Warhammer - od czego zacząć?
Kocham uniwersum Warhammera 4000. I chciałbym spróbować w grach bitewnych. Przeglądałem allegro, ale jest tyle typów, części czy cokolwiek to jest, że nie wiem, o od czego zacząć. Od czego zacząć przygodę w grami bitewnymi?
Od znalezienia lokalnego klubu.
www.cytadela.pl - zobacz tam na forum, ew. na www. gildia .pl - forum gier bitewnych i poszukaj najblizszego. Tam doradza ci najlepiej, pomoga zapoznac sie z zasadami, mozliwe tez ze dadza pokazowki/pozycza armie na te pierwsze kilka gier.
Jesli chcesz zaczac grac jedynie w waskim gronie znajomych tez warto zaczac od klubow. Ale jesli jakims zrzadzeniem losu nienawidzisz takich miejsc - rulebook to podstawa. Proponuje jednak NIE KUPOWAC aktaulnego - pozyczyc/znalesc skrot zasad w PDFie czy cos w tym rodzaju, gdyz w polowie roku ma sie zmienic edycja i stare zasady beda mocno nieaktualne.
Jesli zas chodzi o armie - do gry potrzeba codex z zasadami konkretnej armii no i figurki. Jak wybrac armie? Wybierz ta, ktorej historia/modele podobaja ci sie najbardziej. No chyba ze masz cisnienie na gre turniejowa - wtedy bierz najbardziej przekoksowana. Co jest silne w tej chwili nie wiem - najlepiej pytac w klubach :P
Jesli bedziesz mial jakies bardziej szczegolowe pytania - pytaj. Bede pewnie jeszcze z 30 minut tutaj zanim pojde spac.
Asmodeusz-> chciałem zacząć zabawę wśród znajomych, kolegi i koleżanki. Czyli że oni tez muszą kupić swoje armie? aaaa :)
A wkręca to?
[3]
Mozna albo kazdy swoja (i zeby to chcialo sie skonczyc tylko na jednej...) albo po prostu zebrac 2-3 armie dla wszystkich - tak ze kazdy moze sobie wybrac czym chce zagrac danego dnia. W klubach zazwyczaj nazywalo sie to "armia klubowa" - czyli jak ktos nie mial to mogl tym zagrac.
Czy wkreca? Zalezy czy zlapiesz bakcyla. Ja bawilem sie przez okolo 14-15 lat, skonczylem w tym roku; wlasnie powoli wyprzedaje wszystko co mam. Uwazac tez musisz z cena bo nie ma co ukrywac - kosztuje to majatek. Typowa armia to 1500pkt (taka sredniej wielkosci, standard turniejowy to 1500, 1700 albo 2000 - wiec jedna z mniejszych turniejowek) - a to kosztuje okolo 1000-1500zl (tak na oko). Zalezy czym grasz, ile masz pojazdow i jak dobry jestes w konwertowaniu. Prosty przyklad: grajac orkami mozesz latwo uzywac najtansze modele aby stworzyc drozsze - zwykli boyz (chlopaki?) moga robic za ard boyz jesli dasz im wiecej pancerza (kawalki PCV, jakies maski na twarz itp) czy nobzow (szefow oddzialowych). Podobnie u marines - zwykla piechota moze robic za elite jesli dodasz im jakies plaszcze i troche ozdob oraz zmienisz odpowiednio bron. Cena wtedy potrafi spasc o 50%.
Proponowalem na starcie kluby, gdyz z jednej strony sa dobrym miejscem do grania: prawie kazdy klub ma wlasne stoly, tereny czy ksiazki z zasadami do wgladu na miejscu. Do tego zawsze znajdziesz chetnych do gry no i bedziesz w stanie nauczyc sie jednej konkretnej wersji zasad (gdyz interpretacji tego co wymyslilo games-workshop sa dziesiatki - niestety ssa oni w robieniu dobrych zapisek). Z drugiej strony kluby tez maja swoje minusy - ludzie potrafia byc meczacy no i wiadomo, ze atmosfera ciut inna niz we wlasnym domu. Wiec to juz zalezy od ciebie - hobby jest fajne, czlowiek uczy sie modelarstwa, malowania, tworzy jakas historie. Ale z drugiej strony kosztuje to sporo.
Ahh i na start oczywiscie nie trzeba wywalac wyzej wspomnianych tysiecy zl. Praktycznie wystarczy jeden boks, posklejac toto, pomalowac, pograc i powoli dodawac kolejne oddzialy/postaci. Ja (nie)stety bylem graczem turniejowym wiec u mnie cala otoczka fabularna zeszla na drugi plan - glownie stawialem na skutecznosc tego co kupuje i wygrywanie.
Mysli rzucane losowo, pozna pora :)
Ot i tak na zachete troche mojej tworczosci. Od razu mowie, ze do malowania i jakichkolwiek prac zwiazanych z grafika mam dwie lewe rece, ale nawet takie beztalencie jak ja czegos tam moze sie nauczyc:
http://imageshack.us/f/823/79194678.jpg/
EDIT:
ide spac, na reszte odpowiem dzisiaj jak sie obudze :)
[4]
Dzięki. A mógłbyś mi na allegro wynaleźć taki startowy box? Chciałbym zobaczyć, o jakich cenach tu mowa. Co do klubów, to nie wiem, nie wiem, nie jestem typem bywalca konwentów. ;p
Hmmm - ogolnie chodzilo mi o typowe pudelko np. space marines czy ork boyzow. Ale jak juz jestem przy szukaniu linkow:
getting started (ot taki artykul, moze cos jeszcze jest tam o czym zapomnialem):
http://www.games-workshop.com/gws/content/article.jsp?categoryId=cat440130a&aId=9300005
assault on black reach (czyli "starter pack" - zawiera ksiazke zasad, figurki do 2 armii, wzorniki itp):
http://www.games-workshop.com/gws/catalog/productDetail.jsp?catId=cat550004a&prodId=prod1570027
powyzsze na allegro, wersja PL:
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=2233821583&ars_source=ars&ars_socket_id=9&ars_rule_id=74
Tylko to co pisalem wczesniej: w tym roku wychodzi nowa edycja wiec rulebook z "assault" nie bedzie juz aktualny. Jesli masz mozliwosc, odezwij sie do mnie na GG (w profilu - daj tylko znac ze to ty z GOLa ), ten problem jestem w stanie rozwiazac :). Jak nie masz GG zarzuc jakis kontakt (spam mail?).
Ok teraz na serio znikam. nights :)
WIEM, ŻE ODKOPUJE STARY WĄTEK
Ponieważ, wreszcie środki finansowe pozwalają zając się tym hobby postanowiłem zacząć grać w WH Fantasy Battle. Grać zamierzam "hobbystycznie", bardziej chodzi o sam aspekt malowania / zbierania / klejenia.
Dlatego zwracam uwagę bardziej na to czy armia mi się podoba, a nie czy jest efektywna w danej edycji.
Jednak z drugiej strony miło by było gdyby dana frakcja nie była totalnym workiem do bicia :)
Może ktoś w skrócie opisać styl gry High Elfs, Lizardmen, Tomb Kings? Sam odwiedziłem już kilka innych serwisów oraz stron anglojęzycznych np. http://1d [ link zabroniony przez regulamin forum ] /wiki/Category:Warhammer/Tactics
Pytam tylko o te 3 frakcje, gdyż podobają mi się one najbardziej z wyglądu, ale każda z nich charakteryzuje się innym stylem gry (przynajmniej z tego co wyczytałem).
Udało mi się już umówić na próbną grę w lokalu w moim mieście, jednak trudno abym naraz wybrał 3 armie, więc chciałbym zaczerpnąć opinii innych graczy.
Z góry dzięki za pomoc