersja.
Dla zainteresowanych mój sprzęt:
Laptop Toshiba
Intel Dual T3400 2.16 Ghz
4GB ram
ATI Radeon HD 3470
Na full detalach mecz 3D zacina się.
Jedna rzecz mnie denerwuje: taka sama rozmowa byla jak wyszedl 2010 a wczesniej 2009...
Panowie :) Jak dobrze że nie gram w demo :)
Wy chyba nie pamiętacie już że to FM :) Twórcy specjalnie tak robią by potem móc wydać pełnoprawne dodatki FM11.01 np :D
Spalony ?
Na poczatku narzekalem ale po paru rozegranych spotkaniach gra mnie wciagnela. Tylko szkoda, ze w demie nie ma greckiej ligi :P
Poza lekko zmienionym systemem transferów nie zauważam nic specjalnego. Chyba magia CM już minęła i żadna następna nie wiem jak rozbudowana edycja nie przypadnie mi do gustu. :-/
No to może i ja od siebie coś dodam. Nie wiem kiedy w końcu Jacobson, pójdzie po rozum do głowy i zrobi coś z tymi kwotami przy transferach. Przykład? Dla przetestowania gry wziąłem Barcelonę, wysłałem Atletico ofertę zakupu de Gea'y i co dostałem w odpowiedzi? Ok sprzedamy, ale za minimum 80 mln €. To jakiś niesmaczny żart. Co do silnika jest lepiej, ale do doskonałości mu brakuje, z tego co zauważyłem jest skuteczniej w sytuacjach 1 na 1. Nadal pozostaje jednak to uczucie, że niekiedy "komputer" musi wygrać/zremisować mecz, umywając się do kretyńskich zachowań moich zawodników. Absolutnym the best było to, gry mój obrońca stał z piłką jak posąg w polu bramkowym i czekał aż napastnik odbierze mu piłkę. Naprawdę po takich sytuacjach, aż odechciewa się grać.
Dlaczego w demie w lidze angielskiej nie ma oryginalnych herbów klubowych i zdjęć piłkarzy?
Lukis ---> Zespół z którym grałem to jakiś 3 ligowiec, dlatego takie trybuny.
Troche zagrałem w demo i spodobały mi sie te drobne usprawnienia. Rozmowy z agentami dodają realizmu, szkoda że na podobnej zasadzie nie zrealizowano negocjacji transferowych miedzy klubami, bo o ile wiem to odbywa sie podobnie - przynajmniej na najwyższym szczeblu.
Rozmowy z samymi pilkarzami też toczone są "w czasie rzeczywistym", ale tu akurat nie czyni to dużej różnicy.
Na rynku transferowym panuje wieksza aktywność niz dotychczas, wymagania finansowe klubów sa też mniej absurdalne niż wczesniej (udało mi sie kupić Fabio Contrecao za 4mln).
Wydaje się też że minimalnie zmieniono system ocen przyznanwanych zawodnikom przez skautów (albo Milan jest slabszy niż poprzednio i poziom potencjalnego wzmocnienia składu się obniżył:P). O ile wczesniej quality signing (czyli 3.5 gwiazdki) dostawali zawodnicy pokroju Fernando Torresa, a cała masa graczy dostawała "fairly good signing" (2.5 gwiazdki), to teraz zdarzaja się good/quality signing wśród mniej znanych graczy, przez co latwiej wyszukać dobrego grajka, przynajmniej w teorii. Oczywiscie czas zweryfikuje czy nie była to zwykła pomyłka skauta ;)
Ustawienia taktyczne są praktyczne niezmienione, kreatorem stałych fragmentów i treningiem się jeszcze dogłębnie nie zajmowałem ale zawwsze to jakieś urozmaicenie - zwłaszcza ze trening we wcześniejszych odsłonach sprawiał wrażenie bardzo uproszczonego.
Dadano tez pare bardzo drobnych ale miłych usprawnień - np. w czasie konferencji na pytania odpowiada sie jednym klikiem; łatwo jest sprawdzić limity trenerów/skautów/lekarzy jakie narzuca zarząd; czy rozdzielenie np. dwóch ST na STCR i STCL przez co na ekranie taktyki nie ma dwóch pozycji o takiej samej nazwie.
Mam natomiast uciążliwy problem techniczny - jeżeli w trakcie meczu nacisnę Alt+Tab, to gra wykonuje crasha - problem wystepuje zarówno na normalnej jaki i steamowej wersji dema. Wiem że to tylko demo i problemy mogą wystąpic, ale nie chciałbym zapisywać gry przez każdym meczem, więc liczę że pełna wersja będzie działać stabilnie.
A ja mam takie pytanko do fanów Fma ;p
Dlaczego grając Barcą nie ma w szkółce nigdy żadnych talentów do oszlifowania ?? W demie może tylko Thiago Alcantara wygląda na w miare sensownego reszta to żal komentować ? Dlaczego jedna z najlepszych szkółek nie daje żadnych talentów ??
Może zagram przez sieć z dwoma kumplami chciałbym grać Barca i inwestować w szkółke a nie kupowac Kroosów, Neymarów, Pastorów, Wilsherów itp itp
Jest to wogóle możliwe ????
matirixos --> Bo to jest loteria - gracze ze szkółki mają losowe PA i raczej nic na to nie poradzisz. Jeżeli bardzo Ci sie nie podoba nabór to możesz robić save w w okolicach 20-25 czerwca i kazać trenerom sprawdzać nowe nabytki - gość z trzema gwiazdkami ma bardzo dużą szanse rozwinąc się na co najmniej dobrego zawodnika; a jak nic ciekawego sie nie trafi to robisz load game...Inna sprawa że mi się ta losowość podoba, a osobna kwestia jest że gracz który ma wzmocnić Barcelonę musi mieć PA co najmniej 165, a takich jest niewielu.
Ja zawsze kupuje na tony 14-17 latków z calej Europy, i po paru latach okazuje sie kto byl pomylka scauta a kto diamentem. Reszta ma raczej zmarnowane kariery, bo staram sie ich nie wypuszczać do 21-22 roku życia, żeby nie wzmacniać rywali i odciąć ich od dopływu świeżej krwi ;) Na graczy ze szkółki nawet nie liczę, bo prawdziwe talenty trafilem ledwo dwa razy. W FM 08 miałem bramkarza który zagrał 160 razy w kadrze Włoch, a w 2010 D/WB RL który już w wieku 19 lat był warty ponad 30 mln (z ciekawości sprawdziłem jego PA - miał 199). Poza tymi dwoma wyjątkami to co najwyżej kilku prawdziwych wychowanków przebiło się do roli rezerwowego, a zagrałem w CM/FM kilkadziesiąt sezonów.
milanista --> Właśnie o to chodzi że powinno być tak że im lepsza szkółka tym większa szansa że trafi się diament ale czy tak na prawde jest w FMie to raczej nie. Moze jak pogram to bede hurtowo kupował 14-16 latków do Barcy ;]
Ja zagrałem kawałek sezonu w demie '11 Tottenhamen i nie jestem jakiś zachwycony. Fajna jest interakcja z mediami i piłkarzami, ale transfery (czyli to co mnie najbardziej wkurzało) nadal są nierealne. Miała być poza tym zwrócona uwaga na szkolenie młodych piłkarzy, a jest tak samo jak było. Czyli imho szkoda kasy tylko na update składów.
Ja tam kupuję ;) I stąd pytanie, znaleźliście może jakąś fajną ofertę pre-ordera lepszą od tej z cm.rev ?
Ja mam nowego lapka więc trochę w demo pograłem ;p Nie grałem w 2010 wogóle i fajnie mi się gra. Strasznie dużo opcji i pierdół ale to na plus ;p
Pewnie mi się bardziej podoba bo ostatnio grałem w 2009 ;]
Po demie definitywnie czekam na edycje TopSeller... ciężko wydać kasę (120zł!) na "patcha"
Mogliby zrobić z sezon przerwy i ciężej popracować...
Jaki to niby jest błąd agentami ? Oprócz tego, że przy każdym negocjacjach trzeba walczyć z kretyńsko wysokimi: transfer fee i agent fee; jak by problemów z cenami piłkarzy było mało.
Do nowego widoku głównego ciężko sie przyzwyczaić - ten z 2009 był zdecydowanie najlepszy. Połączenie wiadomości(tych do gracza ) i informacji chyba nie było najlepszym rozwiązaniem.
IMHO z tymi transferami to ja nie do końca jestem pewien czy SI jest świadome tego co się dzieje...
Zgredek - Lubisz placic za samo posrednictwo agentowi 250k przy takim Sobocie ? Moze wolisz 10M przy bardziej znanych :) ? Nie ma szans zeby taka kwote nawet obnizyc wiec transfer nie przejdzie chyba ze umiesz zrobic tak ze kupujesz zawodnika a agentowi mowisz "wyp*** " :D ?
Dziwnie to zaniedbali ;/ Wprowadzili nową opcje i od razu jest zabugowana
W negocjacjach dawało rade obniżać te koszty, niemniej jednak jest to bardzo irytujące :/
Panowie co się dzieje z tym wątkiem ?? Przecież dzisiaj premiera ;]
Ledwo zladowalem w domu a tutaj widze ze steam cos pobieral :D Latka plus czarny skin, wiec nie pozostaje nic innego tylko grac grac grac.
Jak zwykle poczatek Legia, sprzedalem kogo chcieli kupic za konkretne pieniazki i zrobilem male zakupy :D
Sprzedani :
Kumbev - Leixoes 20 tys Ojro
Szalachowski - Torino 240k
Chinyama - Getafe 750k
Iwanski - Krylja Sowietow 875k
Choto - Udinese 1,3m
Jedrzejczyk - Montpellier 350k
Makhnovskyi - Metalist 100k
Szumski Salzburg wypozyczenie
Trochim Arka wypozyczenie
Razem 4,8 m
Zakupieni:
Grosicki - Jagiellonia 1m - Podstawa mojej druzyny. Bez niego nie ma gry :)
Accioly - Inter Baku 100k - Na razie lawka ale wchodzac na ostatnie 15-20 minut sprawdza sie.
Niflore - Litex 20k sprzedany po polowie sezonu za 250k do Leicester - Super grajek 13 spotkan 8 bramek
Gamiette - Stade de Reims - 90k Lawka i bez rewelacji.
Wanderley - Cruzeiro 1,3m - Jego poprzedni sezon w Gremio Prudente ( 28m20g ) nie byl przypadkiem. W tej chwili 5m5g i cala liga go chwali. Moj najlepszy zakup. 22 lata, staty moze nie powalaja ale jak widac sprawdza sie.
Josimar - Internacional 800k - Zastepca Vrdoljaka lub Borysiuka. Kilka asyst, niezle noty, widac ze solidny zmiennik z niego.
Zauwazylem ze Smolarek jest z kosmosu jak na nasza lige, Robak strzela bramke za bramka i nie chce przejsc do Legii bo bije sie o niego pol europy :D Dusan Djokic jak na 30 latka laduje bramke za bramka i dzieki niemu Zaglebie Lubin zawsze jest wysoko w tabeli.
Polecam Parzyszka - Przekozak ale nie przejdzie do naszej rodzimej buraczanej ligi.
Seba z Cruzeiro - Przejdzie do naszej ligi ale kasy trzeba sporo wylozyc. 18 letni zabojca jesli chodzi o atak ;)
To tyle jesli chodzi o 3 godziny gry ktore juz za mna.
:)
PS: Dowcip roku?
Jedyny zawodnik majacy -10PA to Ramsey :D
Pshemeck --> Po co sobie psuć zabawę i patrzeć w edytor kto jakie ma PA ;]
matirixos - Nie wiem po co. Przeczytalem na forum ze takowa sytuacja ma miejsce i poinformowalem o niej :) Dzieki temu wiemy ze "bogow" w grze jako takich nie ma co dobrze swiadczy o SI :)
Ja mam nadzieje że o tym czy ktoś będzie gwiazdą zalezy wiele czynników ;] Bo głupio by było jakby była lista kilkunastu "Bogów"