Ulepszenie PC - czy warto?
Witam posiadam PC >
Procek: i5 4460 3.2Ghz @ 3.4Ghz,
Płyta Główna: MSI B85 G43 ATX,
Pamięć: Crucial Balistix Sport 2x4Gb DDR3 CL9 1600Mhz,
Dyski: WD 1Tb, SanDisk 120Gb,
Zasilacz: Thermaltake Smart SE Modular 530W,
Karta Graficzna: EVGA GeForce GTX 960 4GB SSC GAMING ACX 2.0+,
Obudowa: Gladius M20 Pure Black,
Napęd: DVD WriteMaster,
System: Win10 HOME 64BIT,
Monitor: LG 24Cali IPS Full Hd,
W sumie i tak większość gier które ogrywam działają bez problemu w 60fps w full Hd, w nowszych tytułach muszę zejść z detali ale tragedii nie ma. Generalnie więcej gram na PS4 i napewno kupie PS5.
Ale chodzi o to, że wpadłem na pomysł, żeby jeszcze dodatkowo ulepszyć obecnego PC, otóż chciałbym mu dołożyć 8gb ramu i ewentualnie zmienić kartę graficzną na GeForce GTX1660 Super OC 6GB https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/karty-graficzne/karta-graficzna-gigabyte-geforce-gtx1660-super-oc-6g Ma to sens? będzie duży przyrost mocy?
Ma to sens - sama karta graficzna sporo pomoże. No, chyba że grasz w strategie - wtedy już proc by się przydało wymienić.
Nie w strategie nie gram, na PC przede wszystkim FPS,y Generalnie do nowych gier będzie PS5 więc na PC będę kupował ( teraz też tak robię) starsze tytuły które można wyrwać za fajne pieniądze (nieraz nawet za darmo) na epic, steam itd.
Wariant 1 Sprzedaj wszystko i dołóż/ kup coś bardziej ogarniętego
Wariant 2 Opchnij tego i5 4460 + GTX960 ,za to 500-600 stówek + kup tą grafikę + 4GB ramu spokojnie wystarczy, oraz szukałbym jakiegoś i7 4790K + podkręć pod 4.8-5.0ghz, bo ten i54460  będzie nie wyrabiać przy tym GTX 1660.
Co ty za bzdury wypisujesz z drugim wariantem? Gdyby mial zmieniac procesor to lepiej sprzedac moze i plyte z ramem zeby wziac nowy procesor.
Wszystko jest kwestią ceny, ja sprzedałem swojego i54430 za 150 zeta dołożyłem 250pln( i za 400 pln kupiłem i7.4790K od kumpla a też miałem ograniczony budżet) i podkręciłem go sobie na 5 Ghz i hula aż miło z RTX 2060 który powinien jeszcze przez 3 lata ogarnąć wszystko w 1080p( po wcześniejszym obchnięciu GTX 970) Nie każdy ma 3-6 tys pln na PC, prócz tego jest jeszcze wynajem mieszkania/życie itp dzieci mieszkajace z rodzicami tego nie zrozumieją.

4790k nie trzeba podkręcać z 1660s. Cisne nim w aktualne w FPSy z mocniejszą gpu w 65-100fps , przelewam krew przy 75 fps 1080p
mimo wszystko chyba lepiej zbierać na coś nowszego. płyta ma już swoje lata [nie jest to też ostatni chipset który wyciśnie max z i7], troche późno na pakowanie sporo kasy w i7 i ram ddr3
Zostawię wszystko tak jak jest. Tak jak pisałem do nowych gier i tak kupię PS5, a PC dla mnie jest wystarczający, gry w które gram chodzą dobrze w full HD, w nowszych tytułach wystarczą mi detale średnio- wysokie i też mam te okolice 60fps. Także podsumowując do nowości PS5 a PC zostaje jaki jest a w przyszłości po prostu złożę nowego PC od podstaw. Dzięki za rady.
Jeśli chcesz  trochę rozbudować ten komp to wymień tylko kartę graficzną na tego 1660 Super lub na 1660 Ti. Wydatek nie duży, a będziesz miał długi czas na spokojne granie w te gry które będziesz na nim ogrywał. Zastanowisz się wtedy nad wymianą komputera :) 
Przy tym słabym i54460, GTX 1660TI będzie mieć Bottleneck na poziome 50% tak wiec powodzenia...

Polecanie kupna nowego i7 4790K to trochę strzał w stopę. W cenie tego procka można mieć mocniejszego procka razem z nową płytą umożliwiającą w przyszłości wymianę na coś lepszego. Kupowanie starych i7 to spory problem, bo nówki kosztują zdecydowanie za dużo a używane to zawsze ryzyko.
Jakie ryzyko? Przecież procesor to najmniej awaryjna część pieca. Trzeba się naprawdę postarać żeby "rozwalić" procesor. No chyba, że kupuje się odrzuty z Chin, ale nawet wtedy te procki ładnie działają.

Haswell ma ten problem że tam jest tani glut miedzy czapką a rdzeniami. Kilkuletni ma z miejsca skamienialy glut i problem z odprowadzeniem ciepła. Mi sie udało kupić używke po sprawnie wykonanej zmianie gluta. 
A kto tu mówi o kupnie NOWEGO i74790k? który był produkowany chyba w latach 2013-2015?. Używkę można ogarnąć za 400pln jak ktoś ma ograniczony budżet
Wymiana i5 na i7 z serii haswell gówno mu da, radzę obejrzeć sobie porównania ile dają te dodatkowe 4 wątki w grach. Jeszcze żeby było śmieszniej ten stary i7 który się grzeje i którego prędzej czy później trzeba będzie skalpować kosztuje tyle, ile procesory z 6 rdzeniami i 6 wakami, albo 6 rdzeniami i 12 wątkami. Także wymiana i5 4/4 na i7 4/8 jest kompletnym bezsensem i wydawaniem kasy w błoto.
Wystarczy, że kartę wymienisz na jakiegoś GTX 1660 Super i uzyskasz satysfakcjonujący wzrost fpsów. A w przyszłości to już tylko zmiana platformy, a nie jakieś zabawy w wymienianie starocia na staroć.

Da sporo bo przy przejściu z 4460 na 4790k mamy +1Ghz na każdym rdzeniu. To jest różnica widoczna.
Na plytach Z można dodatkowo 4 rdzenie zsynchronizowac nawet w Turbo. 
Niestety nie za te ceny obecnie gdy mamy tanie AM4 czy 1151

Nie, nie da sporo, tylko prawie nic nie da. Szczególnie z jego wolnymi ramami.  Tyle mu da:
https://www.youtube.com/watch?v=awzXggP3pe8

Wrzuciłes porównanie z 4690 który jest 0.5 Ghz szybszy od 4460, pracuje przy 3.9 Ghz
Mimo to widać że klatki do 10% różnicy skaczą.
Exodus głównie na GPU jest oparty. Nie wykorzystuje totalnie watkowosci CPU. Testowalem to na swojej i7 przy 4/4 (4/8) jak i Ryzenie 8/8 (8/16 - tu dodatkowo nie dalo sie grać)

Autor wątku chyba ma mimo wszystko najzdrowsze podejście. Kupi PS5, a nowego PC złoży dopiero jak obecny nie będzie dawał rady.
Podejście tym bardziej słuszne w kontekście szybkiej zmiany "generacji" sprzętu w najbliższym czasie, wynikające w dużej mierze z nadchodzącej nowej generacji konsol, RTX3080 itd :)
Deton Dokładnie. Ale widzę, że temat się bardzo rozwinął :D Mimo to podjąłem decyzje - PC zostaje taki jaki jest, wystarcza mi w 100% więc bez sensu ładować w niego kasę. Tym bardziej, że kupuje PS5 więc kasa się przyda. A PC złożę nowego, jak obecny nie będzie dawał rady - tak jak piszesz ;)