Ukryta partycja z systemem

Forum Komputery
Odpowiedz
12.10.2013 19:59
1
odpowiedz
Juanhijuan
200
Hawkeye

Ukryta partycja z systemem

Mam poniższego laptopa, którego zakupiłem wraz z zainstalowanym systemem. Nie pamiętam czy dostałem jakąś płytkę z systemem do tego laptopa. Jednak słyszałem, że nie raz zdarza się iż system jest na jakiejś ukrytej partycji. Jak to sprawdzić czy mam takowy system ?

http://www.toshiba.eu/discontinued-products/satellite-a500-1dn/

12.10.2013 20:02
siwy346
2
odpowiedz
siwy346
106
addicted to music

Z tego co widzę to do niektórych lapków Toshiba nadal daję płyty.

Kombinacja zależy od konkretnego modelu laptopa, z tego co pamiętam to Ciśnij F8 podczas startu i jak Ci się pokaże menu(coś na wzór tego gdzie wybierasz tryb awaryjny) to tam będziesz miał coś w stylu Napraw komputer, albo Windows Setup albo HDD Recovery, to Cię przeniesie do normalnej instalki Windowsa gdzie będzie już opcja Toshiba HDD Recovery.

Możesz też zobaczyć w zarządzeniu dyskami czy masz jakieś dodatkowe partycje - chociaż nie zawsze są tam one widoczne.

12.10.2013 20:10
3
odpowiedz
Juanhijuan
200
Hawkeye

Okey, czy w przypadku takiej ukrytej partycji (jeśli będzie) potrzebuje jakiś dodatkowych rzeczy ? Jakiś kodów ? Czy normalnie mogę przeinstalować system ?

12.10.2013 20:19
siwy346
4
odpowiedz
siwy346
106
addicted to music

Nie ,w 99 procentach przypadków ukryta partycja z systemem jest tak aby wszystko było w Niej. Jedyne co musisz wpisać to nazwę użytkownika i nazwę komputera. No ewentualnie czasem dają Ci możliwość partycjonowania.

Jednak bezpieczniej będzie jeśli spiszesz sobie klucz ze spodu laptopa bądź odczytasz go programem do odczytywania kodów.
np tym: http://www.nirsoft.net/utils/product_cd_key_viewer.html
A to dlatego, że Twój dysk jak każdy inny może kiedyś paść - czego Ci oczywiście nie życzę.

12.10.2013 20:36
5
odpowiedz
Juanhijuan
200
Hawkeye

TOSHIBA HDD Recovery jest jak widzę, więc chyba będę mógł przeinstalować sobie system. Muszę teraz potrzebne rzeczy posegregować tylko.

Dzięki za pomoc.

Forum Forum Komputery
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl