Wiedźmin 3 PC czy PS4

Forum Gry RPG
Odpowiedz
19.08.2014 23:33
1
odpowiedz
Gesik11
3
Junior

Wiedźmin 3 PC czy PS4

Hejka pisze ponieważ mam dylemat wiemy że za rok wyjdzie Wiedźmin a komputer za tysiaka go nie uciągnie mój komp na pewno go nie pociągnie a nowy PC bedzie kosztował ze 3000 zł natomiast PS4 kosztuje tylko 1400 zł + gra , wyjdzie taniej ale sam nie wiem chciałbym grać w dobrej jakości bez lagów i ścin co o tym myślcie co byście mi doradzili ?

Dzięki za odpowiedź ! ;)

19.08.2014 23:44
2
odpowiedz
barnej7
165
Senator

Z PC nie jest tak różowo, taki Crysis 3 w full hd na full detalach nie zapewni stabilnych 30 klatek na Gf 760 czyli karcie za tysiąc złotych, taka karta warta jest około tysiąca złotych, nie wiem jakie wymagania będzie miał wiedźmin, ale by grać w najnowsze gry w 60 klatkach na sekundę trzeba mieć maszynę z dwoma tytanami, dlatego brałbym Ps4, bo zapewni podobną wydajność.

19.08.2014 23:52
3
odpowiedz
sir Qverty
9
Generał

ale by grać w najnowsze gry w 60 klatkach na sekundę trzeba mieć maszynę z dwoma tytanami

Że co? Co to za bzdura? Podaj przykład tej gry która wymaga dwóch tytanów.

CDP zarzeka sie, że w W3 bedzie sie dało grac komfortowo na kompie który odpalił dwójkę. Oczywiscie nie w full HD i nie w ultra.

20.08.2014 00:01
Bezi2598
4
odpowiedz
Bezi2598
160
Legend

Jak chcesz kupić porządny komputer to graj na której platformie wolisz, ale jak masz kupić komputer komunijny to już lepiej kup PS4.

20.08.2014 00:09
5
odpowiedz
barnej7
165
Senator

http://pclab.pl/art53817-5.html

liczby nie kłamią, gf760 nie pozwoli na osiągnięcie stabilnych 30 klatek na full detalach w full hd w Crysisie, sprawdź testy. wiedzmin moze miec jeszcze wyzsze wymagania.

a tutaj testy z 560

http://pclab.pl/art52489-3.html

kisnę z 40 fpsów, kiedy w testach ma 16 XD

20.08.2014 00:31
Ogame_fan
6
odpowiedz
Ogame_fan
127
SpiderBoy

Bierz co Ci bardziej pasuje i na co Ci pozwala budżet - gra i na jednej i na drugiej platformie będzie identyczna.

Widzę że freakman się nadal nie poddaje, poziom żenady osiąga poziom krytyczny.

20.08.2014 00:40
Nazgrel
😊
7
odpowiedz
Nazgrel
201
tgn

Ja biorę na PS4 bo i tak się zbieram powoli do kupna konsoli więc akurat na święta będzie jak znalazł. Jednak kanapa + telewizor to jest to.

20.08.2014 00:42
Ogame_fan
😱
8
odpowiedz
Ogame_fan
127
SpiderBoy

hahahahahaha tak jak WD, padłem ze śmiechu

A nie sorry, WD na PS4 działał świetnie na Day1, podczas gdy na pecetach miał czkawkę i trzeba było wrzucić 3 duże patche a i tak do końca wszystko nie jest załatane.

Ale jak to samo Ubi stwierdziło - to tylko wersja pecetowa, na którą mieli wywalone :)

na rl byś na kopach za takie odzywki wyleciał.

Hehe.

9

+1

obiecywano wersję identyczną jak na E3

Pecetowcom obiecywano wersję jak na E3, ba! nawet lepszą niż na E3. A wrzucili gówno, które i tak wszyscy (jak widać na Twoim przykładzie) łykneli.

co dzięki modom PC'towcy mają prawie że identyczną

Hehehe, mówisz o tym rozmazanym obrazie? Bo te mody nie zmieniają liczby przechodniów, zachowania sztucznej inteligencji i masy innych bugów których w wersji na E3 nie było.

a konsolowcy co najwyżej mogą się poślinić

Konsolowcy zagrali w grę day1 bez problemów i żebrania o patch. Poza tym konsolowcy prawie rok temu zagrali w dużo lepszą grę na którą pecetowcy nadal muszą czekać.

no i 60 klatek których konsolowcy na oczy nie ujrzą nigdy

Mówisz o tych czkawkach przy każdym możliwym skrzyżowaniu?

Sami Redzi twierdzą, że NIE ale ty nadal swoje.

Sami redzi nadal nie wiedzą jakie wymagania bedzie gra miała - a ostatnio stwierdzili że na konsolach muszą optymalizować bo (uwaga) na pececie można dołożyć lepszy sprzęt i olać optymalizacje.

Poza tym czy zmieni się fabuła? Czy świat będzie większy? Czy będzie to tak duża różnica żeby dopłacać drugie tyle do sprzętu? Nie sądze.

Tak jak lepiej wyglądał Watch Dogs\

Nigdy nie pisałem o tym że wyglądał, a jeśli pisałem o jakichkolwiek porównaniach to było to w kontekście vanilli - a nie wyczekiwanych i wymodlonych bajerów.

DZIAŁA lepiej.

Oczywiście że działa lepiej, nie widziałem na PS4 żadnego spadku, podczas gdy na pececie do teraz gra nie jest zoptymalizowana.

Poczekam freakman błaźnie aż złożysz komputer za 1500 zł który uciąga WD, nadal wszyscy czekamy.
Do tego wytłumacz mi co oznacza 'fall' po angielsku. No i powiedz czy Bloodborne bliżej do Soulsów czy do Crysisa - tak jak to pisałeś na gramie.

Qverty plis, serio masz problem z czytaniem ze zrozumieniem, widziałeś co tam jest napisane? Wiesz że to co tak ochoczo wklejasz to bulshit?

Aż się prosi żeby tutaj wkleić Twoje 'żyj marzeniami'

20.08.2014 00:45
9
odpowiedz
mckk
28
Senator

Już się tak nie produkuj i tak zaraz bana wyłapiesz :)

20.08.2014 00:46
10
odpowiedz
sir Qverty
9
Generał

gra i na jednej i na drugiej platformie będzie identyczna.

http://www.chip.pl/news/rozrywka/gry-rpg-i-mmorpg/2014/06/wiedzmin-3-bedzie-najlepiej-wygladal-na-pececie-1

Żyj marzeniami.

http://m.pclab.pl/news57289.html

Wyjdźmy może od wersji gry, która interesuje nas najbardziej, czyli komputerowej. Wiedźmin 3: Dziki Gon w obecnej postaci do maksymalnych detali (z MSAA x8) w rozdzielczości 1920 x 1080 pikseli potrzebuje rzekomo pojedynczej karty GeForce GTX 780 Ti. Pozwala ona uzyskać płynność animacji na poziomie 35-45 klatek na sekundę, a więc po wyłączeniu wygładzania krawędzi pewnie udałoby się osiągnąć nawet 60 FPS. Niestety, nie znamy pozostałych podzespołów kryjących się w obudowie peceta, na którym uruchomiono grę, choć można śmiało założyć, że konfiguracja sprzętowa była – podobnie jak układ graficzny – z górnej półki. Dotychczas przedstawiciele CD Projekt RED twierdzili, że do przyzwoitego grania wystarczy roczny lub dwuletni komputer, w dodatku o wcale nie najlepszych, jak na tamten okres, podzespołach

I mowa tu była o wersji z kwietnia bodaj. Gra nie przeszła jeszcze procesu optymalizacji. Wiec nie srajcie po gaciach z tymi wymaganiami.

No i szanujmy się, żadna nowa gra nie potrzebuje DWÓCH TYTANÓW zeby działać w stałych 60 klatkach nawet na najwyższych detalach w full HD, to są bzdury wyssane z palca.

Edit. Bo po co sie produkować...

20.08.2014 00:58
11
odpowiedz
sir Qverty
9
Generał

Poza tym czy zmieni się fabuła? Czy będzie to tak duża różnica żeby dopłacać drugie tyle do sprzętu? Nie sądze.

Przeczysz sam sobie. To w koncu bedzie identyczna? Konsole dostaną ustawienia high, PC ultra, deal wit it. Że ułamek graczy na ultra zagra - zgoda. Nie kłam jednak, ze wersje bedą identyczne. Nie będą. Oczywiscie graficznie.

Ja sam gdyby nie skandaliczne cena gier na ps4 kupiłbym konsole. Nie mam jednak zamiaru płacić 250-300 zł za grę.

20.08.2014 01:03
12
odpowiedz
mckk
28
Senator

Ja sam gdyby nie skandaliczne cena gier na ps4 kupiłbym konsole. Nie mam jednak zamiaru płacić 250-300 zł za grę.

Kupujesz, przechodzisz, sprzedajesz i po problemie.

20.08.2014 01:05
13
odpowiedz
sir Qverty
9
Generał

Tak, a jak zachce mi sie po roku znów zagrać to znów kupuje i sprzedaje? Niezły interes.

Btw czy na nextgenach nie wyeliminowali handlu uzywkami przez przymus przypisania gier do konta?

20.08.2014 01:06
Bezi2598
14
odpowiedz
Bezi2598
160
Legend

Do autora tematu. Źle sformułowałeś pytanie i niechcący wywołałeś wojenkę, a odpowiedzi nie otrzymałeś. W przeciwieństwie do panów wyżej pomogę ci dokonać wyboru, ale nie będę cię przekonywał którą wersję wybrać.

Wersja na PS4.
Wydasz mniej pieniędzy, otrzymasz tradycyjną konsolową grę. Będzie ładnie i w 30fps.

Jak wydasz na PC 3k to już możesz złożyć coś bardzo wydajnego. Chociaż to też zależy od tego jakie podzespoły już masz. Monitor chyba masz? Klawiaturę? Myszkę? Może jakiś dysk ze starego komputera? Im więcej już masz tym lepszy sprzęt sobie kupisz. Jakbyś miał wydać 3k tylko na obudowę, zasilacz, procesor, płytę główną, kartę graficzną i ewentualnie dysk to złożyłbyś zestaw, który ci wystarczy na lata. Nie wiem jak będzie ci chodził Wiedźmin, ale powinno ci się udać złożyć zestaw z kartą R9 290x czyli na razie topową kartą od AMD. Na gtx 780 jeszcze ci chyba nie starczy, a nie opłaca się brać 770 gdy masz R9 290x. Myślę, że jakbyś coś takiego złożył to nie musiałbyś się martwić. Może nawet na ultra wszystko uda ci się włączyć.

Wybór należy do ciebie.

Jeśli Gf 780 ma dawać jedynie 35 klatek na wysokich detalach to aż strach pomyśleć jak będzie to wyglądało na gorszych kartach, pewnie z 20 fps, a graficznie pewnie nie będzie widać różnic, bo obecnie nie ma gry, która wygląda lepiej znacznie na komputerach

To było w kwietniu kiedy nawet nie rozpoczęli procesu optymalizacji. Poza tym nie wszyscy muszą grać na ultra. Masz słabszy komputer, to masz słabiej wyglądającą grę. To chyba logiczne.

20.08.2014 01:07
15
odpowiedz
barnej7
165
Senator

Jeśli Gf 780 ma dawać jedynie 35 klatek na wysokich detalach to aż strach pomyśleć jak będzie to wyglądało na gorszych kartach, pewnie z 20 fps, a graficznie pewnie nie będzie widać różnic, bo obecnie nie ma gry, która wygląda lepiej znacznie na komputerach

20.08.2014 01:08
Ogame_fan
16
odpowiedz
Ogame_fan
127
SpiderBoy

Dobra freakman, w sumie nie mogłem się spodziewać że będziesz na tyle inteligentny że dojrzysz że w artykule jest aktualizacja według której wynika to że to bulshit.

ze zmodowanego GTA V

Oj oj, zanim dobre mody zrobią to ja będę grał w GTA6 :)

A w GTA5 z modami mogę zagrać, jestem multiplatformowcem, no i w przeciwieństwie do Ciebie jak będę chciał to odpalę to z tymi wszystkimi pierdołami, czego Ty na tym złomie raczej nie ujrzysz.

Ciekaw jestem jaki kolejny nick wymyślisz, jaką historię, jaki podpis, avatar. Po tych wszystkich kontach, całej głupocie jaką wylałeś na forum, nie jesteś w stanie się ukryć.

Btw czy na nextgenach nie wyeliminowali handlu uzywkami przez przymus przypisania gier do konta?

Nie.

20.08.2014 01:09
17
odpowiedz
mckk
28
Senator

Tak, a jak zachce mi sie po roku znów zagrać to znów kupuje i sprzedaje? Niezły interes.

No całkiem niezły, ja stosując się do tego schematu straciłem najwyżej 20 zł.

Microsoft zaczął tą dramę ale ostatecznie ani oni ani Sony tego nie wprowadzili.

20.08.2014 01:19
18
odpowiedz
barnej7
165
Senator

to raczej ty masz ból tyłka, ja cię trolluję a ty w amoku walisz ściany tekstu, nara.

20.08.2014 01:21
19
odpowiedz
sir Qverty
9
Generał

Z DRUGIEJ STRONY

Z całym szacunkiem ale gier Redzi zoptymalizować nie potrafią...Wystarczy wspomnieć Wiedźmina w którego grałem na mocnym kompie jak na rok 2007/2008. Spelniałem rekomendowane wymagania z nawiązką. Grałem na najwyższych detalach, owszem, dosyć komfortowo. Ale spadków do ~5 klatek na sekundę przy walce z Bestią nie zapomnę.

W2 też był słabiutko zoptymalizowany.

A pamiętajmy, ze obie gry miały dosyć zamkniętą, wręcz korytarzową strukturę. W3 to w pełni otwarty, duży świat.

20.08.2014 01:22
Bezi2598
20
odpowiedz
Bezi2598
160
Legend

Na GTX 770 mu lepiej będzie działało, biorąc pod uwagę Wiedźminy lepiej działały z grami Nvidii. I sppkojnie pociśnie na ultra w wiecej niż 50 fpsach.

Nie jesteś wiarygodny, bo twierdzisz, że laptop za 4000zł = PC za 1500zł.
R9 290X jest wydajniejszy od 770. On już konkuruje z 780. Jest słabszy od 780, ale lepszy od 770.

20.08.2014 03:44
21
odpowiedz
zanonimizowany1021653
1
Legionista

Na tym czy na tamtym- czy to ma znaczenie?
https://www.gry-online.pl/forum/wrozbita-maciek-wojny-miedzy-platformowe-nie-maja-sensu/z2cc17ca

Pozdrawiam i zapraszam do moich wątków,
Wróżbita Maciek.

20.08.2014 08:38
22
odpowiedz
alchemiakr
34
Konsul

Ja bym gier z gatunku RPG na konsolach nigdy nie tykał.

20.08.2014 08:58
23
odpowiedz
zanonimizowany1023309
1
Junior

Zależy od indywidualnych predyspozycji:)

20.08.2014 10:32
24
odpowiedz
zanonimizowany916771
7
Senator

Ciężki wybór, nie wiadomo jak duże są różnice pomiędzy platformami by decydować o zakupie teraz i czy są one warte dołożenia pieniędzy czy nie. Rozum podpowiada pc, doświadczenie że Redzi i tak mają wyjebane i o wszystkich efektach czyniących wyższosć jednej platformy nad drugą mozna zapomnieć chcąc ciurać komfortowo ze wszystkim na max. Serce natomiast podpowiada że konsola, ale wybór należy tylko do autora.

20.08.2014 14:05
25
odpowiedz
zanonimizowany1002370
14
Pretorianin

Przede wszystkim niech autor tematu przestanie się skupiać tylko na Wiedźminie i pomyśli o innych grach, w które ma zamiar grać w przyszłości. Nikt o zdrowych zmysłach nie kupuje platformy za 1,5 tysiąca (albo ponad dwa, jeśli to będzie PC), aby pograć sobie w jedną gierkę. Czy się mylę? A może to ja jestem staroświecki i zbyt przywiązany do pieniędzy? Z drugiej strony, jak to się mówi -"A kto bogatemu zabroni?".

20.08.2014 14:09
Irek22
26
odpowiedz
Irek22
166
Legend

Gesik11 [1]
Wiedźmin 3 PC czy PS4 (...) mam dylemat

Przede wszystkim odpowiedz sobie na trzy pytania:
1. Czy będziesz chciał grać z sejwami z poprzednich części?
2. Czy będziesz chciał korzystać z modów?
3. Czy będziesz chciał się bawić edytorem?

Jeżeli choćby na jedno z tych pytań odpowiesz sobie twierdząco, to wybór jest tylko jeden.
Jeżeli jednak odpowiedź na wszystkie powyższe pytania będzie negatywna, to a) wybierz to, na czym wolisz grać lub b) na co ci budżet pozwoli.

20.08.2014 14:30
RZUĆ WYZWANIE! by Polandcation
27
odpowiedz
RZUĆ WYZWANIE! by Polandcation
21
Centurion

8)

20.08.2014 15:52
KochamKonsole
28
odpowiedz
KochamKonsole
36
Generał

Już jak widziałem tytuł wątka to wiedziałem że będą w nim wojenki. Wystarczy napisać: PC vs Konsola albo Konsola vs Konsola i od razu milion ludzi wbija i się kłóci. Mam doświadczenie. Kiedyś założyłem wątek PS3 vs X360 . Nie popełnie drugi raz tego samego błędu :)

Ale myślę że bardziej opłaca ci się wziąć PS4 (tańsza w zakupie, nie trzeba "modernizować" (mam na myśli wymieniać procesorów, kart na lepsze) poza tym będziesz mógł zagrać w tytuły takie jak The Last of Us albo Ucharted 4) Jedyna wada PS4 - cena gier. A sprzedając używaną grę nie odzyskasz nawet w 3/4 inwestycji

Forum Forum Gry RPG
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl