Wasze najlepsze gamingowo święta? U mnie 2000

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
23.12.2025 21:48
mohenjodaro
1
3
odpowiedz
mohenjodaro
127
285 właściwy ranking
Image

Wasze najlepsze gamingowo święta? U mnie 2000

Zainspirowany wątkiem o gamingowych tradycjach, a więc de facto teraźniejszości, zapraszam was w sentymentalną podróż do przeszłości. Wasze najlepsze gamingowe święta ever! Ja zacznę.

2000
Ferie świąteczne zacząłem od odkrycia gry Gorky 17, która w owym czasie była dołączona do jeszcze ciepłego magazynu KŚ: Gry. Nieoczekiwana i bardzo fajna przygoda, która umilała mi czas do Wigilii, kiedy to pod choinką znalazłem „Platynową edycję Baldur’s Gate”. Ależ to był prezent — kartonowe pudełko, a w środku mapa, wielka fabularyzowana instrukcja, skórzana podkładka pod myszkę i aż sześć kompaktów. A jak wiadomo, sześć kompaktów to musi być dobra gra.

Napadało wtedy strasznie dużo śniegu i chodziłem na sanki, więc do tej pory zlewa mi się to w głowie: że do Pod Pomocną Dłoń szło się przez śnieg (a przecież byłem tam z 50 razy w życiu i śniegu w tej lokacji nie ma — zresztą w prawie żadnej nie ma).

A przerwy od Baldura umilałem sobie demem THPS2 i pełną wersją FIFA 2001, która była bardzo mało udaną Fifą. Trio Recoba–Ronaldo–Vieri po skopanych wtedy wrzutkach strzelało mi coś koło 180 goli na sezon.

Takie to były czasy. A na sankach rozchorowałem się tak, że po Sylwestrze nie wróciłem do szkoły — dopiero po feriach zimowych w lutym. Ale nie wpływa to na moją ocenę gamingowych świąt 2000: to była niezależna wisienka na torcie.

A u Was — który rocznik był najlepszy i z powodu jakich gier?

23.12.2025 22:12
2
1
odpowiedz
damianyk
157
Nośnik Treblinek

2003 rok, ogrywałem wtedy zapewne kilka gier ale prym wiodło (kolejne przejście) Medal of Honor Allied Assault. W sylwka leciałem ostatnią misję The Return to Schmerzen. Za oknem śnieg i mróz, i te same warunki w grze. Cisza i skrzypienie śniegu pod butami.

23.12.2025 23:18
Amadeoosh
😍
3
2
odpowiedz
Amadeoosh
16
Generał
Image

Gamingowo strzelam że 2007, choć pewnie drugim kandydatem byłoby 2002.

Lubię dorosłość ale okresy przerw w wieku szkolnym to było coś pięknego, absolutnie zero zmartwień, głowa niespaczona jeszcze polityką, pędem za karierą, zmartwieniami współczesnego świata (gospodarka, wojny, zmiany klimatyczne itd itp).

Pamiętam jak w ww. roku nazbierałem kasę na Guild Wars 1, była to moja pierwsza styczność z MMO, jakoś ominął mnie szał na Tibię, Runescape, a abonament WoWa nie wchodził w rachubę bo byłem w 100% na utrzymaniu rodziców i płacenie 17 dolków miesięcznie to była dla mnie horrendalna suma. Możliwość zobaczenia innego gracza w świecie gry, porozmawiania z nim, pogrania razem, połączenia sił we wspólnym epickim celu, to było coś.

GOL miał świetną gildię która była bardzo "socjalna" (HHG), ludzie ze sobą grali (w sensie naprawdę sporo łupało się w grupach, nie tylko bytowało w jednej gildii), rozmawiali na gildiowym czacie (i te dyskusje czasem toczyły się zarazem na GOLu, akurat jak ktoś nie siedział w grze), robili razem trudne wyzwania w grze, pomagali świeżakom, każdy był życzliwy. Ale jak się spędzało dziesiątki godzin w towarzystwie tych ludzi to miałem poczucie że to naprawdę wirtualni koledzy o których wiedziałem całkiem sporo.

Do dziś pamiętam mnóstwo ludzi (Vaerin, Frogus, Cicha Cma, Matt, Rothon, cronotrigger, Lechiander, Piokos, Piotrasq i wielu innych, nie mniej istotnych - serio pamiętam Was, ale nie będę tu wypisywał listy 50 graczy) z którym się gadało dziesiątki godzin na temat gry i nie tylko. Fajna to była społeczność, zupełnie odmienna niż obecny GOL gdzie 80% treści to obrzucanie się gównem pod przykrywką polityki.

No tak się złożyło że GW1 dostałem zaraz przed przerwą świąteczną właśnie w 2007, mogłem ciorać po 16h dziennie jak prawdziwy piwniczak, a że gra była gigantyczna to łupałem równo przez całe święta i wiele wiele dłużej. Wiem że patrzę przez okulary nostalgii ale to były świetne święta.

Screen z 25.12.2007, tego samego dnia z Piokosem ciorałem później kampanię Prophecies.

A za kasę ze świąt kupiłem sobie dodatek Nighfall kilka dni później. To były czasy.

post wyedytowany przez Amadeoosh 2025-12-23 23:23:45
24.12.2025 00:58
Wrzesień
4
odpowiedz
1 odpowiedź
Wrzesień
75
Idiot Doom Spiral

Nie pamiętam już który to był rok, ale były to święta spędzone (no przynajmniej częściowo, wiadomo) przy Morrowindzie. I chyba nawet nie było to moje pierwsze przejście. Pamiętam, że w wigilię złapałem taką synchronizację z tą grą, że autentycznie nie mogłem się oderwać. Matka już wołała, że kolacja wigilijna zaraz wjeżdża na stół i żebym w końcu ruszył dupę, a ja krzyczałem, że zaraz, bo akurat uwalniałem Mehrę Milo z dekanatu prawdy.
Piekne czasy.

24.12.2025 10:09
Amadeoosh
4.1
Amadeoosh
16
Generał

U mnie typ 2002 to też właśnie był Morrowind. Ostro ciupałem w lato, gra mi się znudziła (i miała prawo, nastukałem pewnie ze 100h), na święta kupiłem sobie Tribunala i zacząłem drugie przejście znacznie lepiej znając już mechaniki i generalnie 'jak gra działa'. Super przygoda.

24.12.2025 00:59
papież Flo IV
👍
5
odpowiedz
papież Flo IV
103
Kardynał

Stawiam na 2018
Z jednej strony ambitne plany samodzielnego złożenia pierwszego w życiu komputera, które ziściły się miesiąc później między innymi dzięki podchoinkowym datkom wiernych... domowników. Z drugiej strony prawdziwy test mojego PS4, który musiał w tym okresie przetrwać spotkanie z Red Dead Redemption 2, które po miesiącu oczekiwania w końcu zostało uruchomione podczas świąt. Naprawdę ciężko było się oderwać, a jeszcze jak zobaczyłem papierową mapkę w pudełku to moje postanowienie o ograniu tej gry podczas ferii zimowych poszło się walić, bo całość ukończyłem parę dni przed.
Oczekiwanie na nowy komputer, czekający na mnie Arthur Morgan, odkrycie mistrzostw w darcie, które jak się okazało również dostarcza wyjątkowego świątecznego klimatu (w tym tygodniu znów stanie się sportem narodowym). No i nie zapominajmy o GOLu gdzie również panowała dobra atmosfera. Wtedy chyba była ta pierwsza edycja Cyberadwentu (Adam Małysz z gry Małysz na zawsze w naszych sercach).
Niby całkiem niedawno, niby nic za bardzo się zmieniło, ale powtórzyć tych samych uczuć już się nie da.

24.12.2025 10:42
6
odpowiedz
@smartboygod
22
Pretorianin

Max Payne zawsze wchodził, w tym roku będzie co innego. Kupiłem na steam ponad 20 gier w przecenie za 100-200.

24.12.2025 11:00
Yakeem
7
odpowiedz
Yakeem
97
Konsul

Nie wiem czy najlepsze, ale jakoś najbardziej zapadło mi w pamięć:

2001 albo 2002
Już po kolacji wigilijnej, choinka spokojnie świeci w tle, obok stół już wyczyszczony, a człowiek porządnie najedzony.
Odpalam emulator ePSXe i włączam ISS Pro Evolution 2. I gram sobie na spokoju Master League, albo jakimiś all-starsami. Różnica między FIFA a ISSem była wtedy kolosalna, pamiętam jak nawet po dłuższym graniu w ISSa nie czuć było tej schematyczności która prędzej czy później uderzała w FIFie.

2000
Tutaj pamiętam wyczekiwanie jak w pierwszy dzień świąt ściągałem 6MB roma z Super Mario 64.
Niestety po 20-30 minutach gdy już całość się ściągnęła, okazało się że mój komp wyciąga w porywach 5 FPS. Ale warto było spróbować :D

2005
A tutaj wciągnąłem się w multi.
Na zmianę COD1 (wtedy często mapa powcamp, polski serwer rybnet) albo Enemy Territory.

24.12.2025 11:06
Szakali69
8
odpowiedz
Szakali69
0
Chorąży

Zdecydowanie lata 2000-2002 Moja pierwsza gra Evil Islands, seria Gothic, Hitman 2: Silent Assassin, Icewind Dale II,Robin Hood: Legenda Sherwood, Soldier of Fortune 2: Double Helix same perełki.

post wyedytowany przez Szakali69 2025-12-24 11:06:55
24.12.2025 11:24
Xinjin
👍
9
odpowiedz
Xinjin
196
MYTH DEEP SPACE 9

Mam wiele wspomnień z jeszcze bardziej zamierzchłych czasów ale chyba 2008 r. Wigilia - dostałem się do najlepszej gildii na serwerze (aplikowałem :D i mnie przyjęli), cioranie na progresie w WoTLKu Naxxramasa na laptopie z 5 fpsami :D Potem kupiłem kompa i jak zobaczyłem Wowa na dużym ekranie to wprost nie mogłem uwierzyć. Ehh czas leci :)

post wyedytowany przez Xinjin 2025-12-24 11:27:09
24.12.2025 12:00
Bullzeye_NEO
10
1
odpowiedz
Bullzeye_NEO
243
1977

chyba pierwsza przerwa z falloutem, obstawiam ze 98

24.12.2025 12:07
abesnai
11
2
odpowiedz
abesnai
106
Kociarz
Image

Pierwsza Cywilizacja. Kiedy to było dokładnie ulotniło się z pamięci ale było.

post wyedytowany przez abesnai 2025-12-24 12:07:48
Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl