Będę miał do wymiany ponad 20 żarówek... w jakie zainwestować? https://allegro.pl/oferta/zarowka-led-e27-2835-smd-1080lm-12w-ciepla-kula-6988081970 niby LED, itd. wierzyć na słowo, bo cena dobra i parametry też ok. Ktoś sie spotkał z żarówką z tego linka albo i kupił?
https://allegro.pl/oferta/zarowka-led-e27-smd-2835-810lm-9w-90w-3000k-gratis-6982708758 jakie ceny...
Czy coś takiego? https://allegro.pl/oferta/3x-zarowka-trzypak-led-8-5w-60w-ww-e27-philips-7171416311 ale mam żarówki o róznych gwintach, E27, E14, GU10, G4...
Jedź sobie najlepiej stacjonarnie i zobacz, ja w Julii LED kupowałem jakieś za 12 zł sztuka, chyba 5 albo 4,5 W, kupowane z 4 lata temu i do dzisiaj mi służą.
1. wejdź w źródła światła, zawęź do 'LED' oraz jakiegoś gwintu
2. ustaw listę według ofert kupna
3. wybierz 5 z góry, a z nich tą z najlepszymi ocenami produktu i sprzedawcy
4. wejdź w oferty sprzedającego i dodaj do koszyka pozostałe typy, bo na 99% to sklep i na 95% hurtownia ~elektryczna. Jak nie- wybierz kolejnego sprzedawcę w kolejce
5. po dodaniu wszystkich źródeł światła do koszyka sfinalizuj transakcję.
Wszystko idzie z tej samej fabryki w Chinach. Mam od kilkunastu lat produkty różnych firm i ani jedna LEDówka mi się nie popsuła, poza uszkodzeniami mechanicznymi...
CHodzi mi bardziej o model
To nie samochody. Jakie znowu modele?
marke
W większości przypadków nie ma znaczenia, jeśli mówimy o zastosowaniach niekomercyjnych i nieprzemysłowych
jak długo żarówka wytrzyma
Długo.
i czy naprawde ma tyle W ile podają,
skąd mamy wiedzieć czy jakaś firma nie kupuje produktów z lewymi nadrukami informacyjnymi, masz narzędzia do pomiaru tych parametrów?
Nie słyszałem by ktoś oszukiwał na mocy LEDów...
bo moc i barwe światła wiem w jaką celować.
te dwie rzeczy s jedynie istotne, ew. jeszcze kształt osłony do konkretnej lampy i kwestie estetyczne- 'świeczka' do starej lampy, czy aluminiowy trzonek do 'droższej i nowoczesnej' jak będzie na widoku.
W domu nie mam wymienionej lampki w mikrofalówce, bo nie ma do niej łatwego dostępu, oraz piekarniku z wiadomych względów. Poza tym wszędzie LEDy, ani razu nie miałem wątpliwości czy moc jest zgodna z deklaracją.
https://allegro.pl/oferta/3x-zarowka-trzypak-led-8-5w-60w-ww-e27-philips-7171416311 takie coś warto z philipsa? parametry chyba dobre
Jak moc i barwa odpowiada to każda (pomijając podejrzanie tanie lub bardzo drogie) się nada.
Jak kupujesz 35 sztuk to można poszukać tańszą alternatywę, ale ta cena już i tak jest dobra więc różnice nie będą ogromne. Zwłaszcza biorąc pod uwagę ich żywotność- nie ma to znaczenia.
Tu nie ma co się zastanawiać, jedyne co można spieprzyć to kupić zły gwint, ale jak ktoś nie odróżnia gwintów to nie powinien dotykać lamp :)
12-15, nawet mniejsze wartości, zależy jaka, bo np. spiralne w kuchni mam 15 W. Jak pisał Force, nie kieruj się markami. Ja kupowałem jakiejś firmy, co nie znałem, a żarówki do dzisiaj działają, pojedyncza żarówka zapewnia sporą ilość światła. Jak nie jesteś pewny to przejedź się po prostu do sklepu. Nic nie jest przekłamane jeśli chodzi o moc, w sensie ja się nie spotkałem z czymś takim.
Podpowiem, że warto zwracać uwagę na parametr strumienia światła wyrażony w lumenach (lm). Zasadniczo im wyższy ten parametr, tym żarówka jaśniej świeci, oczywiście pobiera przy tym nieco więcej energii.
12W na żarówce 1080lm chyba nie jest dużą wartością. Warto też przyjrzeć się gwarancji na takie żarówki. Co ta gwarancja obejmuje itd. Te tańsze zwykle szybko się psują.
Mam jeszcze pytanko, mianowicie mam kilka żarówek z gwintem E27 ale bańke maja mniejszą od standardowych E27 i jakieś 30%? Co to za wymiary dokładnie?
Spectrumy są spoko i są tanie.
Czyli nie mam co sie pchać w philipsa tylko znajdzie coś taniej w samej jakości? Możw ktoś coś poleci E27 standardowa bańka i nieco mniejsza, E14, GU10, G4.
Jak ci nie przeszkadza 3000 albo 3300K ze współczynnikiem oddania koloru LED-ów to pewnie się znajdzie. Mnie niestety przeszkadza, więc kupuję tylko Philips albo Piła. One mają 2700K. W promocji można czasem wyrwać starsze modele za grosze.
3000K jeszcze jest okej, większe już niebardzo. Jestem ciekaw ile rachunki za prąd zeszły by w dół z zamiany żarówek z 60W ma 10W max :) a firma ledlux?
rachunki zeszły u mnie znacząco po wymianie dawno temu na świetlówki i LED.
Chociaż z oddaniem barw nadal do końca pogodzić się nie mogę. :)
Co do zamienników nie wiem, nie widziałem chyba jeszcze 2700K poza Philipsem/Piłą i Osram, dlatego nigdy żadnych nie kupowałem.
A widziałeś 3000K jak świecą? Super barwa. Ja nie wiem jak ludzie mogą mieć 5K-10K... to już przesada.
Mam w domu lampe stojacą gdzie jest opcja regulacji jasnosci... no i z tego co widze toż to bierze w uj prądu. jedna żarówka jest taka długa może na 10 cm o średnicy 1 cm? jakaś żarowa ona iest. Znajde odpowiednik led za to? Jak nie to chyba będzie lepiej lampe wymienić
To już lepiej kupić jakieś markowe LED-y, a nie od Chińczyka. Tylko, że takie będą kosztować 50zł zamiast 5 zł za jedną sztukę...
PS. Ciekawe, jakie mają zamontowane chłodzenie powyższe lampki. Jeśli jakieś marne, to nie wróże im długiej żywotności.